Raiffeisen a politikai botrány piaci hatásairól: rövid távú gyengülés - forgatókönyvek

Pénzcentrum
2006. szeptember 18. 10:13

A hétvégi politikai botrány lehetséges piaci következményeit igyekszik meghatározni elemzésében Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. Török szerint egyelőre nehéz megjósolni, hogy a miniszterelnök önkritikus kijelentései hova vezetnek. Ami valószínű, hogy a bizonytalanság rövid távon a forinteszközök értékvesztését, az árfolyam gyengülését okozhatja. Reggel a forint már 273 fölé gyengült az

euróval szemben.

A Raiffeisen szerint egyelőre kérdéses, hogy ki állhat a kiszivárogtatás mögött. Erre az elemzés három lehetőséget említ:
1. riválisok a szocialista párton belül, akik meg akarják akadályozni, hogy Gyurcsány pártelnök legyen, illetve akár addig is elmennének, hogy visszahívják a miniszterelnöki pozícióból;
2. Gyurcsány maga, hogy a botrányos kijelentésekkel is igazolja a megszorítások szükségességét;
3. az ellenzék, hogy igazolja a saját kampány kijelentéseinek igazát.

Milyen következmények lehetnek?

1. a miniszterelnök elveszti támogatottságát, nem sikerül megszerezni a pártelnöki tisztséget; ennél is komolyabb következmény lehet a visszahívás, Gyurcsányt egy másik szocialista helyettesítené a miniszterelnöki székben; ha a személycsere a kiigazító lépéseket nem befolyásolja, akkor hosszabb távon ennek neutrális piaci következményei lehetnek; ha azonban az intézkedéscsomag felpuhul, arra a piac negatívan reagálna
2. Gyurcsány megőrzi támogatottságát és pozícióját, a "nincs alternatíva" gondolatot sikeresen képes közvetíteni; hosszabb távon a piac semlegesen reagál
3. az ellenzék szövetkezik a "lázadó" szocialistákkal, a kormányt lemondatják, 3-4 hónapon belül új választások jönnek; a piaci reakciók negatívak a bizonytalanság miatt (az elemző ezt tartja a leginkább valószínűtlennek)

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Török szerint ami rövid távon látszik, az a bizonytalanság, ez pedig gyengíti a forinteszközöket. Egy hónapos időtávban azonban valószínű, hogy a politikai botrány csillapodik, a piacok megnyugszanak. Egyelőre a forinteszközök tartását ajánlja, az árfolyamot továbbra is a 270-280-as sávba várja.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?