4 °C Budapest

Mit tegyünk ha influenzás madárral találkozunk? Avagy, hogyan ússzuk meg a járványt ?

Pénzcentrum
2006. február 21. 12:30

Magyarországon is megjelent a madárinfluenza vírusa, azonban néhány egyszerű óvintézkedéssel védekezhetünk a betegség ellen. Erről a betegségről és az ezzel kapcsolatos tudnivalókról, teendőkről adunk némi tájékoztatást a Kormányzati Hírportál segítségével.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Magyarországon is megjelent a madárinfluenza vírusa, azonban néhány egyszerű óvintézkedéssel védekezhetünk a betegség ellen. Erről a betegségről és az ezzel kapcsolatos tudnivalókról, teendőkről adunk némi tájékoztatást a Kormányzati Hírportál segítségével. 
A klasszikus emberi influenza minden évben szezonális rendszerességgel, ősszel-télen jelentkező megbetegedés, amelynek kialakulásáért az influenza vírus A, B vagy C típusa felelős. A klasszikus influenza magas lázzal, köhögéssel, torokfájással, izomfájdalommal járhat. Ez a megbetegedés emberről emberre terjed. Közösségekben egymástól könnyen elkaphatjuk. A betegség ellen a védőoltás a leghatékonyabb védekezés.  
 
Mi a madárinfluenza?  
A madárinfluenza alapvetően a szárnyasok fertőző betegsége, amelyet az influenza A vírusának különböző altípusai okoznak. A madarak egyes fajai különböző mértékben érzékenyek az influenzavírusok változataira. A vadon élő víziszárnyasok tünetmentesen is hordozhatják, a házi szárnyasok azonban érzékenyebbek a fertőzésre. Utóbbiaknál is vannak eltérések: míg a házityúk viszonylag ellenállóbb, a pulyka rendkívül érzékeny a vírus enyhébb változataira is. Egyes vírusváltozatok sem baromfira, sem emberre nem jelentenek veszélyt, míg mások, mint a hírhedt H5N1-es altípus, szárnyasokban nagy kiterjedésű járványokat okozhatnak.  
Okozhat-e emberi megbetegedést a madárinfluenza?  
Annak ellenére, hogy a madárinfluenza a szárnyasok betegsége, nagyon ritkán és különleges körülmények között az ember is megfertőződhet és megbetegedhet. Az emberi megbetegedés csak a fertőzött állattal való nagyon szoros, közvetlen kapcsolat, érintkezés során alakulhat ki. Az eddigi emberi megbetegedések is ilyen módon történtek. A madárinfluenza-vírus a szárnyasok ürülékével váladékával, vérével terjedhet állatról emberre (a baromfitelepeken, a szárnyasfeldolgozó-iparban dolgozókra éppen ezért különleges biztonsági szabályok vonatkoznak ).  
A vírus 70°C hőmérsékleten biztosan elpusztul. Mindemellett a valamilyen betegségben elhullott állatok húsa fogyasztásra alkalmatlan, ezért bizonytalan eredetű húst egyébként sem szabad elfogyasztani.  
Hogyan védekezzünk a madárinfluenza ellen?  
Az általános higiénés szabályok (pl. alapos kézmosás, háztartási fertőtlenítőszerek használata) betartásán túl kerülni kell minden olyan helyet, ahol fertőzött baromfi vagy egyéb madár fordulhat elő. A közvetlen kapcsolatot beteg baromfival, élő vagy elhullott vadmadárral, valamint állati ürülékkel szennyezett felületekkel (érintés, szájba vétel) kerülni kell. Különösen fontos a gyermekek figyelmét felhívni erre, megtiltani, hogy madarakkal játszanak, és figyelmeztetni kell őket, hogy ha beteg, esetleg elhullott madarat látnak, arról szóljanak szüleiknek, nevelőiknek.  
Madárinfluenzával érintett országokból nem szabad semmilyen élő szárnyast (baromfi, díszmadár, vadmadár) vagy ilyen származású nyers terméket (hús, toll, tojás) behozni. Állati eredetű élelmiszerek behozatala az Európai Unió tagállamain kívülről egyébként is tilos, mert azok számos fertőző állatbetegséget terjeszthetnek.
Mi az állattartók kötelessége?
Természetesen a baromfiállomány megvédése érdekében a legtöbbet az állattartók tehetik az állategészségügyi jogszabályok betartásával, melyek egyik legfontosabb célja meggátolni a háziszárnyasok és a vadmadarak között a vírus átadását. A vírus esetleges terjedése csak akkor akadályozható meg, ha az állategészségügyi szolgálat tudomást szerez minden lehetséges megbetegedésről. Ezért valamennyi állattartó kötelessége, hogy az állományában jelentkező, betegségre utaló tüneteket azonnal jelentse a legközelebbi állatorvosnak, hatósági állatorvosnak.
Ha Ön elhullott madarat talál, kérjük, hívásával ne a központi segélykérő számot vagy a mentők általános hívószámát terhelje, hanem hívja az infovonalat a 189-es számon.  
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?