5 °C Budapest

Már az E betűkben se bízhatunk?

Pénzcentrum
2007. augusztus 8. 08:49

A nemrégiben kipattant guar-gumi botrány kapcsán kerültek ismét a fogyasztók figyelmének középpontjába a csomagoláson található feliratok, melyek az összetétel pontos ismertetését szolgálnák. A fogyasztóvédők figyelmeztetését megfogadni kívánók, akik szeretnék ellenőrizni, hogy az általuk megvásárolt termékben van-e E 412, vagy illetve bármilyen guar-bab származék, egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben - írja a Népszabadság.

Azt, hogy a termék tartalmaz-e guar-gumit elviekben a stabilizátorok, vagy az állományjavítók mellett kellene zárójelben feltüntetnie a gyártónak. Annak ellenőrzése azonban, hogy ezt valóban megtette-e a termelő, szinte lehetetlen, mert manapság a hatóságok nem rendelkeznek a megfelelő adatbázissal a magyar polcokra kikerülő közel 50 ezer termékről.

Az adatbázis felépítéséhez hatalmas apparátusra lenne szükség, így a fogyasztókat csakis a folyamatos ellenőrzések védik, bár kérdéses hogy az illetékes hatóságok rendelkeznek-e a piac kordában tartásához szükséges erőforrásokkal.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a tavalyi évben a tejek 16, a szezonális hústermékek 20, a gyümölcslevek 24 százalékánál talált kifogásolnivalót. A vizsgálatok szerint azonban hazánkban eddig nem került forgalomba olyan termék, amely tiltott anyagot tartalmazott.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?