Hogyan tűrik a hazai bankok a sokkokat? - az MNB szakértői megmondják

Pénzcentrum
2007. július 11. 10:30

A jegybankok számára pénzügyi stabilitási szempontból kiemelt fontosságú a bankok likviditási kockázatának nyomon követése. A likviditási kockázat egyik alapvető mércéje, hogy a bankok likviditási tartalékai mennyiben elegendőek egy esetleges váratlan finanszírozási válság átvészelésére. Ebben a témakörben jelentetett meg tanulmányt Móré Csaba és Balás Tamás, az MNB vezető elemzői. A portfolio.hu olvasói direktben kérdezhetik a szakértőket a portfolio.hu fórumában.

A stresszforgatókönyvben egyedi, bankspecifikus likviditásszűkülésből indulnak ki, melyet előidézhet például egy bizalmi válság. A bankok stressztűrő képességét azzal mérik, hogy likvid eszközeik legfeljebb milyen mértékű likviditási sokk kezelését teszik lehetővé rövid távon. A stresszteszt eredményei alapján úgy ítélik meg, hogy a pénzügyi stabilitást jelenleg a likviditási kockázatok alapvetően nem veszélyeztetik. Fontos felhívni a figyelmet azonban arra, hogy a hazai bankok egyre inkább kitettek a nemzetközi piaci likviditás változásainak, valamint arra, hogy a bankcsoport szintű finanszírozási kapcsolatok fertőzési csatornát jelenthetnek.

A megnyitott fórum célja, hogy az MNB-szemle című kiadványban felvetett kérdések kapcsán nyújtson további információkat az érdeklődőknek.

Fórum

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?