2007-ben recesszióba süllyedhet az USA - egy professzori vélemény

Pénzcentrum
2006. augusztus 25. 11:51

Az utóbbi napokban igen kedvezőtlen ingatlanpiaci statisztikákat közöltek az USA-ban. Egyes ingatlanforgalmazók illetve ingatlanfejlesztéssel foglalkozó társaságok több évtizedes mélypontot emlegetnek, a lakásépítő cégek értéke jelentősen csökkent az utóbbi elmúlt egy évben a tőzsdén (közel 50%-kal). Nouriel Roubini, aki az IMF illetve a Fehér Ház gazdasági tanácsadója, és a Stern School of

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Business professzora az ingatlanpiac mélyrepülése miatt recesszióra számít már 2007-ben az amerikai gazdaságban. Megítélése szerint a visszaesés jelentősebb lehet, mint a 2000-es évek elején, amikor az IT lufi kidurrant.

Igen negatívan vélekednek az amerikai ingatlanpiacról a legnagyobb ingatlanfejlesztők és forgalmazók. Egyesek szerint 40, sőt 53 éve nem volt ilyen mértékű visszaesés. A profitok szűkülnek, a finanszírozás egyre drágább, egyre több az eladatlan lakás. Van aki már szabadesésről beszél.

Nézzük az adatokat. Az ingatlanberuházások reálértéke a második negyedévben 6.4%-kal esett vissza az évesített index szerint. A kilátások a következő negyedévekre nem túl rózsásak, a következő negyedévekre a visszaesés évesített mértéke szakértői becslések szerint akár a 10%-ot is elérheti. A heti adatok szerint mind a használt lakások, mind az új lakások értékesítésénél erőteljese a korrekció, az eladatlan lakások száma 11 éve csúcsra emelkedett.

Az ingatlanszektor, illetve a lakóingatlan piac dinamikájának megtörése közvetlenül és számos közvetett formában is érinti a gazdasági növekedést. Roubini ezek közül a következőket tartja a legfontosabbnak:

1. beruházások : a lakóingatlan beruházások csökkenése közvetlenül csökkenti az aggregált keresletet és a GDP-t. A lakóingatlan beruházások értéke korábban a GDP 6.2%-át tette ki, ez akár 4%-ra is mérséklődhet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2. a vagyonhatás : az IT buborék kidurranása is járt hasonló hatással elsősorban a részvénytartáson keresztül, ugyanakkor az viszonylag korlátozott volt; az ingatlanok értékvesztése szinte mindenkit érint, a kisebb vagyon jellemzően a fogyasztási hajlandóságot illetve a fogyasztást is negatívan befolyásolja; a lakosság vagyonának mintegy 48.5%-át teszi ki a lakóingatlan, a tavalyi évben az USA lakossága mintegy 800 mrd USD formájában jutott finanszírozási forráshoz az ingatlanokon keresztül (hitelek, értékesítés stb.)

3. a foglalkoztatási hatás : az ingatlanszektor mélyrepülése természetesen az itt dolgozók számának csökkenését is jelenti, kevesebb építőmunkásra, ügyintézőre stb. van szükség; ezen túl azonban a háztartási felszereléseket gyártó cégek is nehéz idők elé néznek, ehhez hasonlóan számos tovagyűrűző hatás létezik


Amint a fenti gondolatmenet is mutatja, a lakóingatlan piac lendületének kifulladása érdemi hatással lehet a gazdaság szinte összes területére. Az elemzők egy része szerint sikerül a korrekciónak viszonylag nagyobb megrázkódtatások nélkül végbemenni, Roubini azonban ennél pesszimistább, véleménye szerint inkább hard landingről beszélhetünk, ami recesszióba viszi a gazdaságot. Hangsúlyozzuk, hogy Roubini jelentős elismerésnek örvend a piacon elsősorban a pénzügyi, gazdasági válságokkal kapcsolatos elméletei, okfejtései miatt, de a gondolatmenete ettől függetlenül is csak egy csoport szemléletét, véleményét tükrözi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39