25 °C Budapest

Milliárdokkal szállt be az Állam a "vakcinabizniszbe"

Pénzcentrum
2005. december 29. 11:22

2006-ban megkezdődhetnek a tárgyalások a madárinfluenza elleni vakcina értékesítéséről a potenciális vásárlókkal - közölte Rácz Jenő szakminiszter.

A kormány mintegy kétmilliárd forintot ad a gyártókapacitás bővítéséhez, valamint további kétmilliárdra kedvezményes hitellehetőséget biztosít az Omninvest Oltóanyag-termelő és Kutatásfejlesztő Kereskedelmi Kft.-nek. A kabinet megbízta a gazdasági minisztert az üzleti konstrukció kidolgozásával. A tervek szerint nemcsak az oltóanyagot, hanem a technológiát is értékesítenék.
A kormányzati támogatással az öt-tízszeresére növelhető az oltóanyag-termelés - mondta Rácz Jenő -, azaz hetente akár ötmillió adag oltóanyagot is képes lesz legyártani a cég. A miniszter hozzátette: a bővítés nélkül a gyártásra jogosult Omninvest Rt. csak a hazai lakosság védelméhez elegendő mennyiséget tudja előállítani. (Szerettük volna megkérdezni az Omninvest képviselőit, hogy az elnyert támogatásból mikor kezdődhet meg a gyártókapacitás bővítése, pontosan mire használják föl a négymilliárd forintot, illetve a haszonból milyen formában juttatnak vissza az államnak, ám az ünnepek alatt a cég nem működik.)
Az egészségügyi miniszter korábban többször hangsúlyozta: számos országból érdeklődnek a magyar vakcina iránt. A miniszter a leendő megrendelők elszántságát érzékeltetve elmondta: volt, aki törzskönyv nélkül is vett volna a magyar fejlesztésű oltóanyagból, de ezt visszautasították. Konkrét eladásra csak a forgalomba hozatali engedély birtokában és a kapacitás bővítése után kerülhet sor.
Az érdeklődés oka: a speciális technológia lényege, hogy egyetlen szúrással hatékony védelem alakítható ki járvány idején. Más országok kísérleti vakcinái csak több oltással tudnak védettséget adni. A madarakra veszélyes H5N1-vírus elleni vakcinából november végéig húszmillió adagra érkezett elvi megrendelés, ennek árbevétele 100 milliárd forint. A mostani feltételek mellett az államnak ebből az összegből tíz százalék juthat.
Azonban egyelőre még mindig nincs termék, amit eladhatnánk, hiszen a szer embereken való tesztelése még nem zárult le. Forgalomba hozatali engedélyt (törzskönyvet) pedig legkorábban február végén-március elején kaphat. Továbbra is tisztázatlan, hogy a gyártó, a vakcinát fejlesztő állami szervezet, valamint az alapvírust biztosító Egészségügyi Világszervezet milyen arányban tulajdonosa a készítménynek. Az ÁNTSZ már jelezte a WHO illetékes laboratóriumának, hogy megvenné az alapvírus tulajdonjogát. Ha ez az ÁNTSZ tulajdonába kerül, az oltóanyagból származó bevétel állami része is növekedhet. Ha mégsem adják el, akkor a világjárvány kezdetéig nem is gyártható a vakcina. Rácz Jenő miniszter azt is elmondta, hogy a tulajdonjog tisztázása érdekében meghívták a WHO képviselőit, de a megkeresésre még nem érkezett válasz.

(forrás: nol.hu)

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem