2 °C Budapest

Azt hittük ingyen van, meglepődtünk!

Pénzcentrum
2006. július 25. 08:30

Felemás eredményt hozott SMS-tesztünk, melynek keretében igyekeztünk végigzongorázni az internet adta lehetőségeket és jelentősebb összeget spórolni a külföldre, nem magyar mobilszámra irányuló üzenetek küldésénél. Kezdetben még bíztunk az ingyenességben, ígéretekben nem is volt hiány, csak éppen az üzenet nem érkezett meg. Lássuk, mire mentünk!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


 

A világhálót böngészve rengetegszer botlunk olyan szponzorált linkekre, melyek ingyenes SMS-küldésre csábítanak. Engedve a csábításnak, kipróbáltuk, mire megyünk ezekkel az oldalakkal.

A legtöbb site ingyen kínál SMS küldési lehetőséget a tőlünk nyugatabbra fekvő, fejlettebb országokba, mi azonban elsősorban az iránt érdeklődtünk, hogy a külföldi forgalmas oldalakról lehet-e hazánkba is ingyenesen üzenetet küldeni. A válasz sajnos negatív, a megoldáshoz legközelebb egy orosz oldalon (http://www.email2sms.ru/sms.php) jutottunk, ahol a világ minden országának GSM hálózatába irányuló SMS-ek ingyenes küldését kínálják, az üzenet nyomonkövetésével. (Ez utóbbira nagy szükségünk volt, hiszen egyetlen előző próbálkozásunkkor sem érkezett meg a megadott hazai mobilszámra az SMS.) A rendszer szerint az üzenet az oldalról kifutott, így valahol "út közben" veszett el...

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a GoogleSMS egyelőre csak béta verzióban elérhető és csak az USA-ba lehet vele üzenetet küldeni. Pedig, ha a Google valamihez a nevét adja, abból minden bizonnyal működő szolgáltatás lesz...

Kissé tovább keresgélve kikötöttünk a www.sms.ac-n, ahol szemlátomást sok magyar regisztrált tag van. Az oldal egyfajta közösségi site-ra hasonlít, ami emellett napi 5 ingyenes SMS küldési lehetőséget kínál, amennyiben aktiváljuk a mobiltelefonunkat. Ez az a lépés, ami többszöri próbálkozás után sem sikerült, az viszont kiderült a részletesebb kondíciós táblázatból, hogy hazánk egyik mobilszolgáltatója sem engedélyezi az oldalról jövő SMS-ek fogadását...

Az ingyenességbe vetett hitünk ezen a ponton szertefoszlott és újra csak a jó öreg Skype-nál kötöttünk ki, mely nemrég felvette szolgáltatási palettájára az SMS-küldést is. Az alábbi táblázatban a Skype euró-alapú díjait 278-as árfolyamon számítottuk át és az áfát is tartalmazó értéket szerepeltettük.


 

 


A hazai mobilszolgáltatók egyike sem tesz különbséget a külföldre, külföldi telefonra irányuló SMS-ek díja között országonként. A Vodafone telefonos ügyintézője kérdésünkre elmondta, hogy esetükben a külföldi hálózatba, nem magyar mobilszámra irányuló SMS-ek ára minden díjcsomagban éppen duplája a hazai üzenetek árának. (Ennek megfelelően Joker díjcsomagban 36, míg előfizetéses esetben 62.5 Ft-ot fizethetünk külföldre irányuló üzenetekért.)

A Pannonnál minden díjcsomagban bruttó 42 Ft-tal számolhatunk a külföldi üzenetekért, míg a T-Mobile-nál felhívták a figyelmünket, hogy Domino csomagban már 38 Ft-ért küldhetünk SMS-eket bármilyen külföldi számra, míg előfizetéses esetben 50 Ft feletti összeggel számolhatunk. (A T-Mobile hazai palettáján van olyan 100-as SMS csomag, mely havi 700 Ft-ba kerül, így a saját hálózatba küldött SMS-ek ára 7 Ft is lehet, amennyiben díjcsomagunkhoz ezt a kiegészítő szolgáltatást megrendeljük.)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?