Köddé vált milliárdok: pörög a biznisz...

Pénzcentrum
2006. november 15. 11:00

Aggasztóan nő az Európai Unióban az áfacsalások mértéke, mely évente eléri a közösségi agrárköltségvetés értékét és ötszöröse a foglalkoztatásra vagy szociális kiadásokra fordított összegeknek - írja a Magyar Nemzet.

Az áfacsalások tipikus célpontjai azok a modern technikai eszközök, melyek szállítása nem igényel nagy helyet, értékük azonban elég nagy ahhoz, hogy megérje csalni.

Az EU-ban a tagállamok közötti szállítás forgalmiadó-mentes, így áfa csak akkor adódik az árhoz, ha a terméket az adott országban eladják. Az erre szakosodott cégek azonban az áfát nem fizetik be, sőt az árut a lánckereskedelem egy másik résztvevője újra exportálja és visszaigényli a be sem fizetett áfát.

A tapasztalatok szerint Dubai és Ciprus a legalkalmasabb a visszaimportálásra, a vállalatok pedig úgy növelik profitjukat, hogy ezt a körhintacsalást többször ismételgetik.

A szokatlanul magas nyereség miatt mára szervezett bűnözői csoportok is bekapcsolódtak a folyamatba. Az APEH tapasztalatai szerint hazánkban elsősorban a körbeszámlázásos csalás terjedt el, ezek mértékében azonban nem maradunk el az uniós átlagtól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Éves szinten 200-250 milliárd euró veszteséget okoznak az unióban az adócsalások, melyből 160 milliárdot tesz ki az áfacsalás. Utóbbiért az összes uniós vállalkozás 2%-a felelős.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. május 30. kedd
Janka, Zsanett
22. hét
Május 30.
Nemzetközi tejnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?