És te hány percet dolgozol egy 'Mekis' szendvicsért?

Pénzcentrum
2006. augusztus 11. 06:50

Egy McDonald's szendvicsért egy indiai munkásnak 1 órát, pontosabban 59 percet kell dolgoznia, míg egy new-yorki társának csupán 13 percet - hozta nyilvánosságra a világ legnagyobb elemző cége, az amerikai UBS a legaktuálisabb felmérésének eredményét.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.A vállalat a kereseti különbségeket vizsgálta vásárló-erő paritáson a világ minden részén. A tanulmányban kimutatták, hogy a világ legdrágább városa London, azt követi Koppenhága, Zürich és Tokio. A legolcsóbbak ezzel szemben Ázsiában találhatóak.

A szakértők szerint egy olyan világtermék, mint a BigMac tökéletes összehasonlítási szempont, hiszen a világ bármely részén kapható, így ki lehet számolni, hogy az átlagbérekből mennyi szendvicset lehet megvenni, illetve, hogy éppen hány percet kell ahhoz dolgoznunk, hogy a McDonald's-ban étkezhessünk.

A UBS 122 termék árát vizsgálta meg összesen, és arra a következtetésre jutott, hogy az élelmiszereket a legolcsóbban az indiai Mumbaiban, a legdrágábban Japánban, Tokióban szerezhetjük meg. A bérek azonban sokkal alacsonyabbak, mint a fejlett országokban, bár az is igaz, hogy az emberek Ázsiában több munkaórával próbálják meg kompenzálni a kiesett bevételt. Amíg egy párizsi munkás 1480 órát dolgozik évente, addig egy ázsiai több, mint 2000-et. (az átlag 2088)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20