7 °C Budapest

Mennyiért tömegközlekedhetsz Európában?

Pénzcentrum
2006. november 10. 13:00

Európa-szerte elterjedőben van a környezetvédelem, sok helyen hangoztatják, hogy autózás helyett válasszuk inkább a biciklit, vagy a tömegközlekedést. Azonban az, hogy ez utóbbit mennyiért tehetjük meg, s milyen színvonalú szolgáltatást kapunk cserébe egyáltalán nem mindegy, s e tekintetben eltérések tapasztalhatók Európa nagyvárosaiban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Magyarország

A legtöbb jegyforma esetében a budapesti tarifák bizonyulnak a legmagasabbnak néhány hazai nagyvárossal történő összehasonlításban. Ugyanakkor egyedül a fővárosban van lehetőségünk metróval közlekedni (bár az is igaz, hogy némelyik szerelvény már idősebb, mint amennyi évet gyártáskor jósoltak neki).

A vonaljegyekért minden esetben többet kell fizetni, ha nem elővételben, hanem a járművezetőnél váltjuk meg azokat. Kaposváron és Pécsett csupán autóbusz közlekedésre van lehetőség, míg többi nagyvárosunkban egyéb viszonylatok (villamos, trolibusz) szolgáltatásait is igénybe vehetjük.

Bérletek tekintetében is Budapest vezet, de Debrecen felveszi a versenyt, sőt Debrecenben a diákok drágábban utazhatnak havonta, s a legkevesebb mértékű kedvezményben is ebben a városban részesülnek.

Európa

A vonaljegyek tekintetében általánosan érvényesül, hogy környező országokban hasonló áron kaphatóak, vagy olcsóbban, míg a messzebb fekvő nagyvárosok sokkal magasabb színvonalú szolgáltatásokat kínálnak, magasabb árért cserébe. Érdekes módon nincs mindenütt különbségtétel az előreváltott és járművezetőnél vett jegyek között.

Londonban, Brnoban, Amszterdamban és Drezdában a különböző tarifák és jegytípusok mellett az is bonyolíthatja a helyzetet, hogy tömegközlekedési szempontból a városokat több zónára osztották. Ugyanakkor turisták számára kedvezőbb lehet, hogy mivel esetleg csupán a belvárosban szeretnék igénybe venni valamely járművet, járműveket, kedvezőbb díjszabású jegyet vásárolhatnak.


Külföldi városok lakóinak is van lehetősége bérletjegyek vásárlására, s a legtöbb helyen külön konstrukcióval rukkolnak elő vendégek számára is. Több helyen találkozhatunk a város nevét viselő kártyával, amelyek nem csupán a tömegközlekedésre vonatkozóan kínálnak kedvezményeket, hanem múzeumokra, hajóutakra érvényes kedvezményekben is részesülhetnek a turisták.

 

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18