27 °C Budapest

Újra talpon - van mit félretenni

Pénzcentrum
2007. augusztus 16. 16:00

A bankszektor mérlegfőösszegének növekedési üteme újra belendült, azonban az emelkedés nem éri el az egy évvel ezelőttit. A hitelállomány emelkedése azonban megtorpanni látszik - derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének legfrissebb adataiból.

Bankszektor

A szektor összesített mérlegfőösszege az év hatodik hónapjában 3,19 százalékos növekedés után elérte a 21 981 milliárd forintot.


A szektor első féléves adózott eredménye újra emelkedésnek indult, az előző év azonos időszakához képest 10,7 százalékkal gyarapodott, így meghaladta a 200 milliárd forintot.

Hitelek

Mind a háztartások, mind a vállalkozások számára nyújtott banki hitelek éves és havi növekedésében csökkenés tapasztalható júniusban. 2006 azonos időszakához képest 9,7 százalékkal emelkedett csupán a hitelek állománya, ennek fő motorját a háztartásoknak nyújtott hitelek állományában bekövetkezett változás képezte.


A háztartások forintban denominált hiteleinek állománya (2278 milliárd Ft) lényegében stabilizálódott, a devizahitelek (2 435 milliárd Ft) pedig tovább folytatták emelkedésüket, igaz a hatodik hónapban már csupán 43,59 százalékkal.

A kis- és középvállalkozások szektorában tovább folytatódott az első negyedéves trend, egyedül a mikrovállalkozások körében emelkedett a hitelezési kedv, az előző negyedévet is meghaladó mértékben, 13,04 százalékkal.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A minősítési kötelezettség alá eső állomány megemelkedett az év második negyedévében, azonban a problémamentes, illetve a rossz hitelek egymáshoz viszonyított aránya tovább csökkent, igaz már alacsonyabb ütemmel. A szektor fizetőképességének mutatója kis mértékben csökkent, így a második negyedévben 11,62 százalékot tett ki.


Betétek

A devizabetétek iránti lelkesedés úgy tűnik elszállt, az idei év hatodik hónapjában már meghaladta a 3 százalékot az állomány csökkenése havi szinten, míg az éves növekedés hozzávetőlegesen megfeleződött. A forintban denominált megtakarítások azonban újra talajt találtak, legalábbis a betétek állománya 0,91 százalékkal emelkedett májushoz képest, azonban ez az egy évvel megelőzőhöz képest még mindig 3,15 százalékkal alacsonyabb.


Pénzügyi vállalkozások

A pénzügyi vállalkozások mérlegfőösszege 66,83 milliárd forinttal haladta meg a 2007. március végi állományt, így 2 316,1 milliárd forintot tett ki. Mind az ingatlanfinanszírozásból, mind a gépjármű-finanszírozásból származó bruttó ügyfélkövetelés emelkedett, igaz ez utóbbi jóval kisebb 0,23, míg előbbi 6,73 százalékos mértékben.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?