Mi lesz az illetéktörvénnyel?

Pénzcentrum
2006. augusztus 18. 13:00

A közeljövőben nemcsak az illetékhivatalokat integrálják az APEH-ba, hanem az illetéktörvényt is teljeskörűen felülvizsgálják.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tervezett módosítások egy részével a cégeket céloznák meg: bezárhatják például azt a kiskaput, melynek segítségével a cégek a nem lakáscélú ingatlanok üzletrészként történő megvásárlásával mentesülnek a 10 százalékos vagyonszerzési illeték megfizetése alól. A magyarországi befektetők jelenleg az ingatlanügyletek projektcégbe történő szervezésével megússzák az illetékfizetést, ami jelentős, több tíz millió forintos megtakarítást jelenthet.

Hosszabb ideje folyik a vita a tárcánál arról is, hogy illetékkötelessé váljon-e a térítésmentes átadások intézménye. A kapcsolt vállalkozások esetén bevett gyakorlat, hogy az anyacég a leányvállalat finanszírozását tőkeemelés helyett például ellentételezés nélküli pénzmozgással oldja meg. Az ilyen tranzakció elvileg olyan, az ajándékozás intézményéhez hasonló egyoldalú ügyletnek minősül, de annak valódi célját és jellegét figyelembe véve nem volna szerencsés illetékkel sújtani.

A szakértők úgy vélik, hogy leginkább a jogszabályi környezet és az információhiány az oka annak, hogy az illetékhivatalok figyelmének központjában eddig inkább a magánszemélyek ügyei, illetve az eljárási illetékekkel kapcsolatos ügyletek álltak, és egyetértenek abban, hogy az APEH irányítása alatt megváltozhat ez a gyakorlat, mivel a szervezet jóval több céges információval rendelkezik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?