20 °C Budapest

2007-ben recesszióba süllyedhet az USA - egy professzori vélemény

Pénzcentrum
2006. augusztus 25. 11:51

Az utóbbi napokban igen kedvezőtlen ingatlanpiaci statisztikákat közöltek az USA-ban. Egyes ingatlanforgalmazók illetve ingatlanfejlesztéssel foglalkozó társaságok több évtizedes mélypontot emlegetnek, a lakásépítő cégek értéke jelentősen csökkent az utóbbi elmúlt egy évben a tőzsdén (közel 50%-kal). Nouriel Roubini, aki az IMF illetve a Fehér Ház gazdasági tanácsadója, és a Stern School of

Business professzora az ingatlanpiac mélyrepülése miatt recesszióra számít már 2007-ben az amerikai gazdaságban. Megítélése szerint a visszaesés jelentősebb lehet, mint a 2000-es évek elején, amikor az IT lufi kidurrant.

Igen negatívan vélekednek az amerikai ingatlanpiacról a legnagyobb ingatlanfejlesztők és forgalmazók. Egyesek szerint 40, sőt 53 éve nem volt ilyen mértékű visszaesés. A profitok szűkülnek, a finanszírozás egyre drágább, egyre több az eladatlan lakás. Van aki már szabadesésről beszél.

Nézzük az adatokat. Az ingatlanberuházások reálértéke a második negyedévben 6.4%-kal esett vissza az évesített index szerint. A kilátások a következő negyedévekre nem túl rózsásak, a következő negyedévekre a visszaesés évesített mértéke szakértői becslések szerint akár a 10%-ot is elérheti. A heti adatok szerint mind a használt lakások, mind az új lakások értékesítésénél erőteljese a korrekció, az eladatlan lakások száma 11 éve csúcsra emelkedett.

Az ingatlanszektor, illetve a lakóingatlan piac dinamikájának megtörése közvetlenül és számos közvetett formában is érinti a gazdasági növekedést. Roubini ezek közül a következőket tartja a legfontosabbnak:

1. beruházások : a lakóingatlan beruházások csökkenése közvetlenül csökkenti az aggregált keresletet és a GDP-t. A lakóingatlan beruházások értéke korábban a GDP 6.2%-át tette ki, ez akár 4%-ra is mérséklődhet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2. a vagyonhatás : az IT buborék kidurranása is járt hasonló hatással elsősorban a részvénytartáson keresztül, ugyanakkor az viszonylag korlátozott volt; az ingatlanok értékvesztése szinte mindenkit érint, a kisebb vagyon jellemzően a fogyasztási hajlandóságot illetve a fogyasztást is negatívan befolyásolja; a lakosság vagyonának mintegy 48.5%-át teszi ki a lakóingatlan, a tavalyi évben az USA lakossága mintegy 800 mrd USD formájában jutott finanszírozási forráshoz az ingatlanokon keresztül (hitelek, értékesítés stb.)

3. a foglalkoztatási hatás : az ingatlanszektor mélyrepülése természetesen az itt dolgozók számának csökkenését is jelenti, kevesebb építőmunkásra, ügyintézőre stb. van szükség; ezen túl azonban a háztartási felszereléseket gyártó cégek is nehéz idők elé néznek, ehhez hasonlóan számos tovagyűrűző hatás létezik


Amint a fenti gondolatmenet is mutatja, a lakóingatlan piac lendületének kifulladása érdemi hatással lehet a gazdaság szinte összes területére. Az elemzők egy része szerint sikerül a korrekciónak viszonylag nagyobb megrázkódtatások nélkül végbemenni, Roubini azonban ennél pesszimistább, véleménye szerint inkább hard landingről beszélhetünk, ami recesszióba viszi a gazdaságot. Hangsúlyozzuk, hogy Roubini jelentős elismerésnek örvend a piacon elsősorban a pénzügyi, gazdasági válságokkal kapcsolatos elméletei, okfejtései miatt, de a gondolatmenete ettől függetlenül is csak egy csoport szemléletét, véleményét tükrözi.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?