2 °C Budapest

Köddé vált milliárdok: pörög a biznisz...

Pénzcentrum
2006. november 15. 11:00

Aggasztóan nő az Európai Unióban az áfacsalások mértéke, mely évente eléri a közösségi agrárköltségvetés értékét és ötszöröse a foglalkoztatásra vagy szociális kiadásokra fordított összegeknek - írja a Magyar Nemzet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az áfacsalások tipikus célpontjai azok a modern technikai eszközök, melyek szállítása nem igényel nagy helyet, értékük azonban elég nagy ahhoz, hogy megérje csalni.

Az EU-ban a tagállamok közötti szállítás forgalmiadó-mentes, így áfa csak akkor adódik az árhoz, ha a terméket az adott országban eladják. Az erre szakosodott cégek azonban az áfát nem fizetik be, sőt az árut a lánckereskedelem egy másik résztvevője újra exportálja és visszaigényli a be sem fizetett áfát.

A tapasztalatok szerint Dubai és Ciprus a legalkalmasabb a visszaimportálásra, a vállalatok pedig úgy növelik profitjukat, hogy ezt a körhintacsalást többször ismételgetik.

A szokatlanul magas nyereség miatt mára szervezett bűnözői csoportok is bekapcsolódtak a folyamatba. Az APEH tapasztalatai szerint hazánkban elsősorban a körbeszámlázásos csalás terjedt el, ezek mértékében azonban nem maradunk el az uniós átlagtól.

Éves szinten 200-250 milliárd euró veszteséget okoznak az unióban az adócsalások, melyből 160 milliárdot tesz ki az áfacsalás. Utóbbiért az összes uniós vállalkozás 2%-a felelős.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18