11 °C Budapest

El ne szóld magad! - Mi kelti fel az APEH gyanúját?

Pénzcentrum
2006. augusztus 31. 08:45

Vizsgálatot folytat az adóhatóság azoknál a vállalkozásoknál, amelyek bejelentik, hogy a minimális járulékalapnál alacsonyabb összeg után fizetik szeptembertől a járulékokat. A revizorok először összevetik a havi járulékbevallások adatait a könyvelésben szereplőkkel, később azonban a munkavállalókat is meghallgathatják.

Vizsgálatot folytat az adóhatóság azoknál a vállalkozásoknál, amelyek bejelentik, hogy a minimális járulékalapnál alacsonyabb összeg után fizetik szeptembertől a járulékokat. A revizorok először összevetik a havi járulékbevallások adatait a könyvelésben szereplőkkel, később azonban a munkavállalókat is meghallgathatják - írja a Napi.

Gyanút kelthet a revizorokban, ha a korábbi időszakhoz képest csökken a befizetett járulék mértéke, erre azonban indokot adhat a teljesítménybérezés, a munkaerő szezonális alkalmazása vagy a kifizetett pótlékok összegének változása is.

Az adóhivatal szerint a dolgozók nyilatkoztatása lényeges eleme lesz az ellenőrzésnek, ők ugyanis elszólhatják magukat a tényleges fizetést illetően. Az APEH további nyilatkozatra kötelezné a dolgozót, ha annak bére elvileg nem nyújt fedezetet a létfenntartásra.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18