Újra talpon - van mit félretenni

Pénzcentrum
2007. augusztus 16. 16:00

A bankszektor mérlegfőösszegének növekedési üteme újra belendült, azonban az emelkedés nem éri el az egy évvel ezelőttit. A hitelállomány emelkedése azonban megtorpanni látszik - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legfrissebb adataiból.

Bankszektor

A szektor összesített mérlegfőösszege az év hatodik hónapjában 3,19 százalékos növekedés után elérte a 21 981 milliárd forintot.


A szektor első féléves adózott eredménye újra emelkedésnek indult, az előző év azonos időszakához képest 10,7 százalékkal gyarapodott, így meghaladta a 200 milliárd forintot.

Hitelek

Mind a háztartások, mind a vállalkozások számára nyújtott banki hitelek éves és havi növekedésében csökkenés tapasztalható júniusban. 2006 azonos időszakához képest 9,7 százalékkal emelkedett csupán a hitelek állománya, ennek fő motorját a háztartásoknak nyújtott hitelek állományában bekövetkezett változás képezte.


A háztartások forintban denominált hiteleinek állománya (2278 milliárd Ft) lényegében stabilizálódott, a devizahitelek (2 435 milliárd Ft) pedig tovább folytatták emelkedésüket, igaz a hatodik hónapban már csupán 43,59 százalékkal.

A kis- és középvállalkozások szektorában tovább folytatódott az első negyedéves trend, egyedül a mikrovállalkozások körében emelkedett a hitelezési kedv, az előző negyedévet is meghaladó mértékben, 13,04 százalékkal.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A minősítési kötelezettség alá eső állomány megemelkedett az év második negyedévében, azonban a problémamentes, illetve a rossz hitelek egymáshoz viszonyított aránya tovább csökkent, igaz már alacsonyabb ütemmel. A szektor fizetőképességének mutatója kis mértékben csökkent, így a második negyedévben 11,62 százalékot tett ki.


Betétek

A devizabetétek iránti lelkesedés úgy tűnik elszállt, az idei év hatodik hónapjában már meghaladta a 3 százalékot az állomány csökkenése havi szinten, míg az éves növekedés hozzávetőlegesen megfeleződött. A forintban denominált megtakarítások azonban újra talajt találtak, legalábbis a betétek állománya 0,91 százalékkal emelkedett májushoz képest, azonban ez az egy évvel megelőzőhöz képest még mindig 3,15 százalékkal alacsonyabb.


Pénzügyi vállalkozások

A pénzügyi vállalkozások mérlegfőösszege 66,83 milliárd forinttal haladta meg a 2007. március végi állományt, így 2 316,1 milliárd forintot tett ki. Mind az ingatlanfinanszírozásból, mind a gépjármű-finanszírozásból származó bruttó ügyfélkövetelés emelkedett, igaz ez utóbbi jóval kisebb 0,23, míg előbbi 6,73 százalékos mértékben.

EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18