11 °C Budapest

Milliárdokkal szállt be az Állam a "vakcinabizniszbe"

Pénzcentrum
2005. december 29. 11:22

2006-ban megkezdődhetnek a tárgyalások a madárinfluenza elleni vakcina értékesítéséről a potenciális vásárlókkal - közölte Rácz Jenő szakminiszter.

A kormány mintegy kétmilliárd forintot ad a gyártókapacitás bővítéséhez, valamint további kétmilliárdra kedvezményes hitellehetőséget biztosít az Omninvest Oltóanyag-termelő és Kutatásfejlesztő Kereskedelmi Kft.-nek. A kabinet megbízta a gazdasági minisztert az üzleti konstrukció kidolgozásával. A tervek szerint nemcsak az oltóanyagot, hanem a technológiát is értékesítenék.
A kormányzati támogatással az öt-tízszeresére növelhető az oltóanyag-termelés - mondta Rácz Jenő -, azaz hetente akár ötmillió adag oltóanyagot is képes lesz legyártani a cég. A miniszter hozzátette: a bővítés nélkül a gyártásra jogosult Omninvest Rt. csak a hazai lakosság védelméhez elegendő mennyiséget tudja előállítani. (Szerettük volna megkérdezni az Omninvest képviselőit, hogy az elnyert támogatásból mikor kezdődhet meg a gyártókapacitás bővítése, pontosan mire használják föl a négymilliárd forintot, illetve a haszonból milyen formában juttatnak vissza az államnak, ám az ünnepek alatt a cég nem működik.)
Az egészségügyi miniszter korábban többször hangsúlyozta: számos országból érdeklődnek a magyar vakcina iránt. A miniszter a leendő megrendelők elszántságát érzékeltetve elmondta: volt, aki törzskönyv nélkül is vett volna a magyar fejlesztésű oltóanyagból, de ezt visszautasították. Konkrét eladásra csak a forgalomba hozatali engedély birtokában és a kapacitás bővítése után kerülhet sor.
Az érdeklődés oka: a speciális technológia lényege, hogy egyetlen szúrással hatékony védelem alakítható ki járvány idején. Más országok kísérleti vakcinái csak több oltással tudnak védettséget adni. A madarakra veszélyes H5N1-vírus elleni vakcinából november végéig húszmillió adagra érkezett elvi megrendelés, ennek árbevétele 100 milliárd forint. A mostani feltételek mellett az államnak ebből az összegből tíz százalék juthat.
Azonban egyelőre még mindig nincs termék, amit eladhatnánk, hiszen a szer embereken való tesztelése még nem zárult le. Forgalomba hozatali engedélyt (törzskönyvet) pedig legkorábban február végén-március elején kaphat. Továbbra is tisztázatlan, hogy a gyártó, a vakcinát fejlesztő állami szervezet, valamint az alapvírust biztosító Egészségügyi Világszervezet milyen arányban tulajdonosa a készítménynek. Az ÁNTSZ már jelezte a WHO illetékes laboratóriumának, hogy megvenné az alapvírus tulajdonjogát. Ha ez az ÁNTSZ tulajdonába kerül, az oltóanyagból származó bevétel állami része is növekedhet. Ha mégsem adják el, akkor a világjárvány kezdetéig nem is gyártható a vakcina. Rácz Jenő miniszter azt is elmondta, hogy a tulajdonjog tisztázása érdekében meghívták a WHO képviselőit, de a megkeresésre még nem érkezett válasz.

(forrás: nol.hu)

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?