21 °C Budapest

Versenykeltés a távközlésben

Pénzcentrum
2007. augusztus 29. 09:45

Várhatóan októberben vagy novemberben kerül benyújtásra az a brüsszeli tervezet, amely a távközlési cégek hálózatainak és szolgáltató részlegeinek szétválasztásának lehetőségeit tartalmazza - adja hírül a Világgazdaság.

A javaslat célja a verseny fokozása. Amennyiben a nagy távközlési monopóliumok mesterségesen gátolják új szereplők piacra lépését, akkor kerülhet sor a távközlési cégek funkcionális szétválasztására.

A tervezet értelmében ekkor sem kellene megválniuk a cégeknek a hálózatuktól, hanem azok kezelésére kellene létrehozni egy külön, önálló struktúrát, melyhez a rivális szolgáltatók tisztességes feltételek mellett férhetnének hozzá.

A követendő példaként Viviane Reding a British Telecom esetét hozta fel, a minta azonban korántsem biztos, hogy minden államban megvalósítható lenne. Pontosan idén februárban idézte be az Európai Bíróság a német kormányt , mivel az külön törvényt fogadott el a Deutsche Telekom védelméről.

A javaslatcsomagban egyébként felmerül egy páneurópai távközlési szabályozó hatóság felügyeletének lehetősége is. A testület feladata a határon átnyúló verseny erősítésének, illetve a belső piaci szabályok egységes alkalmazásának elősegítése lesz.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?