6 °C Budapest

Még a minimálbért sem adják meg az étteremláncok? - az eljárás megindult

Pénzcentrum
2007. április 2. 15:00

Perrel fenyegeti a kínai munkavállalók szakszervezete a McDonald's-ot , a KFC-t és a Pizza Hutot, mert azok a munkavállalók bejelentései szerint nem biztosítják a központilag meghatározott minimálbért részmunkaidős alkalmazottaik számára.

A vizsgálat jelenleg csupán Kína egyik tartományára terjed ki, a jelenség azonban szakértők szerint általános, és legalább még 10 nagyvárosban, többek között Pekingben és Sanghajban, is hasonló problémákkal küzdenek az étteremláncok által foglalkoztatott részmunkaidős alkalmazottak.

A részmunkaidős állások többségét felsőoktatási képzésben részt vevő hallgatók töltik be, akik az egyetem és a főiskola mellett szeretnének némi mellékes keresethez jutni.

A minimálbér összegét az ázsiai államvezetés központilag határozta meg, annak mértéke 7,5 jüan (180 forint) óránként, de az étteremláncok a munkavállalók állítása szerint még ezt a minimális összeget sem fizetik ki és csupán 4-5 jüannal díjazzák óránként a részmunkaidőben dolgozókat.

A központi szakszervezet élesen bírálta a multinacionális vállalatok törvénybe ütköző eljárását és további vizsgálatokat ígért az ország több pontján, illetve támogatásáról biztosította azon alkalmazottakat, akik perrel szeretnének érvényt szerezni a minimálbérre való joguknak.

A kormány azért döntött a gyakorta veszélyes, és alulfizetett munkavállalók minimális jövedelmének ilyen formánban való biztosítása mellett, mert szeretné az egyre fejlődő ország lakosságának fogyasztását ilyen módon növelni.

A fejlemények azért is érdekesek, mert a KFC-t, a Pizza Hutot és a kínai étteremláncot, az East Dawningot birtokló Yum Brands globális profitjának egyharmada Kínából származik, a cég pedig több mint 100 000 embert foglalkoztat az ázsiai országban.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?