13 °C Budapest

Ennyit lopnak a Hervisből? Amihez a biztonsági őrnek sem lenne joga...

Pénzcentrum
2007. július 4. 05:40

Vásárlás után csomagbemutatás, a Hervisnél kezdetektől fogva ez a menetrend, ettől persze a bevett gyakorlat még sértheti a becsületes vásárlókat. Különösen érdekes, amikor a biztonsági őr egy az átlagnál jobban tájékozott vevőt próbál meggyőzni arról, nem mindig kifinomult stílusában, hogy neki bizony joga van belenézni a hátizsákba. Ehhez ma már némi segédlete is akad, az Árkádban ugyanis elég egy felmatricázott oszlopra mutatnia, melyen fel van tüntetve egy törvény és paragrafusszám, ami állítólag feljogosítja őt erre. Ennek minden bizonnyal sokan behódolnak, pedig csak féligazságról van szó. Utánajártunk, kinek mihez van joga és egyúttal megkérdeztük a Hervis ügyvezetőjét is, miért is van szükség a jelenlegi gyakorlatra. Meglepődtünk!

Az idézett törvény és a valóság...

A cikket ihlető igaz történetben a biztonsági őr az Árkádban bőszen mutatta az oszlopra vésett 2005. évi 133. törvény 26. paragrafusát, mely szerint ő bizony kutakodhat a vásárló csomagjaiban. A probléma csak az, hogy a cég biztonsági őre nem hivatalos személy, ezért egy pillanatig sem volt kétséges, hogy ehhez mindenféle feltétel nélkül nincs joga, megnéztük hát, mit mond az idézett paragrafus, melyből érdekes (vagy a későbbiek tanulsága szerint talán érthető) módon kifelejtettek egy apró részletet.

Ami az üzletben szerepel: "A vagyonőrzési feladatokat ellátó személy- és vagyonőr a megbízó közterületnek nem minősülő létesítményének őrzése során jogosult:

a) a területre belépő vagy az ott tartózkodó személyt kiléte igazolására, a belépés, illetőleg a tartózkodás céljának közlésére, jogosultságának igazolására felhívni, ennek megtagadása vagy a közölt adatok nyilvánvaló valótlansága esetén - a megbízó eltérő rendelkezésének hiányában - az érintett belépését, ott-tartózkodását megtiltani, és távozásra felszólítani;

b) a területre belépő vagy onnan kilépő személyt csomag, illetve menet-, szállítási okmány bemutatására felhívni;

c) a területen tartózkodó vagy onnan kilépő személyt - a 28. § rendelkezései szerint - csomagja tartalmának, járművének, valamint a szállítmánynak bemutatására felhívni;

d) a jogsértő személyt magatartása abbahagyására felhívni;

e) vagyonvédelmi biztonságtechnikai rendszert alkalmazni;

f) a területre belépők ellenőrzésére fegyver-, illetve robbanóanyag-kutató műszert alkalmazni és a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök bevitelét megtiltani."

Ha túléltük a nem túl barátságos jogi szöveget, egy csapásra megállapíthatjuk, hogy a Hervis által idézett jogszabály tényleg létezik, csak éppen ennek szerves részét képezi a 28-as paragrafus is, melyet azonban nem reklámoznak az üzletben. Lássuk, hogy miért!

"A vagyonőrzési feladatot ellátó személy a csomag tartalmának, jármű és szállítmány bemutatására a szerződésből fakadó kötelezettségei érvényesítése céljából, a tervezett intézkedése okának és céljának közlése mellett akkor hívhat fel, ha

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a) megalapozottan feltehető, hogy az érintett bűncselekményből vagy szabálysértésből származó olyan dolgot tart magánál, amelynek őrzése a vagyonőrnek szerződésből fakadó kötelezettsége;

b) e dolgot a felszólítás ellenére sem adja át; és

c) az intézkedés a jogsértő cselekmény megelőzése, megszakítása érdekében szükséges."

Csak akkor van tehát a biztonsági őrnek joga belenézni a csomagunkba, ha megalapozottan feltehető, hogy loptunk. De tényleg ennyire súlyos lenne a helyzet a Hervisnél, hogy gyakorlatilag majdnem mindenkinek átvizsgálják kilépéskor a csomagjait, azaz csaknem mindenkiről megalapozottan feltételezik, hogy lopott?

Mindig horogra akad valaki! Elgondolkodtató számok...

A problémával kapcsolatban megkerestük Domán Józsefet, a Hervis ügyvezető igazgatóját, aki készséggel válaszolt kérdéseinkre. Rövid beszélgetésünkből kiderült, hogy a Hervis a kezdetektől fogva a fenti gyakorlatot követi, ha pedig a biztonsági őr kér, akkor nem árt megmutatni a csomagot, hiszen még az üzlet személyzete is mindig így tesz, akárhányszor a vevő-kijáraton hagyják el a helyiséget.

A találati arányokra rákérdezve kiderült, hogy egyes áruházak esetében napi 2 fogás is akad, ami azért elég durva éves kárértéket vetítene előre a gyakorlat puhítása esetén. A lebukások száma értelemszerűen a fővárosi plázákban magas, máshol előfordul, hogy egy hét alatt sem találnak tolvajt.

A vidéki egységekben ugyan alig akad kifizetetlen áru a csomagokban, a gyakorlat azonban teljesen ugyanaz ott is, mint a fővárosban. Mindent összevéve el kell mondani, hogy becsületes vásárlóként talán joggal háborodunk fel az olykor nem éppen irodalmi stílusú kipakoltatáson, az ügyvezető által közölt számok alapján azonban elég nehéz lenne egyértelműen elítélni ezt a gyakorlatot...

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06