Már az E betűkben se bízhatunk?

Pénzcentrum
2007. augusztus 8. 08:49

A nemrégiben kipattant guar-gumi botrány kapcsán kerültek ismét a fogyasztók figyelmének középpontjába a csomagoláson található feliratok, melyek az összetétel pontos ismertetését szolgálnák. A fogyasztóvédők figyelmeztetését megfogadni kívánók, akik szeretnék ellenőrizni, hogy az általuk megvásárolt termékben van-e E 412, vagy illetve bármilyen guar-bab származék, egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Azt, hogy a termék tartalmaz-e guar-gumit elviekben a stabilizátorok, vagy az állományjavítók mellett kellene zárójelben feltüntetnie a gyártónak. Annak ellenőrzése azonban, hogy ezt valóban megtette-e a termelő, szinte lehetetlen, mert manapság a hatóságok nem rendelkeznek a megfelelő adatbázissal a magyar polcokra kikerülő közel 50 ezer termékről.

Az adatbázis felépítéséhez hatalmas apparátusra lenne szükség, így a fogyasztókat csakis a folyamatos ellenőrzések védik, bár kérdéses hogy az illetékes hatóságok rendelkeznek-e a piac kordában tartásához szükséges erőforrásokkal.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a tavalyi évben a tejek 16, a szezonális hústermékek 20, a gyümölcslevek 24 százalékánál talált kifogásolnivalót. A vizsgálatok szerint azonban hazánkban eddig nem került forgalomba olyan termék, amely tiltott anyagot tartalmazott.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06