3 °C Budapest

GKI: Nem akar javulni a gazdasági helyzet

Pénzcentrum
2007. október 24. 07:50

Megszakadt a lakossági várakozások enyhén javuló trendje, és a vállalati hangulat is hajszálnyit romlott - állapítható meg a GKI konjuktúrafelmérésének szeptemberi eredményeiből.

Szeptemberben az ipari bizalmi index ismét csökkent az előző hónaphoz képest, sőt 2006 decembere óta először negatív lett. Az elmúlt és a következő időszak termelésének megítélése is romlott, miként készleteké és a rendelésállományoké is, de az exportrendeléseké kissé javult. A foglakoztatási szándék stagnált, az áremelési törekvés mértéke csökkent, de köre érdemben nem változott. A pesszimizmusban szerepet játszhatott az is, hogy szeptemberben a rendszerint nagyon borúlátó kisvállalatok aránya a szokásos felett volt.

Az építőipari bizalmi index értéke szeptemberben valamelyest növekedett, de az idei év első hónapjainak szintjétől továbbra is messze van. Az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése kissé kedvezőbbé vált, s javult a rendelésállományról és a várható foglalkoztatásról alkotott vélemény is. Az áremelési tervek az előző hónaphoz képest kissé erősödtek, de az egy évvel ezelőttieknél még mindig jóval kevésbé erőteljesek.

A kereskedelmi bizalmi index értéke augusztus után szeptemberben ismét csökkent. Az eladási pozíció megítélése jelentősen, a megrendeléseké kissé romlott, míg a készleteké valamelyest javult. A kereskedelmi cégek körében a következő három hónapra várt átlagos áremelkedés ismét gyorsul.

A szolgáltató szférában viszont jelentősen, idei legmagasabb értékére emelkedett a bizalmi index. Kiemelkedő mértékben nőtt - ezzel másfél év után újra a pozitív tartományba került - a várható forgalom megítélése, ennél kisebb mértékű javulást mutatnak az üzletmenetre valamint a foglalkoztatott létszámra vonatkozó várakozások.

A magyar gazdaság kilátásaira vonatkozó várakozás minden ágazatban és a fogyasztók körében is romlott.


A GKI fogyasztói bizalmi index januártól kezdve, amikor 12 éves mélypontját érte el mérsékelt javulást mutat. Az eddigi, hónapról hónapra tapasztalható szerény, de folyamatos javulás azonban szeptemberben nem folytatódott. Romlottak a lakosság saját pénzügyi helyzetére, a megélhetési költségeire és megtakarítási lehetőségeire vonatkozó várakozásai. Lényegében stagnált a foglalkozatás megítélése. Az inflációs várakozások a 2006. novemberi negatív rekordot követően hónapról-hónapra javultak, de augusztus óta ismét romlanak.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58