Mennyiért tömegközlekedhetsz Európában?

Pénzcentrum
2006. november 10. 13:00

Európa-szerte elterjedőben van a környezetvédelem, sok helyen hangoztatják, hogy autózás helyett válasszuk inkább a biciklit, vagy a tömegközlekedést. Azonban az, hogy ez utóbbit mennyiért tehetjük meg, s milyen színvonalú szolgáltatást kapunk cserébe egyáltalán nem mindegy, s e tekintetben eltérések tapasztalhatók Európa nagyvárosaiban.

Magyarország

A legtöbb jegyforma esetében a budapesti tarifák bizonyulnak a legmagasabbnak néhány hazai nagyvárossal történő összehasonlításban. Ugyanakkor egyedül a fővárosban van lehetőségünk metróval közlekedni (bár az is igaz, hogy némelyik szerelvény már idősebb, mint amennyi évet gyártáskor jósoltak neki).

A vonaljegyekért minden esetben többet kell fizetni, ha nem elővételben, hanem a járművezetőnél váltjuk meg azokat. Kaposváron és Pécsett csupán autóbusz közlekedésre van lehetőség, míg többi nagyvárosunkban egyéb viszonylatok (villamos, trolibusz) szolgáltatásait is igénybe vehetjük.

Bérletek tekintetében is Budapest vezet, de Debrecen felveszi a versenyt, sőt Debrecenben a diákok drágábban utazhatnak havonta, s a legkevesebb mértékű kedvezményben is ebben a városban részesülnek.

Európa

A vonaljegyek tekintetében általánosan érvényesül, hogy környező országokban hasonló áron kaphatóak, vagy olcsóbban, míg a messzebb fekvő nagyvárosok sokkal magasabb színvonalú szolgáltatásokat kínálnak, magasabb árért cserébe. Érdekes módon nincs mindenütt különbségtétel az előreváltott és járművezetőnél vett jegyek között.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Londonban, Brnoban, Amszterdamban és Drezdában a különböző tarifák és jegytípusok mellett az is bonyolíthatja a helyzetet, hogy tömegközlekedési szempontból a városokat több zónára osztották. Ugyanakkor turisták számára kedvezőbb lehet, hogy mivel esetleg csupán a belvárosban szeretnék igénybe venni valamely járművet, járműveket, kedvezőbb díjszabású jegyet vásárolhatnak.


Külföldi városok lakóinak is van lehetősége bérletjegyek vásárlására, s a legtöbb helyen külön konstrukcióval rukkolnak elő vendégek számára is. Több helyen találkozhatunk a város nevét viselő kártyával, amelyek nem csupán a tömegközlekedésre vonatkozóan kínálnak kedvezményeket, hanem múzeumokra, hajóutakra érvényes kedvezményekben is részesülhetnek a turisták.

 

 

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 1. csütörtök
Tünde
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?