Magas infláció kontra túlfűtött gazdaság - ázsiai valuta-körkép

Pénzcentrum
2006. szeptember 7. 06:00

A délkelet-ázsiai országok jegybankjai abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy választhatnak, milyen eszközzel - árfolyam erősítéssel vagy kamatemeléssel - tartják féken az inflációt, olvasható a Morgan Stanley legújabb elemzésében. A masszív amerikai folyó fizetési mérleg hiány ugyanis támogatja a fejlődő piacok pénznemeit, ugyanakkor az USA külső finanszírozási igényének esetleges csökkenése

jelentős változásokat hozhat. Érdekes, hogy míg a főbb konjunktúraadatokban lényeges különbség nincs az északi és déli országok között, addig megfigyelhető, hogy minél délebbre megyünk, az infláció annál magasabb. Miután nem valószínű, hogy a jegybankok szükség híján emelnék irányadó kamatrátáikat, az elemzők erősödést várnak a déli valutákban (az infláció miatt engedik a felértékelődést), az északiakban azonban csak kisebb felértékelődés vagy enyhe gyengülés lehetséges.

Érdekes közgazdasági jelenség látható Kelet-Ázsiában: a pénzromlás üteme egyenesen arányos az átlagos éves hőmérséklettel. Minél délebbre helyezkedik egy ország ugyanis, annál magasabb inflációval küzd gazdasága. Míg a magasabb inflációs rátát általában a közgazdászok a gazdasági tűlfötöttséggel kapcsolják össze, addig ez a jelenség itt nem figyelhető meg egyértelműen. A déli és az északi országok növekedési üteme nem különbözik lényegesen, a déliek nem nőnek gyorsabban az északiaknál.

Az elemzők szerint a déli magasabb inflációnak inkább intézményi okai vannak. Mivel a verseny korlátozott, a gazdaság alkalmazkodóképessége is lassabb. Ezért ha a kereslet megugrik, a kínálat lassabban idomul, az árak először emelkednek, majd ezt követi a kínálat bővülése.

Szinte az egész régióra jellemző, hogy az egyes országok jelentős külkereskedelmi illetve folyó fizetési mérleg többlettel rendelkeznek, mely a devizákat folyamatos felértékelődési nyomás alatt tartja. Egyszerűen azt is mondhatjuk, hogy az egyes országok gazdasági döntéshozóinak bizonyos fokú diszkrecionalitásuk van az árfolyam "beállításában" a dollárvételeken keresztül (rövid távon). Ha tehát az inflációt kordában kell tartani, akkor nem kell mást tenni, mint engedni egy kicsit az árfolyamot felértékelődni.

Ez a pozíció azt mondhatjuk, hogy meglehetősen kényelmes az ázsiai országoknak. Ugyanakkor ha valamilyen oknál fogva az USA hatalmas folyó mérleg hiánya elkezdene érdemben csökkenni (pl. egy recesszió keretén belül a lakossági fogyasztás bővülése jelentősen lassulna illetve csökkenne), akkor rögtön nehezebb lenne a helyzet, a devizák stabilitása megrendülhet, a kamatemelések elengedhetetlenek lennének.

Mit mondhatunk mégis az egyes országuk pénznemeiről? Amint említettük, az inflációs térkép igen színes, a külső pozíciókban is találhatunk különbségeket, ami a lakossági fogyasztással nagymértékben összefügg. Az árfolyamra ezek a tényezők nagymértékben hathatnak a következő időszakban

Potenciális vesztesek

A Morgan Stanley szerint a strukturálisan leggyengébb devizának a japán jen, az indiai rúpia és az új tajvani dollár tűnik.

A tajvani dollárnál a legnagyobb probléma az ország politikai instabilitása, illetve az ehhez kapcsolódó befektetői bizalomvesztés. Az ország számos beruházást, gyárat vesztett el Kína javára. A gazdaságpolitika egyik próbálkozása az árfolyam gyengítése lehet a növekedés elősegítésére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Indiában a lakossági fogyasztás az, ami túlfűtöttséghez, a folyó mérleg egyenlegének romlásához vezethet. Emiatt az indiai gazdaság nagymértékben rászorul a rövid távú portfóliótőkére. A gazdaságpolitikai vezetők ebben a helyzetben két lehetőséggel próbálkozhatnak a Morgan Stanley szerint: a deviza olcsón tartása (leértékelődött árfolyam) illetve a magasabb kamatszint. Az elemző az előbbinek nagyobb esélyt ad.

Japánnál a probléma a gazdaság növekedési kilátásainak korlátozottsága. Bár az utóbbi időben a GDP növekedés dinamizálódott, a termelékenység más ázsiai országokban lényegesen magasabb.

Potenciális nyertesek

Felértékelődés a Morgan Stanley szerint Indonézia, a Fülöp-szigetek és Thaiföld esetében várható. Ezen országokban a külső egyensúly az utóbbi időszakban lényegesen javult, a belső kereslet jellemzően gyenge, a mégis létező inflációs problémák miatt a gazdaságpolitika hajlamos engedni a felértékelődést.

A fentieken túl szerkezetileg egészséges országok: Kína, Korea, Malajzia és Szingapúr. Kína esetében a gyors exportnövekedés mindenképpen a jüant támogató tényező. Ami aggodalomra adhat okot az a rossz adósságok magas aránya, illetve az ennek következtében esetlegesen emelkedő infláció.

Korea esetében a K+F tevékenység áldásos hatásaitól várják az árfolyam erős szinten maradását az elemzők, míg Malajziában és Szingapúrban meggyőző a folyó mérleg 15 illetve 25%-os GDP arányos többlete.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem