5 °C Budapest

Mire figyeljünk nyaraláskor ?

Pénzcentrum
2007. május 10. 08:30

A nyaralás általában kikapcsolja az embert, az egész éves robotból. Azonban, egy rosszul megszervezett nyaralás több fejfájást okozhat mint kellemes élményt. Lássuk tehát, mit érdemes szem előtt tartani ?

A Magyar Hírlap és a Kosár magazin összeállítása alapján több kritikus pont is akadhat egy-egy utazás során.

Vissza a határról...

Ha az Európai Unió országaiba akarunk utazni, nincs szükségünk útlevélre, személyi igazolvánnyal vagy jogosítványunk felmutatásával is átléphetjük a határt. A világ más pontjaira természetesen továbbra is kell útlevél, ennek érvényességét feltétlenül érdemes ellenőrizni. Egyes országokban - például az Amerikai Egyesült Államokban - előírás, hogy a látogatók útlevelének a belépéstől számított minimum három hónapig érvényesnek kell lennie. Ha útlevelünk nem felel meg e feltételnek, vissza is fordíthatnak bennünket a határról. Annak is járjunk utána, mely országokba szükséges vízum. Erről az adott ország nagykövetségei adnak tájékoztatást, és sok utazási iroda szolgáltatásai között szerepel a vízumügyintézés is.

Az utazási szerződés

Utazási szerződés kizárólag írásban köthető, s abban nem szerepelhetnek az utast félrevezető feltételek. Ha egy iroda nem köt szerződést, ne vegyük igénybe szolgáltatásait, mert később sok kellemetlenség érhet minket. Az utazási szerződés részei az utazási iroda általános szerződési feltételei is, ebben szintén sok információ van a reklamációval, fogyasztói kifogással kapcsolatban. Az utas-szerződésnek arra is ki kell terjednie, hogy a díj magában foglalja-e a baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás összegét.

A programfüzetben pontosan meg kell határozni az utazással kapcsolatos díjak forintban meghatározott összegét, és azt, hogy milyen szolgáltatásokra nyújtanak fedezetet, a személyszállítás eszközét, az utasosztályokat és az elfoglalható helyeket, az étkezésekre vonatkozó tájékoztatást. Továbbá azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a szervező a díj ellenében nyújt, de emellett a fakultatív programokon való részvétel feltételeit is szerepeltetni kell benne.

Az utazás díja

Az utazási irodák által feltüntetett összeg sok esetben nem tartalmazza a járulékos költségeket (repülőtéri illeték, kerozindíj, vízumdíj stb.) amelyek akár meg is duplázhatják a részvételi díjat. Ezért arról alaposan informálódjunk, mielőtt aláírjuk az utazási szerződést. Érdemes azt is tudni, hogy az utazási szerződésben rögzített díjak csak néhány esetben emelhetők. Ugyanis, ha az utazással kapcsolatos közlekedési költségek, a helyi adók, illetékek emelkednek, illetve a devizaárfolyam változik, akkor az áremelkedéssel és a változással arányos mértékben emelhető a részvételi díj. A díjemelés indokát az utassal írásban közölni kell. Az indulás előtti húsz napon belül viszont semmilyen okból sem emelhetők az árak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?