23 °C Budapest

Egy lista, amelyre jó felkerülni

Pénzcentrum
2006. január 31. 15:00

Hasznosnak tartaná a pozitív adóslista bevezetését Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Állásfoglalásában kiemeli, hogy a pozitív adósnyilvántartással lehetővé válna a hitelnyújtás kockázatának pontosabb megítélése, és a megbízható ügyfelek könnyebben juthatnának további kölcsönhöz. - írja mai számában a Világgazdaság

Hasznosnak tartaná a pozitív adóslista bevezetését Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Állásfoglalásában kiemeli, hogy a pozitív adósnyilvántartással lehetővé válna a hitelnyújtás kockázatának pontosabb megítélése, és a megbízható ügyfelek könnyebben juthatnának további kölcsönhöz. – írja mai számában a Világgazdaság
Egy ilyen jellegű regisztráció – amennyiben összhangban áll a személyes adatok védelmét szolgáló szabályokkal – nem okozhatna alkotmányos aggályokat. Megfogalmazása szerint a jó adósok társadalmilag összesített értékének közvetve felbecsülhetetlen nemzetgazdasági értéke is van.
Emlékezetes: egy-két éve az ombudsman is kifogásolta a bankok rosszadós-nyilvántartási rendszerét, a BAR-t. Hosszadalmas előkészítés után január elsejétől a módosult hitelintézeti törvényben már új, az ügyfél személyiségi jogait és érdekeit jobban szem előtt tartó szabályozás érvényesül.

A bankszakma azonban régóta szorgalmazza egy pozitív adóslista bevezetését is, hangsúlyozva: az növelné a hitelezés biztonságát. Az ombudsmani álláspont a pénzügyi szakemberek véleményét erősíti.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?