22 °C Budapest

Munkahelyek százaiba kerülhet az erős euro...

Pénzcentrum
2007. november 22. 15:00

A dinamikusan növekvő olajárak közepette az euroövezet autósai minden bizonnyal örülnek az erős euronak, ez ugyanis jelentősen ellensúlyozza a nyersanyag áremelkedését, így a monetáris unió tagállamaiban a benzin és a gázolaj ára kisebb mértékben nő, mint például az Egyesült Államokban.

A német kormány gazdasági tanácsadója, Peter Bofinger a Spiegelnek adott interjújában azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy az euro erősödésének van másik, a lakosság és a teljes gazdaság szempontjából kedvezőtlen oldala is. Az euro-dollár árfolyam elmúlt időszakban tapasztalt elmozdulása ugyanis jelentős bevételkiesést jelent a vállalatok számára, amely végeredményben akár munkahelyek megszűnésével is járhat.

A magyar munkavállalókat persze ennyire "közvetlen" módon nem érinti az euró árfolyamának erősödése, ahogy azonban azt az elmúlt hetekben láthattuk, a forint is hasonló tendenciát mutat a dollárral szemben. A dollár gyengélkedése a lakosság szemszögéből nézve akár pozitívumot is jelenthet, hiszen ezáltal olcsóbbá válik az import, a vállalkozások szemszögéből azonban jelentős bevételkiesést jelent, termékeik ezáltal megdrágulnak.

A nemzeti és a közös európai valuta erősödésének hatása azonban eltérő hatást fejt ki, amely főként a külkereskedelmi struktúrának köszönhető: míg a német gazdaságnak az export, addig a magyarnak az importkitettsége magas. Vagyis Németország többet exportál mint amennyit importál, a legnagyobb német vállalatok kifejezetten exportra gyártanak.

Az erős euro pontosan a magas exporthányaddal rendelkező vállalatoknak jelent nagyobb problémát, így a BMW-nek és az Airbusnak is. Itt ugyanis az euro árfolyamának emelkedése árnövekedéshez vezetne, ezt azonban a vállalatok nem engedhetik meg magunknak, így ez bevételkiesésként jelenik meg számukra.

A jelentős profitcsökkenés és a veszteségek elkerülése érdekében a vállalatok várhatóan ismételten racionalizálni fogják tevékenységüket, mely leépítéseket hozhat. A felértékelődő euro így végső soron akár munkahelyek megszűnéséhez is vezethet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Peter Bofinger szerint az erősödési hullám folytatódhat, és akár egy újabb 10 százalékos felértékelődés is elképzelhető, amely akár már a teljes német gazdaság növekedési ütemét is veszélybe sodorhatja, 0,5 százalékkal csökkentve a GDP növekedést.

A euro felértékelődése nem új keletű folyamat, már évek óta jellemző. Eddig azonban azért nem okozott jelentős problémát, mert az párosult a globális gazdasági fellendüléssel párosult. Az amerikai gazdaság növekedésének lassulása azonban új helyzetet teremtett.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?