25 °C Budapest

Pezsgősüvegek milliói lephetik el az országot

Pénzcentrum
2005. december 28. 09:46

Stagnálásra vagy kismértékű csökkenésre számít az idei pezsgőértékesítésben a piacvezető Törley Pezsgőpincészet Kft. A csoport decembertől nem visszaváltható palackokban forgalmazza termékeit, de az átállás miatti pezsgőáremelést csak jövőre hajtja végre. - írja a Világgazdaság

Stagnálásra vagy kismértékű csökkenésre számít az idei pezsgőértékesítésben a piacvezető Törley Pezsgőpincészet Kft. A csoport decembertől nem visszaváltható palackokban forgalmazza termékeit, de az átállás miatti pezsgőáremelést csak jövőre hajtja végre. – írja a Világgazdaság
Pezsgősüvegek milliói lephetik el az országot a karácsonyi és szilveszteri ünnepek után, mivel ezeket a palackokat december elseje óta nem lehet visszaváltani. A környezetvédők arra figyelmeztetnek, hogy az ilyentájt kelendő ital betétes rendszerének megszüntetése növeli a természeti terhelést, amit a szelektív hulladékgyűjtőkkel lehet enyhíteni. Ugyanakkor nem ez a legeredményesebb megoldás, hiszen a színes pezsgősüvegeket cseh és lengyel üvegkohókban olvasztják be, több száz kilométer távolságra.
A pezsgőforgalom stagnálására, illetve egy-két százalékos csökkenésére számít az idén a piacvezető Törley csoport – közölte Vass Gábor, a Törley Pezsgőpincészet (TP) Kft. kommunikációs igazgatója. Pontos értékesítési adatok csak januárban lesznek, mivel az utolsó pillanatokban derül ki, hogy a fogyasztók a decemberi „szezonban”, főként szilveszterre ténylegesen mennyi pezsgőt vesznek.
A tapasztalatok szerint a gyártók és a kereskedők decemberben bonyolítják le az éves forgalom negyven százalékát. A hazai pezsgőpiac ma 24-26 millió palackra tehető, ennek 65 százalékát a Törley-csoport adja. Mintegy 10 százalék jut a kisebb márkákra, 25 pedig az importárukra és a multinacionális élelmiszerláncok saját márkás termékeire. Ez utóbbiak az ACNielsen piackutató cég szerint folyamatosan növekednek.
A német Henkel-Söhnlein tulajdonában lévő Törley-csoport az exporttal együtt várhatóan 13,9 milliárd forintos árbevételt ér el 2005-ben, ez nagyságrendileg megegyezik a tavalyival. A csoport az idén jelentős termékfejlesztést hajtott végre: új kiszerelést alakított ki a Törley és a BB pezsgőknek, piacra dobta a Törley-Tokaji pezsgőt, és beindította a Grand Cinzano forgalmazását is. Ezenkívül a technológia átalakításával a pezsgőgyártást az európai uniós előírásokhoz igazította. Ennek megfelelően a társaság ma már deklaráltan minőségi pezsgőket értékesít. Ez azt jelenti, hogy termékei legalább hat hónapos érlelési időn esnek át.
További változtatásként a csoport december elsejétől átállt az úgynevezett egyutas pezsgőgyártásra, vagyis az italokat nem visszaváltható palackokban hozza forgalomba. Vass Gábor tájékoztatása szerint az új rendszer bevezetése nem járt áremeléssel, vagyis a váltás költségeit az idén a Törley-cégek finanszírozzák. Jövőre viszont már elkerülhetetlen lesz a drágítás, ennek mértékéről a kommunikációs igazgató egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Azt ugyanakkor közölte, hogy a csoport már bejelentette árnövelési szándékát kereskedelmi partnereinek.

Az ágazati tapasztalatok szerint Magyarországon elsősorban a palackonként 300 forint alatti és a 800 forint feletti – prémium kategóriába tartozó – pezsgők fogyasztása növekszik. Az ACNielsen emellett azt is megállapította, hogy továbbra is az édes pezsgők a legnépszerűbbek. A fehér pezsgők szintén dominánsak, mivel az eladások 92 százalékát e termékkör adja. A vörös pezsgőkre 6 százalék jut, míg a fennmaradó hányadot a rozék teszik ki.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?