Káosz, dugó, útlezárás: hamarosan kezdődik a metróépítés

Pénzcentrum
2006. január 4. 09:42

Az idén már látványos szakaszához érkezik a 4-es metró építése; az alagútfúrás és a majdani állomások szerkezetének kialakítása miatt a város több pontján is forgalmi változásokra, lezárásokra kell számítani. - írja a Népszabadság

Az idén már látványos szakaszához érkezik a 4-es metró építése; az alagútfúrás és a majdani állomások szerkezetének kialakítása miatt a város több pontján is forgalmi változásokra, lezárásokra kell számítani. – írja a Népszabadság
Pontos menetrend ma még nem tudható, a metróval kapcsolatos tenderek eredményei ellen ugyanis jogorvoslati panaszok érkeztek. A konkrét ütemterv csak akkor dolgozható ki, ha aláírták a felek az alagútépítésre, valamint három budai állomás - a Tétényi út, a Bocskai út és a Móricz Zsigmond körtér - szerkezetépítésére vonatkozó szerződéseket.
Jelenleg annyi tudható bizonyosan, hogy a két fúrópajzs - néhány hetes eltéréssel - a Kelenföldi pályaudvarnál, a Volánbusz-pályaudvar melletti parkoló területén indul el Pest felé. Az állomások szerkezetei nyugatról keletre haladva egymás után készülnek el akkorra, amikor a helyszínre érnek az alagútfúrók.
Első lépésként - várhatóan tavaszszal-nyáron - a Bocskai úti és a körtéri állomások építése indul, ezeken a területeken kell először komolyabb forgalmi terelésekre számítani a metróépítés miatt. Ugyanekkor megindulnak a közműkiváltási munkálatok a Kelenföldi pályaudvarnál, ahol jelzőlámpás csomópontokat is ki-, illetve átépítenek. Ezen időszakra esik a Szent Gellért téri állomáshoz kapcsolódva a Műegyetem rakpart félpályás lezárása is.
Az ezt követő ütemben a Tétényi úti metróállomás építése indul, és megkezdődik a közműkiváltás a Bocskai útnál is, ahol - egyebek között - új végállomást építenek a 6-os villamosnak. Ekkorra teljesen lezárják a Műegyetem rakpartot is.
A harmadik szakaszban a Fehérvári utat zárják le, ahol a villamosok sem közlekedhetnek majd. A körtéren zajló építkezés miatt ugyanis a járművek ideiglenesen a 41-es villamos mai végállomását használhatják. Ugyanekkor kezdődnek a közmű-munkálatok a Fővám és a Kálvin téren. Utóbbihoz kapcsolódva a 49-es villamos is átmeneti végállomást kap.
Várhatóan az év végéig megtörténik a Szabadság híd lezárása, az átkelő rekonstrukcióját a Fővám téri metróállomás építésével hangolják össze. Ezen időszak alatt a 2-es villamosok sem közlekednek az érintett szakaszon. Mivel az állomás szerkezete érinti a felső és az alsó rakpartot is, ezért azokat felváltva zárják majd le. A pesti szakaszon is jelentősebb forgalomkorlátozásra kell számítani, egy időre a Vámház körutat is teljesen lezárják. Gulyás László nyomatékosította: amint elkészülnek az állomások födémszintjei, igyekeznek rögtön visszaadni a forgalomnak a területet.
Az idén a metró első - Kelenföldi és Keleti pályaudvar közötti - szakaszának tíz állomása közül hétnek a szerkezetépítése indul el, 2007-ben pedig az összes majdani megálló építése javában tart majd.

Az alagútépítéssel kitermelt földet mindaddig az Etele téren hozzák a felszínre és szállítják el, amíg a pajzsok el nem érik a Duna vonalát. Ezután a Műegyetem rakparti helyszínt használják majd a föld kitermelésére, s azt hajóval úsztatják le a folyón. A föld alatt a következő lépés a pályabeton, vagyis a vágányok megépítése, ezután pedig az áramellátási rendszert építik ki az alagútban. Ezt követi az állomások belső beépítése, a födémek, a szerkezeti elemek, a burkolat és a mozgólépcsők kialakítása.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem