3 °C Budapest

Inflációs jelentés: mezőgazdasági ársokk, szigorodó állam? - az MNB szakértői válaszolnak

Pénzcentrum
2007. augusztus 27. 10:53

A mai napon dönt a Monetáris Tanács az irányadó kamatokról. Emellett publikálásra kerül a legfrissebb Inflációs jelentés is (időközi felülvizsgálat), mely számos érdekes kérdésre, problémára világíthat rá: mezőgazdasági ársokk hatása, költségvetési hiány alakulása és ennek hatása a keresletre, az árfolyamatokra. A portfolio.hu fórumban a jelentés készítői válaszolnak olvasóink kérdéseire 15:00 órától. A kérdéseket már most feltehetik.

Fórum

Egy hónappal ezelőtt, némi kommunikációs és taktikai döcögés után kijelölte a kamatcsökkentés útját a monetáris tanács. A júliusi kamatdöntéshez kapcsolódó közlemény és nyilatkozatok után a piac számára egyértelműnek tűnt: augusztusban borítékolható az inflációs jelentés által megtámogatott kamatcsökkentés, és az év hátralévő részében - az óvatosságot hangsúlyozva - nagyjából minden második ülésen lazíthat a testület. Ám nem sokkal később a papírformát felborította a világpiaci zűrzavar. Vagy mégsem?

Számos tényező szól a kamatcsökkentés illetve a kamatszint változatlansága mellett is. Nincs tehát könnyű helyzetben a Monetáris Tanács, és az sem aki előre akarja jelezni a döntését. A Portfolio.hu múlt heti felmérése szerint a testület hiába ágyazott meg korábban az augusztusi vágásnak, most mégis kivár inkább. A hétfői döntésre választ adók közül 7 elemző tartást vár, 2 szakértő 25 bp-os vágást 7.50%-ra, míg egy elemző bizonytalan volt a két kimenetel között (a forintárfolyam alakulásától tette függővé).

Fórum

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?