28 °C Budapest

Ennyit lopnak a Hervisből? Amihez a biztonsági őrnek sem lenne joga...

Pénzcentrum
2007. július 4. 05:40

Vásárlás után csomagbemutatás, a Hervisnél kezdetektől fogva ez a menetrend, ettől persze a bevett gyakorlat még sértheti a becsületes vásárlókat. Különösen érdekes, amikor a biztonsági őr egy az átlagnál jobban tájékozott vevőt próbál meggyőzni arról, nem mindig kifinomult stílusában, hogy neki bizony joga van belenézni a hátizsákba. Ehhez ma már némi segédlete is akad, az Árkádban ugyanis elég egy felmatricázott oszlopra mutatnia, melyen fel van tüntetve egy törvény és paragrafusszám, ami állítólag feljogosítja őt erre. Ennek minden bizonnyal sokan behódolnak, pedig csak féligazságról van szó. Utánajártunk, kinek mihez van joga és egyúttal megkérdeztük a Hervis ügyvezetőjét is, miért is van szükség a jelenlegi gyakorlatra. Meglepődtünk!

Az idézett törvény és a valóság...

A cikket ihlető igaz történetben a biztonsági őr az Árkádban bőszen mutatta az oszlopra vésett 2005. évi 133. törvény 26. paragrafusát, mely szerint ő bizony kutakodhat a vásárló csomagjaiban. A probléma csak az, hogy a cég biztonsági őre nem hivatalos személy, ezért egy pillanatig sem volt kétséges, hogy ehhez mindenféle feltétel nélkül nincs joga, megnéztük hát, mit mond az idézett paragrafus, melyből érdekes (vagy a későbbiek tanulsága szerint talán érthető) módon kifelejtettek egy apró részletet.

Ami az üzletben szerepel: "A vagyonőrzési feladatokat ellátó személy- és vagyonőr a megbízó közterületnek nem minősülő létesítményének őrzése során jogosult:

a) a területre belépő vagy az ott tartózkodó személyt kiléte igazolására, a belépés, illetőleg a tartózkodás céljának közlésére, jogosultságának igazolására felhívni, ennek megtagadása vagy a közölt adatok nyilvánvaló valótlansága esetén - a megbízó eltérő rendelkezésének hiányában - az érintett belépését, ott-tartózkodását megtiltani, és távozásra felszólítani;

b) a területre belépő vagy onnan kilépő személyt csomag, illetve menet-, szállítási okmány bemutatására felhívni;

c) a területen tartózkodó vagy onnan kilépő személyt - a 28. § rendelkezései szerint - csomagja tartalmának, járművének, valamint a szállítmánynak bemutatására felhívni;

d) a jogsértő személyt magatartása abbahagyására felhívni;

e) vagyonvédelmi biztonságtechnikai rendszert alkalmazni;

f) a területre belépők ellenőrzésére fegyver-, illetve robbanóanyag-kutató műszert alkalmazni és a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök bevitelét megtiltani."

Ha túléltük a nem túl barátságos jogi szöveget, egy csapásra megállapíthatjuk, hogy a Hervis által idézett jogszabály tényleg létezik, csak éppen ennek szerves részét képezi a 28-as paragrafus is, melyet azonban nem reklámoznak az üzletben. Lássuk, hogy miért!

"A vagyonőrzési feladatot ellátó személy a csomag tartalmának, jármű és szállítmány bemutatására a szerződésből fakadó kötelezettségei érvényesítése céljából, a tervezett intézkedése okának és céljának közlése mellett akkor hívhat fel, ha

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

a) megalapozottan feltehető, hogy az érintett bűncselekményből vagy szabálysértésből származó olyan dolgot tart magánál, amelynek őrzése a vagyonőrnek szerződésből fakadó kötelezettsége;

b) e dolgot a felszólítás ellenére sem adja át; és

c) az intézkedés a jogsértő cselekmény megelőzése, megszakítása érdekében szükséges."

Csak akkor van tehát a biztonsági őrnek joga belenézni a csomagunkba, ha megalapozottan feltehető, hogy loptunk. De tényleg ennyire súlyos lenne a helyzet a Hervisnél, hogy gyakorlatilag majdnem mindenkinek átvizsgálják kilépéskor a csomagjait, azaz csaknem mindenkiről megalapozottan feltételezik, hogy lopott?

Mindig horogra akad valaki! Elgondolkodtató számok...

A problémával kapcsolatban megkerestük Domán Józsefet, a Hervis ügyvezető igazgatóját, aki készséggel válaszolt kérdéseinkre. Rövid beszélgetésünkből kiderült, hogy a Hervis a kezdetektől fogva a fenti gyakorlatot követi, ha pedig a biztonsági őr kér, akkor nem árt megmutatni a csomagot, hiszen még az üzlet személyzete is mindig így tesz, akárhányszor a vevő-kijáraton hagyják el a helyiséget.

A találati arányokra rákérdezve kiderült, hogy egyes áruházak esetében napi 2 fogás is akad, ami azért elég durva éves kárértéket vetítene előre a gyakorlat puhítása esetén. A lebukások száma értelemszerűen a fővárosi plázákban magas, máshol előfordul, hogy egy hét alatt sem találnak tolvajt.

A vidéki egységekben ugyan alig akad kifizetetlen áru a csomagokban, a gyakorlat azonban teljesen ugyanaz ott is, mint a fővárosban. Mindent összevéve el kell mondani, hogy becsületes vásárlóként talán joggal háborodunk fel az olykor nem éppen irodalmi stílusú kipakoltatáson, az ügyvezető által közölt számok alapján azonban elég nehéz lenne egyértelműen elítélni ezt a gyakorlatot...

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?