12 °C Budapest

Munkahelyek százaiba kerülhet az erős euro...

Pénzcentrum
2007. november 22. 15:00

A dinamikusan növekvő olajárak közepette az euroövezet autósai minden bizonnyal örülnek az erős euronak, ez ugyanis jelentősen ellensúlyozza a nyersanyag áremelkedését, így a monetáris unió tagállamaiban a benzin és a gázolaj ára kisebb mértékben nő, mint például az Egyesült Államokban.

A német kormány gazdasági tanácsadója, Peter Bofinger a Spiegelnek adott interjújában azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy az euro erősödésének van másik, a lakosság és a teljes gazdaság szempontjából kedvezőtlen oldala is. Az euro-dollár árfolyam elmúlt időszakban tapasztalt elmozdulása ugyanis jelentős bevételkiesést jelent a vállalatok számára, amely végeredményben akár munkahelyek megszűnésével is járhat.

A magyar munkavállalókat persze ennyire "közvetlen" módon nem érinti az euró árfolyamának erősödése, ahogy azonban azt az elmúlt hetekben láthattuk, a forint is hasonló tendenciát mutat a dollárral szemben. A dollár gyengélkedése a lakosság szemszögéből nézve akár pozitívumot is jelenthet, hiszen ezáltal olcsóbbá válik az import, a vállalkozások szemszögéből azonban jelentős bevételkiesést jelent, termékeik ezáltal megdrágulnak.

A nemzeti és a közös európai valuta erősödésének hatása azonban eltérő hatást fejt ki, amely főként a külkereskedelmi struktúrának köszönhető: míg a német gazdaságnak az export, addig a magyarnak az importkitettsége magas. Vagyis Németország többet exportál mint amennyit importál, a legnagyobb német vállalatok kifejezetten exportra gyártanak.

Az erős euro pontosan a magas exporthányaddal rendelkező vállalatoknak jelent nagyobb problémát, így a BMW-nek és az Airbusnak is. Itt ugyanis az euro árfolyamának emelkedése árnövekedéshez vezetne, ezt azonban a vállalatok nem engedhetik meg magunknak, így ez bevételkiesésként jelenik meg számukra.

A jelentős profitcsökkenés és a veszteségek elkerülése érdekében a vállalatok várhatóan ismételten racionalizálni fogják tevékenységüket, mely leépítéseket hozhat. A felértékelődő euro így végső soron akár munkahelyek megszűnéséhez is vezethet.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Peter Bofinger szerint az erősödési hullám folytatódhat, és akár egy újabb 10 százalékos felértékelődés is elképzelhető, amely akár már a teljes német gazdaság növekedési ütemét is veszélybe sodorhatja, 0,5 százalékkal csökkentve a GDP növekedést.

A euro felértékelődése nem új keletű folyamat, már évek óta jellemző. Eddig azonban azért nem okozott jelentős problémát, mert az párosult a globális gazdasági fellendüléssel párosult. Az amerikai gazdaság növekedésének lassulása azonban új helyzetet teremtett.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06