17 °C Budapest

Borhamisítás 2.0: újabb trükk a piacon

Pénzcentrum
2007. február 6. 09:15

Legalább százezer hektoliter olasz bort hoztak be a közelmúltban illegálisan az országba azért, hogy átpalackozzák és alföldi asztali borként értékesítsék tovább - írja a Magyar Nemzet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A borászok szerint az illegális import a közeljövőben tovább növekszik, mert hazánkban - minden ellenkező vélekedés ellenére - nem borfelesleg, hanem borhiány van. A szakemberek állítását többek között az támasztja alá, hogy a korábban meghirdetett lepárlási támogatásnál - ami az eladhatatlan készletek eltüntetését szolgálta - a jelentkezők nem használták ki a meglévő keretet. Hoppon maradtak azok az orosz kereskedők is, akiket kormányzati segédlettel csábítottak az alföldi bortermő vidékekre, hogy az ott lévő feleslegeket felvásárolják.

Szakértők véleménye szerint a hiány kialakulásáért a csökkenő hazai szőlőterületek a felelősek. Hazánkban van legálisan is lehetőség arra, hogy import bort keverjenek itthoni asztali borba. De ebben az esetben a címkén fel kell tüntetni, hogy a termék más uniós tagországból származó alapanyagot is tartalmaz.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?