28 °C Budapest

Parkolás, óránként száz forintért - de hol ?

Pénzcentrum
2005. december 5. 13:00

A főpolgármesteri kabinet a parkolási díjak csökkentésről döntött hétfőn. A jövőben az átlagos óránkénti parkolási díj bruttó 120 forintról 100 forintra csökken.

Budapesten a parkolásra is érvényes a kormány döntése az áfacsökkentésről. A 25-ről 20 százalékra csökkenő általános forgalmi adó azt jelentené a parkolóóráknál, hogy 115 forint húsz fillért kellene bedobniuk az autósoknak egy óra átlagos parkolásért a fővárosban. Ez természetesen megoldhatatlan problémát jelente, ezért a Városháza vezetői két dologról dönthettek: változatlanul 120 forintot kérnek a parkolásért, s így a negyedóránként bedobandó összeg is egész szám marad, de ez nettó négyforintos áremelést jelentett volna
Az eddigi parkolási díj ugyanis 96 forint nettó árból és 24 forint áfából áll össze. Az egyik javaslat tehát arról, szól, hogy 100 forintra emelkedik a nettó díj, és 20 forint lesz csak az áfa, és maradna az autósok számára tulajdonképpen minden a régiben. A főpolgármesteri kabinet hétfőn azonban nem így döntött - mondta el az Indexnek Nyáry Krisztián, a Városháza illetékese, a sajtóiroda tanácsadója. A vezetői értekezlet úgy határozott, hogy bruttó száz forintra csökkentik a díjakat a főváros területén, így az alapdíj is csökken jövőre, nemcsak az áfa. Az alapdíj így nyolcvan-egynéhány forint lesz, amely az áfával együtt bruttó száz forintra módosul.
Nyáry hozzátette ehhez: a százforintos díj azért is fontos volt, mert negyedóránként (is) lehet fizetni az automatáknál, tehát a város vezetőinek ügyelniük kellett a díj néggyel való oszthatóságára is a döntéshozatalkor.
Budapesten az óránkénti bruttó 120 forintos parkolási díj csak átlagosnak tekinthető. A Fővárosi Közterületi Parkolási Társulásnál ugyanis például óránként 240 és 280 forintos díjak vannak érvényben. Ez az önkormányzati társulás - mint költségvetési szerv - a főváros V. kerületében szedi a díjakat. A Centrum Parkolórendszer Kft. - nél viszont, amely magáncég, és a kerületi tulajdonban lévő, többnyire mellékutaknak, mellékutcáknak minősülő közterületeken szedi a díjakat, nagyobb a szóródás. A Centrumhoz tartozó budai területeken például inkább 280 forintosak a díjak óránként, Pesten viszont 120 és 220 forint között mozognak az óránkénti parkolás árai.

(forrás: index.hu)

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?