1 °C Budapest

Mire figyeljünk nyaraláskor ?

Pénzcentrum
2007. május 10. 08:30

A nyaralás általában kikapcsolja az embert, az egész éves robotból. Azonban, egy rosszul megszervezett nyaralás több fejfájást okozhat mint kellemes élményt. Lássuk tehát, mit érdemes szem előtt tartani ?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Magyar Hírlap és a Kosár magazin összeállítása alapján több kritikus pont is akadhat egy-egy utazás során.

Vissza a határról...

Ha az Európai Unió országaiba akarunk utazni, nincs szükségünk útlevélre, személyi igazolvánnyal vagy jogosítványunk felmutatásával is átléphetjük a határt. A világ más pontjaira természetesen továbbra is kell útlevél, ennek érvényességét feltétlenül érdemes ellenőrizni. Egyes országokban - például az Amerikai Egyesült Államokban - előírás, hogy a látogatók útlevelének a belépéstől számított minimum három hónapig érvényesnek kell lennie. Ha útlevelünk nem felel meg e feltételnek, vissza is fordíthatnak bennünket a határról. Annak is járjunk utána, mely országokba szükséges vízum. Erről az adott ország nagykövetségei adnak tájékoztatást, és sok utazási iroda szolgáltatásai között szerepel a vízumügyintézés is.

Az utazási szerződés

Utazási szerződés kizárólag írásban köthető, s abban nem szerepelhetnek az utast félrevezető feltételek. Ha egy iroda nem köt szerződést, ne vegyük igénybe szolgáltatásait, mert később sok kellemetlenség érhet minket. Az utazási szerződés részei az utazási iroda általános szerződési feltételei is, ebben szintén sok információ van a reklamációval, fogyasztói kifogással kapcsolatban. Az utas-szerződésnek arra is ki kell terjednie, hogy a díj magában foglalja-e a baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás összegét.

A programfüzetben pontosan meg kell határozni az utazással kapcsolatos díjak forintban meghatározott összegét, és azt, hogy milyen szolgáltatásokra nyújtanak fedezetet, a személyszállítás eszközét, az utasosztályokat és az elfoglalható helyeket, az étkezésekre vonatkozó tájékoztatást. Továbbá azokat a szolgáltatásokat, amelyeket a szervező a díj ellenében nyújt, de emellett a fakultatív programokon való részvétel feltételeit is szerepeltetni kell benne.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az utazás díja

Az utazási irodák által feltüntetett összeg sok esetben nem tartalmazza a járulékos költségeket (repülőtéri illeték, kerozindíj, vízumdíj stb.) amelyek akár meg is duplázhatják a részvételi díjat. Ezért arról alaposan informálódjunk, mielőtt aláírjuk az utazási szerződést. Érdemes azt is tudni, hogy az utazási szerződésben rögzített díjak csak néhány esetben emelhetők. Ugyanis, ha az utazással kapcsolatos közlekedési költségek, a helyi adók, illetékek emelkednek, illetve a devizaárfolyam változik, akkor az áremelkedéssel és a változással arányos mértékben emelhető a részvételi díj. A díjemelés indokát az utassal írásban közölni kell. Az indulás előtti húsz napon belül viszont semmilyen okból sem emelhetők az árak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20