12 °C Budapest

El akarsz tűnni? 10 ezer forintért megteheted...

Pénzcentrum
2007. szeptember 27. 05:55

Szinte már mindennaposnak számít a filmekben, így nem is újdonság, hogy valamelyik rosszfiú a hatóságok elől való rejtőzködés érdekében megváltoztatja a nevét, levágatja a haját, és így tovább. De hogyan is tehetjük meg, hogy a szüleink által ránk ruházott nevet egy újra cseréljük?

A születéskor kapott nevünk megváltoztatásáért kérelmet kell benyújtani, és az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter engedélyezheti azt. Ha kiskorúról van szó, akkor a törvényes képviselőt kell rávenni a kérelem megírására.

A nevünk megváltoztatása viszont sok esetben nem csak minket érint. Ha külön nem kérjük a kérelemben, akkor a nevünket viselő gyerek neve is megváltozik a miénkkel együtt, sőt, ha a házastársunk valamilyen formában a mi nevünket viseli, akkor az ő neve is megváltozik. Ez lehet hátrány, de lehet előny is, ugyanis így nem szükséges egy 4 tagú családnál négy kérelmet beadni.

Viszont a név felvételénél is vannak korlátozások, ugyanis ha a kiválasztott új név magyartalan, történelmi név, vagy régies írásmóddal írott család név, akkor azt a felelős miniszter nem engedélyezheti, kivéve különös méltányolást érdemlő körülmények esetén.

Ha a névváltoztatással érintett esemény külföldön történt, akkor az eseményt a kérelem benyújtása előtt anyakönyveztetni kell, ilyen esemény a válás, a születés, vagy a házasságkötés.

A kérelmet személyesen kell benyújtani a lakóhely szerint illetékes anyakönyvvezetőnek, de ha külföldön vagyunk, akkor ezt az illetékes konzuli képviselőnél tudjuk megtenni. A kérelem gyakorlatilag egy formanyomtatvány, amiben számos kötelező elem van.

A kérelemnek tartalmaznia kell a személyi adatokat, ha házasok vagyunk, és a házastársat is érinti a névváltoztatás, akkor az ő személyi adatait, a gyerekek személyi adatait, magát a kérelmet és annak indoklását, egy nyilatkozatot arról, hogy korábban történt-e már névváltoztatás, és magát a kívánt nevet. Mellélelni kell továbbá az érintett személyek anyakönyvi kivonatát is.

Mindezek után a felelős miniszter okiratot állít ki a névváltoztatásról, és elrendeli annak anyakönyvi bejegyzését. Ha a név felvételét a miniszter engedélyezte, akkor az új nevet az okirat kézhezvételétől vagyunk jogosultak és kötelesek viselni, vagyis innen már nincs visszaút.

Arról eddig még nem esett szó, hogy mibe is kerül nekünk ez az egész procedúra. Ha a házasság miatt akarjuk megváltoztatni a nevünket, akkor 5ezer forint illetéket kell fizetni, ha viszont a születési nevünk nem tetszik, az illeték összege ennek kétszerese, vagyis 10 ezer forint. Az egy családhoz tartozó nagykorúak esetén külön-külön kell mindenkinek kifizetni a fenti összeget.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Annak érdekében, hogy mindenki alaposan gondolja meg a választott nevet, és magát a változtatást is, az ismételt megváltoztatásra irányuló kérelem már 20 ezer forintunkba kerül.


Mivel a házasság miatt történő névváltozás nem egyenértékű azzal, hogy ha születési nevünket szeretnénk megváltoztatni, más a felelős az engedélyezésért. Így a házassági nevet az anyakönyvvezető, a születési nevet pedig az illetékes miniszter engedélyezheti.

A feleség nem viselheti a volt férje nevét a házasságra utaló toldással (pl. Szabó Józsefné) a házasság megszűnése után, ha azt a házasság fennállása alatt nem viselte, a bíróság a volt férj kérelmére eltiltja a volt feleséget ettől, illetve ha a volt feleség újabb házasságot köt (ha esetleg ez is megszűnne, akkor sem viselheti ezt a nevet).

Ha magyar állampolgárként külföldön kötünk házasságot, a nevünk a magyar névviselési szabályoktól eltérően is megváltozhat. Ilyenkor a név bejegyzése során az anyakönyvvezető úgy jár el, mintha a névváltoztatást az anyakönyvi ügyekért felelős miniszter engedélyezte volna, annyi különbséggel, hogy arról az anyakönyvekért felelős minisztert, és a születést nyilvántartó anyakönyvvezetőt is értesíti.

Természetesen az új névvel az elején problémás lehet az együttélés, mivel először meg kell szokni, nehogy rossz nevet mondjunk az ismerősöknek, vagy az újonnan megismert barátoknak, stb. Viszont problémás lehet még az is, hogy a személyi igazolványunkban, a lakcímkártyánkon, a jogosítványunkon és az útlevelünkön is a régi nevünk szerepel, amit újra kell csináltatni az önkormányzatnál, további összegekért...

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem