22 °C Budapest

Hogyan lesz a fagyállóból pálinka ?

Pénzcentrum
2005. december 20. 10:34

Minden idők legkiterjedtebb szeszhamisító bűnszervezetét leplezték le a napokban a vámőrség nyomozói. A VPOP tájékoztatása szerint a gyanúsítottak létező szeszipari vállalkozások és a cégnyilvántartásból már törölt cégek nevében 2004 eleje óta havonta 100-150 ezer liter, fagyállónak szánt ipari tiszta szeszből készített "gyümölcspálinkát" hoztak forgalomba országszerte. - írja a Népszabadság

Minden idők legkiterjedtebb szeszhamisító bűnszervezetét leplezték le a napokban a vámőrség nyomozói. A VPOP tájékoztatása szerint a gyanúsítottak létező szeszipari vállalkozások és a cégnyilvántartásból már törölt cégek nevében 2004 eleje óta havonta 100-150 ezer liter, fagyállónak szánt ipari tiszta szeszből készített "gyümölcspálinkát" hoztak forgalomba országszerte. - írja a Népszabadság
A nyomozás eddigi adatai szerint a bűnszervezet egy budapesti székhelyű kft. bázisán jött létre. A cég az ipari célra szánt 92-94 százalékos tisztaságú szeszt huzamosabb ideje nem működő, illetve a cégnyilvántartásból rég törölt vállalkozáson keresztül kilenc másik (a vámnyomozók által visszaalakító cégként nyilvántartott) társaságnak értékesítette. Ezek "aktív szenes" eljárással megtisztították a fagyálló folyadékot, majd különböző gyümölcsaromákkal ízesítve és hígítva, 40 százalékos töménységű gyümölcspálinkaként hozták forgalomba.
Az ipari célra szánt szesz után nem kell jövedéki adót fizetni, különben a tiszta szesz minden literje után 1920 forint illeti meg az államot. A bűnszervezet kétszeresen is becsapta a költségvetést. Egyfelől: az ipari célra szánt szeszt a gyártója - az ügyben kulcsszerepet játszó budapesti kft. - papíron literenként 180 forintért adta tovább, noha ténylegesen 320-350 forintot kasszírozott érte. Másfelől: a jövedéki adóval nem terhelt árut engedély nélkül visszaalakították fogyasztásra alkalmas - s ezáltal adóköteles - termékké, de adót nem fizettek utána. Bencze József vezérőrnagy, a VPOP rendészeti főigazgatója azt mondta: csak jövedéki adóból 3,5 milliárd forint bevételtől esett el a költségvetés az elmúlt két évben a banda tevékenységének következtében.
A vámnyomozók egyelőre tíz személyt gyanúsítanak "visszaélés jövedékkel", illetve adócsalás bűntettének elkövetésével. Közülük ketten előzetes letartóztatásban várják a nyomozás befejezését, egy nyíregyházi férfi ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki.
A kétnapos akcióban a vámnyomozók 35 ezer liter ipari szeszből készült gyümölcspálinkát, 100 ezer liter illegálisan előállított cukorcefrét és további 60 ezer liter ismeretlen eredetű szeszes italt foglaltak le.
A vámőrség a jogi személyekkel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény alapján eljárást kezdeményez az ügyben érintett vállalatokkal szemben is, melynek keretében a bíróság akár meg is szüntetheti azok működését.
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?