Mit vizsgál az APEH 2007-ben?

Pénzcentrum
2006. december 28. 08:30

Több tízmilliárd forintnyi bevételt hozhat az állam konyhájára, hogy az APEH most már szisztematikusan vizsgálja az adott szakmában szokatlanul alacsony pénzen foglalkoztató cégeknél, nem adnak-e más úton-módon jövedelmet - írja a Népszabadság.

A színlelt szerződések után 2006. szeptember elsejével a megduplázott minimális járulékalap lett a cégek APEH-mumusa. A nyári adócsomag bejelentésekor azt ígérték, elsősorban azoknál a bejelentőknél néz majd szét az APEH, ahol az érintett foglalkoztatott például menedzseri vagy ügyvezetői pozícióban van, vagy ha az ágazatban szokásos bérek jellemzően jóval felülmúlják a bejelentett bér, illetve a minimálbér összegét - utóbbi esetre leginkább az idegenforgalomból származó példák hangzottak el a szaktárca előadásain.

Direkt a járulékalappal kapcsolatos bejelentésekre fokuszáló ellenőrzési kampány ugyan nem volt, és az ígéretek szerint nem is lesz, az adófizetés alapjául szolgáló jövedelem vizsgálata azonban mutatós eredményeket hozott az idén az APEH-nak. Az első tizenegy hónapban ugyanis a tavalyi öszszeg másfélszeresét találták a revizorok, vagyis mintegy 279 milliárd forintnyi be nem fizetett adóra, adóhiányra bukkantak - ezt 161,7 milliárdnyi bírság és pótlék egészíti ki.

A bejelentett jövedelem nagyságát az átfogó, vagyis több adónemre vonatkozó ellenőrzéseknél nézik. Mélyebbre pedig akkor ásnak a bérviszonyokban az APEH munkatársai, ha az adott szakmára magasabb jövedelmek a jellemzőek, mint amit az illető után bevallanak. Sokszor akadnak így horogra például informatikai, szoftverfejlesztő szakemberek. A revizorok ilyenkor azt vizsgálják, hogy milyen egyéb lehetőségekkel élhet a vállalkozás bérjellegű jövedelmek kifizetésére, juttatására. Sok helyen kiugróan magas azoknak a céges kiadásoknak a szintje, amelyek a foglalkoztatottak által igénybe vett szolgáltatásokat, juttatásokat fedezik, és nem feltétlenül - a ma már igen magas tétellel adóztatott - természetbeni juttatásként számolják el őket, hanem sima költségként kerülhetnek be a könyvelésbe.

Kérdés persze, hogy ha nem pont a minimálbérre, hanem tíz-húszezer forinttal magasabb jövedelemre jelenti be a vállalkozás foglalkoztatottját, avagy magát a vállalkozó, az szemet szúr-e az APEH-nak. A főosztályvezető szerint igen, ha az illető cég vagy személy szakmájában jellemzően magasabbak a jövedelmek. Magyarán: ma már nem menekülőút a minimálbért néhány ezer forinttal meghaladó bejelentett jövedelem, holott vélhetőleg nem kevesen élnek az adóellenőrzés elkerülésének ezen módszerével.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 22. szerda
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?