6 °C Budapest

Sokat dolgozol és alig engednek szabadságra? - Ne hagyd magad!

Pénzcentrum
2006. január 16. 06:10

Itt a síszezon és nem engednek szabadságra? Tele van a hócipőd, mert látástól vakulásig dolgozol? Sok a túlóra és kevés a pihenő? A munkán kívül szinte semmi másra nincs időd? Ez így nem mehet tovább…így gondolják ezt a jogalkotók is, így a következőkben megnézzük, mikre kell hivatkozni tüneti kezelésként a munkahelyen, áttekintjük mit várhatnak el tőlünk munkaadóink és hol van az a pont, ahol már sértik jogainkat.

 

Azzal általában mindenki tisztában van, hogy a teljes munkaidő maximum napi 8, illetve heti 40 óra lehet, a törvény szerint azonban, ha családi vállalkozásban tevékenykedünk (vagyis közeli hozzátartozónknak dolgozunk) akkor akár 12 órát is dolgozhatunk egy nap. Azt már jóval kevesebben tudják, hogy a munkaidő alsó határa is meg van szabva, ez minimálisan 4 óra /nap.

 

Az alap munkaidőre jön még a sokak által jól ismert túlóra, amit szintén nem lehet ész nélkül csináltatni velünk – bár sok munkáltató ezt szeretné - hanem maximum 200 órát lehet elkönyvelni évenként úgy, hogy nem dolgoztathatnak minket 12 óránál tovább naponta, illetve 48 óránál tovább hetente. Ezenkívül a terhes, illetve kisgyermekét (1 éves korig) nevelő nő, illetve férfi egyáltalán nem kötelezhető túlórára, aki pedig gyermekét (4 éves korig) egyedül neveli, csak saját beleegyezésével túlórázhat.

 

A sok munka után pedig jöjjön a jól megérdemelt pihenés! Érdemes tudni, hogy 6 óra munka után jogunk van 20 perc „cigarettaszünetre”, majd ezt követően már 3 óránként lehet 20 percet pihenni. (Túlóránál, vagy családi vállalkozásban ilyen időtartamok még a törvény szerint is előfordulhatnak…) Ha este fáradtan hazaérünk a munkából, akkor pedig gondoljunk arra, hogy most van legalább 11 óránk pihenni a másnapi munkakezdés előtt (a szabályok ugyanis kimondják ezt).

 

Ezen felül mindenkinek jár a heti két pihenőnap, ez alatt azonban nem érthetünk egyszerűen hétvégét. Aki rendes, állandó időbeosztású, nappali munkát végez, annak a két pihenőnap közül legalább az egyiknek vasárnapra kell esnie, aki viszont olyan helyen dolgozik, ahol a cég hétvégén is rendszeresen működik, vagy aki rendszeresen készenlétes, annál már rosszabb a helyzet, mert az havonta csak 1 vasárnapra tarthat igényt, a többi pihenőnapot bármelyik napon kiadhatja a munkáltató.

 

Tovább folytatva pihenési lehetőségeink sorát, vegyük végezetül számba a szabadságot! Azzal általában mindenki tisztában van, hogy mennyi szabadság jár neki, emlékeztetőül azonban álljon itt a lista, amely a szabadságos napok mértékét az életkorhoz igazítja:

 

 

Azt már kevesebben tudják, hogy az alapszabadsághoz bizonyos esetekben jön még pótszabadság. Tehát kisgyermekes szülők és fiatalok, figyelem! A rendes szabadsághoz jár még 18 év alatt évi plusz 5 nap, aki pedig gyermekét egyedül neveli,  vagy a nevelésben nagyobb szerepet vállal, a gyermek 16 éves koráig kap évi plusz 2, 4 illetve 7 napot 1, 2, illetve 3, vagy több gyermek esetén.

 

A problémák azonban nem is a szabadságnál kezdődnek, hanem annak kiadásánál. Rossz hír nekünk, hogy a munkáltató szabhatja meg évi szabadságunk háromnegyeded része esetében, hogy mikor óhajtja kiadni, mi szabadon csak a fennmaradó egynegyedével rendelkezhetünk. Érdekes, hogy elvileg azt is külön kérelmezni kellene, hogy több mint két részletben adják ki szabadságunkat, ezt azonban szerencsére nem sok helyen veszik ennyire komolyan, így alkalom adtán meghosszabbíthatjuk a hétvégéket, ha úgy tartja kedvünk.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem