Képviselők "éhbéren"

Pénzcentrum
2006. július 18. 14:00

Megszavazták a polgármesterek és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjának csökkentését. Ez pedig 8-10 milliárd forintos megtakarítást jelent éves szinten.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


325 igen, 25 nem és öt tartózkodás mellett fogadták el a kormány módosító javaslatát. A polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény a testület által megállapítható tiszteletdíj felső határát határozza meg, annak érdekében, hogy a helyi rendeletalkotás ne alakítson ki jelentős eltéréseket a tiszteletdíjak megállapításakor. A kormánypártok szerint ugyanis ezzel csökkenthető a forráshiányos önkormányzatok kiadásai.

A jelenleg 25 ezer helyi önkormányzati képviselő évi tiszteletdíja 20 milliárd forintot tesz ki, amelyet még ötmilliárd forint költségtérítés egészít ki. A törvényjavaslat elfogadásával tízmilliárdnyi forint spórolható meg, a módosítás ugyanis lehetővé teszi az önkormányzati képviselők alapdíjának csökkentését a köztisztviselői illetményalaphoz rendelt szorzószám megváltoztatásával. Ha egy képviselő például bizottságnak tagja, a tiszteletdíja az alapilletményen felül legfeljebb az alapdíj 45 százalékával növelhető.


Az újonnan elfogadott módosítás azt is tartalmazza, hogy a képviselőtestület a kötelezettségét megszegő képviselő tiszteletdíjának egy részét, illetve a természetbeni juttatását is megvonhatja.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?