2 °C Budapest

Internetes telefon: válaszd a legolcsóbbat!

Pénzcentrum
2006. május 25. 12:15

Folytatjuk szokásos havi internetes telefóniával foglalkozó sorozatunkat, melyben hónapról-hónapra igyekszünk összefoglalni a dinamikusan változó szegmensben zajló folyamatokat, illetve díj-táblázatunkban összevetjük a különböző szolgáltatók ajánlatait.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.Az elmúlt hónapok során a voip globális terjedésén túl az új, kényelmesebb megoldások bevezetését láthattuk, melyek következő felvonása az internetes telefonálást segítő készülékek megjelenése. A szektor úttörője, a Skype számos együttműködést jelentett be, melyek keretében többek között olyan USB-s telefonok jelennek meg a piacon, melyekkel mindenki számára egyszerűbb lesz kihasználni a voip előnyeit.

A legtöbb szakértő ezen készülékek terjedése mellett a mobil-voip térhódítására számít, ami annyit tesz, hogy a mobiltelefonok is képesek lesznek wifi hálózaton keresztül kapcsolódni a netre, így lehet rajtuk keresztül Skype-os hívásokat kezdeményezni. (Egyes becslések szerint 2011-re elérheti a 100 milliót világszerte a mobil-voip felhasználók száma.)

 

A konkurenciaharc arra készteti a piac szereplőit, hogy minden eszközzel igyekezzenek megkülönböztetni magukat, mintegy valamelyest háttérbe szorítva a díjak szerepét az egyébként árérzékeny piacon. A Skype legfrissebb újítása értelmében 100 fős konferencia beszélgetés  mellett már arra is van lehetőség, hogy szinkrontolmács szolgáltatást vegyünk igénybe külön díj ellenében. A piac minden bizonnyal ezen extra szolgáltatások (hangposta, saját szám a bejövő hívások fogadásához, SMS-küldés) irányába mozdul el, hiszen ezeknek a vállalatoknak is meg kell élni valamiből...

Az árak összehasonlításakor alapvetően azt kell látni, hogy a számunkra releváns díjtételek kétféle okból változhatnak:

· változik a szolgáltatók árpolitikája, vagy
· elmozdulás következik be a forint (euróval, dollárral, fonttal szembeni) árfolyamában.

A két tényező közül ez utóbbi szorulhat némi magyarázatra: a legtöbb szolgáltatónál euróban, dollárban, vagy éppen fontban tölthetjük fel virtuális számlánkat, így amennyiben ezt forint számlánkról tesszük, a mindenkor érvényes banki árfolyamon történik meg pénzünk átváltása. (Ha devizaszámlát vezetnénk, nem lenne hatással ránk az árfolyamváltozás, ennek azonban pótlólagos költségei vannak.)


 

 


A Yahoo honlapja szerint a megadott percdíjakra adó és egyéb díjak jöhetnek, míg másütt ezeket tartalmazzák a táblázatban feltüntetett értékek.

A Skype ugyan egyetlen vizsgált szegmensben sem bizonyult a legjobbnak, nem árt azonban figyelni arra, hogy a szegmensben erősen érvényesül a network-hatás, hiszen a hálózaton belüli hívások minden szolgáltatónál ingyenesek. A Skype hálózata pedig kétségkívül jóval kiterjedtebb a legtöbb konkurensénél.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?