Mennyibe kerül az 1 Ft-os jegy?

Pénzcentrum
2006. február 28. 12:30

Néhány évvel ezelőtt Magyarországon is megjelentek a fapados légitársaságok. Terjedésükkel a repülés "demokratizálódott", hiszen a kedvezményes áraknak köszönhetően sokak számára elérhetővé váltak a repülőjegyek. De valójában mennyibe is kerülnek nekünk ezek az alacsony árak?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A legolcsóbb jegyeknek speciális feltételrendszerük van, melyek minden légitársaságnál máshogy alakulnak. Az utazás időpontjának tervezésénél ajánlatos figyelembe venni azt, hogy a legtöbb társaság turista osztályú jegyeit akkor lehet igénybe venni, ha minimum egy szombat estét a meglátogatott városban tölt az utas. Kivételes akciók esetén, illetve tengeren túli, ázsiai országok esetén ez a minimálisan kintöltendő idő 6 illetve 14 nap is lehet. Ugyanígy meghatározzák azt az időtartamot is, melyet maximálisan el lehet tölteni a kiválasztott városban az indulástól számítva. Ez általában 1, 3, 6, 12 hónap (illetve komoly árcsökkenéssel járó akciók alkalmával ez akár 14 nap is lehet)
A turista jegyeknél szinte kivétel nélkül érvényes az a szabály, hogy a visszaút nem hagyható nyitva, ami azt jelenti, hogy le kell foglalni a visszaút időpontját is, mely egyes esetekben nem változtatható, de léteznek olyan jegyek, melyek bizonyos összeg befizetésének fejében, a jegy érvényességének határain belül módosíthatók az adott légitársaság képviseleténél. Az "akciós" jegyek általában nem tartalmazzák a visszaút árát. Tehát a visszaútra való jegy megváltása plussz költségként jelentkezik.
Aki még nem utazott fapadossal, ne lepődjön meg, ha nem kap kézhez jegyet. Repülőjegy helyett egy foglalási kódot állítanak ki. A jegykezelésnél megfelelő fényképes igazolvány felmutatása és a foglalási kód közlése után kapjuk meg beszállókártyánkat. A foglalás típusától függően, foglalási kódját e-mail-ben, postán, vagy faxon küldik el, illetve - telefonos foglalás esetén - a Call Center szóban közli.
Az ördög a részletekben rejlik
Mielőtt azonban bárki bedőlne az 1, 99, 250, 999, 1850,-Ftért árusított jegyeknek, azelőtt érdemes megnézni az apró betűs részeket is, nehogy meglepetés érjen minket. Ugyanis az igen alacsony áron kínált jegyek mindegyike közel azonos összegbe kerül. Ez az összeg általában 11.000,-15.000,-Ft. között van.
A légitársaságok külön megállapodtak minden fogadó repülőtérrel, hogy az utasok által befizetett illetékből ők is részesednek. Így a jegy 1,-Ft, az illeték 11.000,-Ft egy személy részére.
Amikor a fapados légitársaságokról beszélünk akkor meg kell említenünk, hogy mikor is juthatunk akciós jegyekhez:
- egyszer, ha az utolsó pillanatban jut eszünkbe, hogy el akarunk utazni. (ebben az esetben a kimaradt jegyeket akciósan értékesítik, mert nem akarnak üres ülőhelyeket látni a cég vezetői)
- a másik eset az amikor 4-5 hónappal előre lefoglaljuk a helyünket.
Amennyiben pár héten belül tervezzük az utazásunkat, nem árt ha szétnézünk az állami légitársaságok árajánlatai között is, mert ebben az esetben az akciós árnál jóval magasabb is lehet a jegyár! Mindenképpen érdemes böngészni a légitársaságok weboldalait, hiszen néhány nap eltérés az utazás időpontjában akár tíz-húsz ezer forint különbséget is eredményezhet a jegy végső árában légitársaságtól függetlenül.
Érdemes tudni, hogy a fapados légitársaságokon nincs "full extrás" kiszolgálás csak ásványvizet kapnak az utasok. Valamint a fapados légitársaságok újabb- és újabb eszközzel kívánnak takarékoskodni, illetve plusz bevételekre szert tenni, ugyanis van ahol az utasoknak a csomagjuk után is fizetni kell. Természetesen, mentesülnek az utasok a díj alól, ha kizárólag kézipoggyászukat viszik.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG