13 °C Budapest

Még a minimálbért sem adják meg az étteremláncok? - az eljárás megindult

Pénzcentrum
2007. április 2. 15:00

Perrel fenyegeti a kínai munkavállalók szakszervezete a McDonald's-ot , a KFC-t és a Pizza Hutot, mert azok a munkavállalók bejelentései szerint nem biztosítják a központilag meghatározott minimálbért részmunkaidős alkalmazottaik számára.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A vizsgálat jelenleg csupán Kína egyik tartományára terjed ki, a jelenség azonban szakértők szerint általános, és legalább még 10 nagyvárosban, többek között Pekingben és Sanghajban, is hasonló problémákkal küzdenek az étteremláncok által foglalkoztatott részmunkaidős alkalmazottak.

A részmunkaidős állások többségét felsőoktatási képzésben részt vevő hallgatók töltik be, akik az egyetem és a főiskola mellett szeretnének némi mellékes keresethez jutni.

A minimálbér összegét az ázsiai államvezetés központilag határozta meg, annak mértéke 7,5 jüan (180 forint) óránként, de az étteremláncok a munkavállalók állítása szerint még ezt a minimális összeget sem fizetik ki és csupán 4-5 jüannal díjazzák óránként a részmunkaidőben dolgozókat.

A központi szakszervezet élesen bírálta a multinacionális vállalatok törvénybe ütköző eljárását és további vizsgálatokat ígért az ország több pontján, illetve támogatásáról biztosította azon alkalmazottakat, akik perrel szeretnének érvényt szerezni a minimálbérre való joguknak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kormány azért döntött a gyakorta veszélyes, és alulfizetett munkavállalók minimális jövedelmének ilyen formánban való biztosítása mellett, mert szeretné az egyre fejlődő ország lakosságának fogyasztását ilyen módon növelni.

A fejlemények azért is érdekesek, mert a KFC-t, a Pizza Hutot és a kínai étteremláncot, az East Dawningot birtokló Yum Brands globális profitjának egyharmada Kínából származik, a cég pedig több mint 100 000 embert foglalkoztat az ázsiai országban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?