22 °C Budapest

Mennyiért tömegközlekedhetsz Európában?

Pénzcentrum
2006. november 10. 13:00

Európa-szerte elterjedőben van a környezetvédelem, sok helyen hangoztatják, hogy autózás helyett válasszuk inkább a biciklit, vagy a tömegközlekedést. Azonban az, hogy ez utóbbit mennyiért tehetjük meg, s milyen színvonalú szolgáltatást kapunk cserébe egyáltalán nem mindegy, s e tekintetben eltérések tapasztalhatók Európa nagyvárosaiban.

Magyarország

A legtöbb jegyforma esetében a budapesti tarifák bizonyulnak a legmagasabbnak néhány hazai nagyvárossal történő összehasonlításban. Ugyanakkor egyedül a fővárosban van lehetőségünk metróval közlekedni (bár az is igaz, hogy némelyik szerelvény már idősebb, mint amennyi évet gyártáskor jósoltak neki).

A vonaljegyekért minden esetben többet kell fizetni, ha nem elővételben, hanem a járművezetőnél váltjuk meg azokat. Kaposváron és Pécsett csupán autóbusz közlekedésre van lehetőség, míg többi nagyvárosunkban egyéb viszonylatok (villamos, trolibusz) szolgáltatásait is igénybe vehetjük.

Bérletek tekintetében is Budapest vezet, de Debrecen felveszi a versenyt, sőt Debrecenben a diákok drágábban utazhatnak havonta, s a legkevesebb mértékű kedvezményben is ebben a városban részesülnek.

Európa

A vonaljegyek tekintetében általánosan érvényesül, hogy környező országokban hasonló áron kaphatóak, vagy olcsóbban, míg a messzebb fekvő nagyvárosok sokkal magasabb színvonalú szolgáltatásokat kínálnak, magasabb árért cserébe. Érdekes módon nincs mindenütt különbségtétel az előreváltott és járművezetőnél vett jegyek között.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Londonban, Brnoban, Amszterdamban és Drezdában a különböző tarifák és jegytípusok mellett az is bonyolíthatja a helyzetet, hogy tömegközlekedési szempontból a városokat több zónára osztották. Ugyanakkor turisták számára kedvezőbb lehet, hogy mivel esetleg csupán a belvárosban szeretnék igénybe venni valamely járművet, járműveket, kedvezőbb díjszabású jegyet vásárolhatnak.


Külföldi városok lakóinak is van lehetősége bérletjegyek vásárlására, s a legtöbb helyen külön konstrukcióval rukkolnak elő vendégek számára is. Több helyen találkozhatunk a város nevét viselő kártyával, amelyek nem csupán a tömegközlekedésre vonatkozóan kínálnak kedvezményeket, hanem múzeumokra, hajóutakra érvényes kedvezményekben is részesülhetnek a turisták.

 

 

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm