12 °C Budapest

Kolosi nyílt levele Dávid Ibolyához

Pénzcentrum
2006. április 21. 11:52

Az alábbiakban Kolosi Péternek, az RTL Klub programigazgatójának Dávid Ibolyához írt nyílt levelét tesszük közzé, változatlan formában.

 

Dr. Dávid Ibolya Elnök Asszony részére

Magyar Demokrata Fórum

1026 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 73.



Budapest, 2006. április 21.
Tisztelt Elnök Asszony!

Levelét, amelyben az Esti Showder április 20-i adásának beharangozójában elhangzottakat sérelmezi, megkaptam. Mint az talán már Ön előtt is ismeretes, az RTL Klub még levelének olvasása előtt, az Önök által tartott sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva közleményben arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a sérelmezett műsorajánló már kedd dél óta nem került adásba, és a továbbiakban sem sugároztuk. A közleményben Öntől nyilvánosan is bocsánatot kértünk.

Kérem engedje meg, hogy ezt a bocsánatkérést most személyesen Önnek címezve is megismételjem. Magától értetődően nem állt szándékunkban Önt megsérteni és sajnáljuk, ha Fábry Sándor "ibolyás" megjegyzése bántó volt, méghozzá az Önök véleménye szerint azért, mert az egyértelműen Önre vonatkozott úgy, hogy az Önnel szemben gyűlölet keltésére lett volna alkalmas.

A választási kampány során az RTL Klubot végig az a szándék vezérelte (és vezérli a továbbiakban is), hogy hírműsorainkban a választópolgárok minden jelentős poltitkai erő véleményét megismerhessék és döntésüket sokoldalú és kiegyensúlyozott tájékoztatás után hozhassák meg. Többek között ezért döntöttünk úgy, hogy a Gyurcsány-Orbán vitát követő napon a "négypárti" vitát is közvetítjük. Alkotmányos és demokratikus követelménynek tettünk eleget, amikor az alkotmányban foglalt sokpárti demokrácia megjelenítését mi komolyan vettük és a választási műsorban illetve a a hírműsorokban is végig megjelentek a parlament kisebb pártjai sőt az első fordulóig az országos listát állító parlamenten kívüli pártok is. Társaságunk legalább ilyen komolyan veszi a szólás és véleményszabadság védelmét is.

Szerintünk érték, hogy az ország legnagyobb televízióján több olyan szórakoztató műsor is látható, amely a közélettel is foglalkozik. Nem csoda, hogy ebben az időszakban ezekben a műsorokban a kampány történéseivel és szereplőivel kapcsolatban is - sokszor ízléses, néha talán ízléstelen - megjegyzések és vélemények, a műfaji sajátosságok miatt poénok hangoznak el. A dolog természeténél fogva, sokszor ugyanazt a mondatot tartják egyesek ízléstelennek, mások viccesnek.

Az RTL Klub, mint műsorszolgáltató akkor jár el helyesen, ha a kiegyensúlyozottság és a sokszínűség követelményének eleget téve - a kampánnyal kapcsolatos véleményeknek és megjegyzéseknek is teret ad. Ezek a megnyilvánulások nem tükrözik a csatorna véleményét, hanem azt a személyt (televíziós személyiséget) minősítik, aki a megjegyzést teszi. Álláspontunk szerint csak így valósulhat meg a véleménnyilvánítás szabadsága, amely tudvalevőleg az Ön számára is fontos érték, a rendszerváltás egyik legfontosabb vívmánya.

Természetesen a véleménnyilvánítás szabadsága nem jelentheti azt, hogy akár egy közszereplő elviselni legyen kénytelen emberi méltóságának megsértését. A határ azonban, amely egy ilyen módon sértő megjegyzés és a szabad vélemény között van, sokszor szubjektív, pláne egy szórakoztató műsor esetében, különösképpen egy választási kampány végén.

Pontosan az értékelés, az értékelhetőség szubjektivitása indokolta azt, hogy a fent leírtak szerint cselekedjünk, és - akceptálva az Ön emberi méltóságában érzett bántottságát - a kifogásolt rész a tegnap esti műsorban sem hangozott el.

Meggyőződésünk, hogy egy normális társadalomban egy műsorszolgáltató és munkatársai a véleménnyilvánítási szabadság és a személyiségi jogok tiszteletben tartása közötti dilemmát sokszor kötelesek mérlegelni és legjobb tudásuk szerint dönteni. Mindezt elősegítendő az eset leírását mellékelni fogjuk az RTL Klub etikai kódexéhez, hogy az iránymutatást adjon társaságunk jelenlegi és jövőbeni munkatársainak.

Bízom benne, hogy válaszomat és intézkedésünket Ön is kielégítőnek találja, és nem tart szükségesnek további hatósági intézkedést.


Tisztelettel:

Dr. Kolosi Péter
Programigazgató

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 8. 21:14
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem