22 °C Budapest

El akarsz tűnni? 10 ezer forintért megteheted...

Pénzcentrum
2007. szeptember 27. 05:55

Szinte már mindennaposnak számít a filmekben, így nem is újdonság, hogy valamelyik rosszfiú a hatóságok elől való rejtőzködés érdekében megváltoztatja a nevét, levágatja a haját, és így tovább. De hogyan is tehetjük meg, hogy a szüleink által ránk ruházott nevet egy újra cseréljük?

A születéskor kapott nevünk megváltoztatásáért kérelmet kell benyújtani, és az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter engedélyezheti azt. Ha kiskorúról van szó, akkor a törvényes képviselőt kell rávenni a kérelem megírására.

A nevünk megváltoztatása viszont sok esetben nem csak minket érint. Ha külön nem kérjük a kérelemben, akkor a nevünket viselő gyerek neve is megváltozik a miénkkel együtt, sőt, ha a házastársunk valamilyen formában a mi nevünket viseli, akkor az ő neve is megváltozik. Ez lehet hátrány, de lehet előny is, ugyanis így nem szükséges egy 4 tagú családnál négy kérelmet beadni.

Viszont a név felvételénél is vannak korlátozások, ugyanis ha a kiválasztott új név magyartalan, történelmi név, vagy régies írásmóddal írott család név, akkor azt a felelős miniszter nem engedélyezheti, kivéve különös méltányolást érdemlő körülmények esetén.

Ha a névváltoztatással érintett esemény külföldön történt, akkor az eseményt a kérelem benyújtása előtt anyakönyveztetni kell, ilyen esemény a válás, a születés, vagy a házasságkötés.

A kérelmet személyesen kell benyújtani a lakóhely szerint illetékes anyakönyvvezetőnek, de ha külföldön vagyunk, akkor ezt az illetékes konzuli képviselőnél tudjuk megtenni. A kérelem gyakorlatilag egy formanyomtatvány, amiben számos kötelező elem van.

A kérelemnek tartalmaznia kell a személyi adatokat, ha házasok vagyunk, és a házastársat is érinti a névváltoztatás, akkor az ő személyi adatait, a gyerekek személyi adatait, magát a kérelmet és annak indoklását, egy nyilatkozatot arról, hogy korábban történt-e már névváltoztatás, és magát a kívánt nevet. Mellélelni kell továbbá az érintett személyek anyakönyvi kivonatát is.

Mindezek után a felelős miniszter okiratot állít ki a névváltoztatásról, és elrendeli annak anyakönyvi bejegyzését. Ha a név felvételét a miniszter engedélyezte, akkor az új nevet az okirat kézhezvételétől vagyunk jogosultak és kötelesek viselni, vagyis innen már nincs visszaút.

Arról eddig még nem esett szó, hogy mibe is kerül nekünk ez az egész procedúra. Ha a házasság miatt akarjuk megváltoztatni a nevünket, akkor 5ezer forint illetéket kell fizetni, ha viszont a születési nevünk nem tetszik, az illeték összege ennek kétszerese, vagyis 10 ezer forint. Az egy családhoz tartozó nagykorúak esetén külön-külön kell mindenkinek kifizetni a fenti összeget.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Annak érdekében, hogy mindenki alaposan gondolja meg a választott nevet, és magát a változtatást is, az ismételt megváltoztatásra irányuló kérelem már 20 ezer forintunkba kerül.


Mivel a házasság miatt történő névváltozás nem egyenértékű azzal, hogy ha születési nevünket szeretnénk megváltoztatni, más a felelős az engedélyezésért. Így a házassági nevet az anyakönyvvezető, a születési nevet pedig az illetékes miniszter engedélyezheti.

A feleség nem viselheti a volt férje nevét a házasságra utaló toldással (pl. Szabó Józsefné) a házasság megszűnése után, ha azt a házasság fennállása alatt nem viselte, a bíróság a volt férj kérelmére eltiltja a volt feleséget ettől, illetve ha a volt feleség újabb házasságot köt (ha esetleg ez is megszűnne, akkor sem viselheti ezt a nevet).

Ha magyar állampolgárként külföldön kötünk házasságot, a nevünk a magyar névviselési szabályoktól eltérően is megváltozhat. Ilyenkor a név bejegyzése során az anyakönyvvezető úgy jár el, mintha a névváltoztatást az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter engedélyezte volna, annyi különbséggel, hogy arról az anyakönyvekért felelős minisztert, és a születést nyilvántartó anyakönyvvezetőt is értesíti.

Természetesen az új névvel az elején problémás lehet az együttélés, mivel először meg kell szokni, nehogy rossz nevet mondjunk az ismerősöknek, vagy az újonnan megismert barátoknak, stb. Viszont problémás lehet még az is, hogy a személyi igazolványunkban, a lakcímkártyánkon, a jogosítványunkon és az útlevelünkön is a régi nevünk szerepel, amit újra kell csináltatni az önkormányzatnál, további összegekért...

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?