Sokkoló ajándékok - az olcsó veszélyes is lehet!

Pénzcentrum
2006. december 1. 08:00

Nem árt, ha résen vagyunk a karácsonyi nagybevásárlás során, mert kellemetlen meglepetések érhetnek az ünneplés alatt. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) honlapján 2000-től kezdve évről évre elkalandozhatunk a letiltott termékek között, hasznos tapasztalatokkal bővítve tudásunkat, hogy mi az, amit fenntartásokkal szemléljünk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Veszélyes termékek

A műszaki cikkek közül a legtöbb termék, amelyik fönnakadt az FVF hálóján áramütés- és tűzveszélyes. A letiltott termékek között gyakran fordul elő kifejezetten karácsonyi dekoráció, és egyéb ünnepi hangulatteremtő "kütyü". "Divatos" elektromos forrás a közkedvelt karácsonyfa-égősor is, és szép számmal akad papírhátlappal ellátott világító dekoráció, amely különböző ünnepi szimbólumokat formáz.

Nem árt, ha vigyázunk az ünnepek során oly népszerű ajándékozási tárgyat képező elektronikus eszközök vásárlásával. Az ember a legtöbb esetben gyanakvóbb a kisboltokban, netán az egyre inkább terjedő kínai áruházakkal szemben, de meglepő módon az ismertebb áruházak polcain is találkozhatunk az FFV megfogalmazása szerint "az élet- és vagyonbiztonsági követelményeknek" nem megfelelő termékekkel.

Sőt, a veszélyes termékek között előfordul ütvefúró, ragasztópisztoly, akvárium vízmelegítő (szegény halak, ha fáznának a "fáj a feje? Golyót bele" módszerrel többet nem fáznak...), hajszárító, lávalámpa, plazmalámpa és elektromos kandalló is (ez utóbbi garantáltan felfűti a lakást...).

A könnyűipari termékek terén még szomorúbb a helyzet, itt majdnem mindegyik áru gyermekeknek, babáknak készített játék, vagy ruházat, amelynek egyes részei fulladás, vagy balesetveszélyesek. A kivételt az öngyújtók képezik, melyeke funkciója vagy nem ismerhető fel rendesen, vagy összetéveszthetők valamely játékkal, így égési sérülés veszélyét hordozzák magukban.

Fogyasztóvédelem

A fogyasztóvédelem a fogyasztók biztonsága érdekében minden évben vizsgálati programot állít össze, ez az elvégzendő feladatok közül kiemeli azokat, amelyek az adott évben nagyobb hangsúllyal kell, hogy szerepeljenek. Ezen kívül folyamatos fogyasztóvédelmi ellenőrzésekre kerül sor a vendéglátásban és a kereskedelemben is.

Természetesen lehetőség van fogyasztói panaszok bejelentésére is, ezeket az FVF kivizsgálja. A hatósági eljárás a panaszbejelentés alapján indul meg az illetékes megyei, vagy fővárosi felügyelőségen. Az eljárás megindítását követően 30 napon belül határozatot kell hoznia az eljáró felügyelőségnek, ez indokolt esetben még 30 nappal meghosszabbítható. A panaszkivizsgálás indokolt esetben hatósági eljárás keretében is történhet, az ellenőrzésről jegyzőkönyvet vezetnek.

Az FVF intézkedést foganatosíthat, amely a jogsértő állapot megszüntetését célzó, kötelezést tartalmazó határozat kiadását takarja, valamint szankciókat alkalmazhat, melyek keretében bírság kiszabására van lehetőség. Az elsőfokú határozatról tájékoztatni kell az ügyfelet és azt is, akire vonatkozóan a határozat kötelezettséget állapít meg. A határozat ellen 15 napon belül fellebbezni lehetséges, ennek alapján a döntés visszavonható vagy módosítható, amennyiben a döntés jogszabályt sért. Ha az elsőfokú hatóság nem él saját hatáskörben történő jogorvoslattal, akkor a másodfokú döntés az FVF főigazgatójának hatáskörébe tartozik. A főigazgató érdemi döntést hoz, az elsőfokú határozatot vagy helyben hagyhatja, megváltoztathatja, vagy megsemmisítheti.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20