9 °C Budapest

Hogyan lesz a fagyállóból pálinka ?

Pénzcentrum
2005. december 20. 10:34

Minden idők legkiterjedtebb szeszhamisító bűnszervezetét leplezték le a napokban a vámőrség nyomozói. A VPOP tájékoztatása szerint a gyanúsítottak létező szeszipari vállalkozások és a cégnyilvántartásból már törölt cégek nevében 2004 eleje óta havonta 100-150 ezer liter, fagyállónak szánt ipari tiszta szeszből készített "gyümölcspálinkát" hoztak forgalomba országszerte. - írja a Népszabadság

Minden idők legkiterjedtebb szeszhamisító bűnszervezetét leplezték le a napokban a vámőrség nyomozói. A VPOP tájékoztatása szerint a gyanúsítottak létező szeszipari vállalkozások és a cégnyilvántartásból már törölt cégek nevében 2004 eleje óta havonta 100-150 ezer liter, fagyállónak szánt ipari tiszta szeszből készített "gyümölcspálinkát" hoztak forgalomba országszerte. - írja a Népszabadság
A nyomozás eddigi adatai szerint a bűnszervezet egy budapesti székhelyű kft. bázisán jött létre. A cég az ipari célra szánt 92-94 százalékos tisztaságú szeszt huzamosabb ideje nem működő, illetve a cégnyilvántartásból rég törölt vállalkozáson keresztül kilenc másik (a vámnyomozók által visszaalakító cégként nyilvántartott) társaságnak értékesítette. Ezek "aktív szenes" eljárással megtisztították a fagyálló folyadékot, majd különböző gyümölcsaromákkal ízesítve és hígítva, 40 százalékos töménységű gyümölcspálinkaként hozták forgalomba.
Az ipari célra szánt szesz után nem kell jövedéki adót fizetni, különben a tiszta szesz minden literje után 1920 forint illeti meg az államot. A bűnszervezet kétszeresen is becsapta a költségvetést. Egyfelől: az ipari célra szánt szeszt a gyártója - az ügyben kulcsszerepet játszó budapesti kft. - papíron literenként 180 forintért adta tovább, noha ténylegesen 320-350 forintot kasszírozott érte. Másfelől: a jövedéki adóval nem terhelt árut engedély nélkül visszaalakították fogyasztásra alkalmas - s ezáltal adóköteles - termékké, de adót nem fizettek utána. Bencze József vezérőrnagy, a VPOP rendészeti főigazgatója azt mondta: csak jövedéki adóból 3,5 milliárd forint bevételtől esett el a költségvetés az elmúlt két évben a banda tevékenységének következtében.
A vámnyomozók egyelőre tíz személyt gyanúsítanak "visszaélés jövedékkel", illetve adócsalás bűntettének elkövetésével. Közülük ketten előzetes letartóztatásban várják a nyomozás befejezését, egy nyíregyházi férfi ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki.
A kétnapos akcióban a vámnyomozók 35 ezer liter ipari szeszből készült gyümölcspálinkát, 100 ezer liter illegálisan előállított cukorcefrét és további 60 ezer liter ismeretlen eredetű szeszes italt foglaltak le.
A vámőrség a jogi személyekkel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény alapján eljárást kezdeményez az ügyben érintett vállalatokkal szemben is, melynek keretében a bíróság akár meg is szüntetheti azok működését.
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem