-3 °C Budapest

Hogyan lesz a fagyállóból pálinka ?

Pénzcentrum
2005. december 20. 10:34

Minden idők legkiterjedtebb szeszhamisító bűnszervezetét leplezték le a napokban a vámőrség nyomozói. A VPOP tájékoztatása szerint a gyanúsítottak létező szeszipari vállalkozások és a cégnyilvántartásból már törölt cégek nevében 2004 eleje óta havonta 100-150 ezer liter, fagyállónak szánt ipari tiszta szeszből készített "gyümölcspálinkát" hoztak forgalomba országszerte. - írja a Népszabadság

Minden idők legkiterjedtebb szeszhamisító bűnszervezetét leplezték le a napokban a vámőrség nyomozói. A VPOP tájékoztatása szerint a gyanúsítottak létező szeszipari vállalkozások és a cégnyilvántartásból már törölt cégek nevében 2004 eleje óta havonta 100-150 ezer liter, fagyállónak szánt ipari tiszta szeszből készített "gyümölcspálinkát" hoztak forgalomba országszerte. - írja a Népszabadság
A nyomozás eddigi adatai szerint a bűnszervezet egy budapesti székhelyű kft. bázisán jött létre. A cég az ipari célra szánt 92-94 százalékos tisztaságú szeszt huzamosabb ideje nem működő, illetve a cégnyilvántartásból rég törölt vállalkozáson keresztül kilenc másik (a vámnyomozók által visszaalakító cégként nyilvántartott) társaságnak értékesítette. Ezek "aktív szenes" eljárással megtisztították a fagyálló folyadékot, majd különböző gyümölcsaromákkal ízesítve és hígítva, 40 százalékos töménységű gyümölcspálinkaként hozták forgalomba.
Az ipari célra szánt szesz után nem kell jövedéki adót fizetni, különben a tiszta szesz minden literje után 1920 forint illeti meg az államot. A bűnszervezet kétszeresen is becsapta a költségvetést. Egyfelől: az ipari célra szánt szeszt a gyártója - az ügyben kulcsszerepet játszó budapesti kft. - papíron literenként 180 forintért adta tovább, noha ténylegesen 320-350 forintot kasszírozott érte. Másfelől: a jövedéki adóval nem terhelt árut engedély nélkül visszaalakították fogyasztásra alkalmas - s ezáltal adóköteles - termékké, de adót nem fizettek utána. Bencze József vezérőrnagy, a VPOP rendészeti főigazgatója azt mondta: csak jövedéki adóból 3,5 milliárd forint bevételtől esett el a költségvetés az elmúlt két évben a banda tevékenységének következtében.
A vámnyomozók egyelőre tíz személyt gyanúsítanak "visszaélés jövedékkel", illetve adócsalás bűntettének elkövetésével. Közülük ketten előzetes letartóztatásban várják a nyomozás befejezését, egy nyíregyházi férfi ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki.
A kétnapos akcióban a vámnyomozók 35 ezer liter ipari szeszből készült gyümölcspálinkát, 100 ezer liter illegálisan előállított cukorcefrét és további 60 ezer liter ismeretlen eredetű szeszes italt foglaltak le.
A vámőrség a jogi személyekkel szemben alkalmazható büntetőjogi intézkedésekről szóló törvény alapján eljárást kezdeményez az ügyben érintett vállalatokkal szemben is, melynek keretében a bíróság akár meg is szüntetheti azok működését.
Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 29. szerda
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem