19 °C Budapest

Szabadulnál, de köt a hűségnyilatkozat? 2 lehetőséged van...

Pénzcentrum
2007. február 15. 08:00

Előfordult már, hogy hirtelen felindulásból beleugrottál egy akcióba valamelyik szolgáltatónál, de már pár hónap múlva láttad, hogy a többiek hosszú távon ennek lényegesen aláígérnek? Mégsem tudtál szabadulni, mert kötött a hűségnyilatkozat? Van egyáltalán megoldás az ilyen esetekre? Az alábbiakban utánanézünk a lehetőségeknek, és igyekszünk választ keresni.

Manapság szinte már egyáltalán nem lehet olyan akciós telefon-, internet-, kábeltévé, vagy más előfizetést vásárolni, amihez ne kellene legalább 1, de inkább 2 év hűségnyilatkozatot aláírni. Ezen idő alatt a szolgáltatók garantálják, hogy az előfizetés díjai nem változnak, mi pedig cserébe nem bonthatjuk fel a szerződést. Igen ám, de ez a "nem változnak" kifejezés nem csak azt jelenti, hogy nem nőnek a díjak, de nem is csökkennek. Vagyis 1-2 évre megkötjük a kezünket a hónapok alatt egymás alá ígérgető piaci szereplők mellett.

Az átlagos fogyasztók nem is gondolnak menekülési útvonalra, a hűségnyilatkozatot véglegesnek és megváltoztathatatlannak tekintik, belenyugszanak a feltételekbe, akármi is történjen az adott időszak alatt. Nem tudnak - mivel jól bevált szokás szerint a szolgáltatók nem hívják fel figyelmüket az olyan rendelkezésekre, amik esetleg a szolgáltató számára előnytelen - az ún. "apróbetűs" részről, amely azonban bizonyos feltételekkel lehetővé teszi a szerződés felbontását idő előtt is.

A legáltalánosabb gyakorlat a meghiúsulási kötbér kikötése: vagyis szabadulsz, ha megfizeted az árát. Ez viszont sokszor olyan magas összeg, hogy ha végzünk egy kis kalkulációt, könnyen kiszámítható, hogy az 1-2 évből hátralévő időt kifizetődőbb letölteni a magasabb díjakat kínáló, jelenlegi fogyasztónknál, mert még ebben az esetben is többet takarítunk meg, mint hogyha a másik szolgáltató kedvezőbb díjait választanánk.

De mégis mit tehetünk mindezzel? A meghiúsulási kötbér kikötése teljesen jogszerű, a szerződést aláírtuk, akár figyeltünk az "apróbetűs" részre, akár nem. Egyedül az ellen léphetünk fel, hogy a túlzóan magas kötbérösszegeket a bíróság mérsékelje. Másik lépésként pedig eljárást kezdeményezhetünk a fogyasztóvédelmi felügyelőségnél, bár itt is csak az összeg ellen lehet kifogásunk, ha a kötbér egyszer benne van a szerződésben, akkor nem lehet a fogyasztók megtévesztésére hivatkozni.

Külföldön már dívik egy újabb módszer, lehetőség van arra, hogy a hűségnyilatkozatból hátralévő időt helyettünk más átvállalja, Magyarországon erre azonban még egy kicsit várni kell...

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Amiről a mobilcégek nem beszélnek...

Ameddig viszont ez utóbbi megoldásra nincs lehetőség nálunk, addig bajosan tudunk szabadulni a kötelezettségek alól. Mást nem tehetünk tehát, jól meg kell néznünk az "apróbetűs" részt, és óvakodnunk kell a kötbér-kikötésektől, mert jogainkat igazán csak ennek híján tudjuk érvényesíteni.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem