9 °C Budapest

Földpiac: Hogyan tudod bérbeadni?

Pénzcentrum
2006. március 17. 12:00

A rendszerváltás utáni kárpótlást követően a nagy gazdaságok földbirtokai felaprózódtak és a létrejövő "gazdaságok" többsége méretük miatt, alkalmatlanná vált a gazdaságos termelésre. Az új tulajdonosok nagy része mégsem akart megválni talpalatnyi földjétől (függetlenül attól, hogy a legtöbbjük nem is értett a mezőgazdasághoz, illetve nem akart azzal foglalkozni), de némi pénzre azért szerettek volna szert tenni, ha már ölükbe hullott néhány négyzetméternyi birtok. Nem maradt más választás mint bérbe adni azt. De hogyan fordíthatnák termőre erőforrásukat? Erre kerestük a választ.

A rendszerváltás utáni kárpótlást követően a nagy gazdaságok földbirtokai felaprózódtak és a létrejövő „gazdaságok” többsége méretük miatt, alkalmatlanná vált a gazdaságos termelésre. Az új tulajdonosok nagy része mégsem akart megválni talpalatnyi földjétől (függetlenül attól, hogy a legtöbbjük nem is értett a mezőgazdasághoz, illetve nem akart azzal foglalkozni), de némi pénzre azért szerettek volna szert tenni, ha már ölükbe hullott néhány négyzetméternyi birtok. Nem maradt más választás mint bérbe adni azt. De hogyan fordíthatnák termőre erőforrásukat? Erre kerestük a választ.
A bérleti viszony alapja a bérleti szerződés, amelyet csak írásban köthetünk meg. A bérlet alapvető célja, hogy megállapodás alapján mind a tulajdonos, mind a bérlő igénybe veszi a másik fél tulajdonában lévő erőforrásokat (föld - munkaerő, szaktudás, eszköz, tőke).
A földbérlet esetében egy érdekellentét alakul ki a szerződők között, mivel mindkét fél a lehető legtöbbet akarja kapni a birtokolt erőforrásáért. A bérleti megállapodás alkudozás eredménye. A bérleti díj értéke adott területen belül is eltérő lehet – nem mindig igazodik a föld értékéhez, termékenységéhez.
Hogyan állapítsuk meg a bérleti díjat ?
A bérleti díj megállapítására több módszert is kidolgoztak. Ezek közül mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai egyaránt. A fent említett érdekellentét miatt, más- és más szempontokat tart fontosnak a bérlő és a tulajdonos.
Az egyik legkedveltebb forma a rögzített bérleti díjas szerződés. A rögzítet bérleti díj azt jelenti, hogy vagy a termeléstől függetlenül, hektáronként, négyzetméterenként állapítanak meg egy összeget vagy a termés meghatározott százaléka a bérleti díj.
Ennél a bérleti díjas  rendszernél a kockázatot teljes egészében a bérlő viseli, ugyanis ha nincs termelés akkor is meg kell fizetnie a bérleti díjat. A konstrukció előnyei közzé tartozik, hogy a bérlő saját tervei szerint gazdálkodhat és jól tervezheti a fix költségeit, a tulajdonos pedig biztos jövedelemre számíthat. Hátrányai között megemlíthetjük, hogy a bérlő a nagyobb kockázat miatt a műszaki fejlesztést nem vállalja és érdektelen a talajerő fenntartásában
A következő elterjedt konstrukció a részes bérlet, amelynél a termés meghatározott százaléka a bérleti díj. A bérlő és a tulajdonos megosztják a jövedelmet és költséget, így a kockázat közös. Ezen bérleti díj előnyei között megemlíthetjük, hogy ha egyenlő arányban osztják meg a költségeket egymás között a partnerek, akkor az optimális hozam-ráfordítás viszonyban érdekeltek. A konstrukció hátrányai, hogy a bérlő nem ismeri előre a bérleti díjat (kevésbé érdekelt a talajerő fenntartásban).
A harmadik variáció a rugalmas bérleti díj „intézménye”. Ebben az esetben a tulajdonos és a bérlő a szerződésben rögzítenek egy alap bérleti díjat, ami évente nő vagy csökken az idő- és hozamviszonyok függvényében ill. a ráfordítás és hozamok arányában. A konstrukció kiválóan alkalmas a rögzített bérleti díj legnagyobb hátrányának kiküszöbölésére (a bérlő egyedül viseli a termelés kockázatait).A rugalmas bérleti díj nagy előnye, hogy nem gátolja a műszaki fejlődést (a bérlő a valóságos kockázatnak megfelelően részesedik).
Tehát láthatjuk, hogy több lehetősége is van egy termőterület bérbeadására. Azonban az, hogy melyiket válasszuk minden esetben attól függ, hogy mekkora kockázatot akarunk vállalni, illetve mekkora bérleti díjat szeretnénk kapni tulajdonunkért. Azt azért mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy minél jobban megoszlik a kockázat a bérlő és a tulajdonos között annál magasabb bérleti díjban tudnak megegyezni.
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem