14 °C Budapest

Milliárdokkal szállt be az Állam a "vakcinabizniszbe"

Pénzcentrum
2005. december 29. 11:22

2006-ban megkezdődhetnek a tárgyalások a madárinfluenza elleni vakcina értékesítéséről a potenciális vásárlókkal - közölte Rácz Jenő szakminiszter.

A kormány mintegy kétmilliárd forintot ad a gyártókapacitás bővítéséhez, valamint további kétmilliárdra kedvezményes hitellehetőséget biztosít az Omninvest Oltóanyag-termelő és Kutatásfejlesztő Kereskedelmi Kft.-nek. A kabinet megbízta a gazdasági minisztert az üzleti konstrukció kidolgozásával. A tervek szerint nemcsak az oltóanyagot, hanem a technológiát is értékesítenék.
A kormányzati támogatással az öt-tízszeresére növelhető az oltóanyag-termelés - mondta Rácz Jenő -, azaz hetente akár ötmillió adag oltóanyagot is képes lesz legyártani a cég. A miniszter hozzátette: a bővítés nélkül a gyártásra jogosult Omninvest Rt. csak a hazai lakosság védelméhez elegendő mennyiséget tudja előállítani. (Szerettük volna megkérdezni az Omninvest képviselőit, hogy az elnyert támogatásból mikor kezdődhet meg a gyártókapacitás bővítése, pontosan mire használják föl a négymilliárd forintot, illetve a haszonból milyen formában juttatnak vissza az államnak, ám az ünnepek alatt a cég nem működik.)
Az egészségügyi miniszter korábban többször hangsúlyozta: számos országból érdeklődnek a magyar vakcina iránt. A miniszter a leendő megrendelők elszántságát érzékeltetve elmondta: volt, aki törzskönyv nélkül is vett volna a magyar fejlesztésű oltóanyagból, de ezt visszautasították. Konkrét eladásra csak a forgalomba hozatali engedély birtokában és a kapacitás bővítése után kerülhet sor.
Az érdeklődés oka: a speciális technológia lényege, hogy egyetlen szúrással hatékony védelem alakítható ki járvány idején. Más országok kísérleti vakcinái csak több oltással tudnak védettséget adni. A madarakra veszélyes H5N1-vírus elleni vakcinából november végéig húszmillió adagra érkezett elvi megrendelés, ennek árbevétele 100 milliárd forint. A mostani feltételek mellett az államnak ebből az összegből tíz százalék juthat.
Azonban egyelőre még mindig nincs termék, amit eladhatnánk, hiszen a szer embereken való tesztelése még nem zárult le. Forgalomba hozatali engedélyt (törzskönyvet) pedig legkorábban február végén-március elején kaphat. Továbbra is tisztázatlan, hogy a gyártó, a vakcinát fejlesztő állami szervezet, valamint az alapvírust biztosító Egészségügyi Világszervezet milyen arányban tulajdonosa a készítménynek. Az ÁNTSZ már jelezte a WHO illetékes laboratóriumának, hogy megvenné az alapvírus tulajdonjogát. Ha ez az ÁNTSZ tulajdonába kerül, az oltóanyagból származó bevétel állami része is növekedhet. Ha mégsem adják el, akkor a világjárvány kezdetéig nem is gyártható a vakcina. Rácz Jenő miniszter azt is elmondta, hogy a tulajdonjog tisztázása érdekében meghívták a WHO képviselőit, de a megkeresésre még nem érkezett válasz.

(forrás: nol.hu)

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem