26 °C Budapest

Felsőkategóriás Suzuki

Pénzcentrum
2005. december 1. 16:12

Még egy éve sincs, hogy az új Swift legördült a gyártósorról, és máris itt a következő újdonság. Az SX4 néven bevezetésre kerülő családi és szabadidőautó sorozatgyártása decemberben kezdődik az esztergomi üzemben. Nem csak maga az autó lesz új az esztergomiak számára, hanem a kategória is. A kisautók után most először készül a hazai Suzuki gyárban alsó-közép (C) kategóriás modell.

Bár a végső formaterv a neves olasz designer, Giorgetto Giugiaro nevével fémjelzett Italdesign-hoz fűződik, a teljes projekt menedzsmentjét – a koncepció kialakításától, a fejlesztésen és tervezésen keresztül a tömegtermelés kivitelezéséig - a Suzuki tartja kézben. Az új Swifthez hasonlóan most is egy teljesen új autóval állunk szemben.
Az SX4 az angol terminológiával a „X-over revolution” vagyis annak a koncepciónak az eredménye, amely nem ragaszkodik egyetlen autós kategóriához, hanem valamennyiből a legjobb komponenseket ötvözi. Így az SX4-on egyaránt felismerhetőek a sportos kompakt Swift stílusjegyei, és a Grand Vitara legjobb tulajdonságai, mint a megbízhatóság, vagy a kiváló úttartás. Az autót jellemző X-over design ennek jegyében szintén egy ötvözet: a szabadidőjárművek dinamizmusát elegyíti a hagyományos személyautók eleganciájával. Az SX4 két változatban készül. Az Urban Line, vagyis a városi változat inkább a személyautókra emlékeztet, kevesebb szabadidő elemmel, míg az Outdoor Line, vagyis a szabadidő modell egyértelműen a hobbiautók jegyeit viseli magán. Az utóbbi változat specialitása a háromféle üzemmódban használható Suzuki fejlesztésű kapcsolható négykerék meghajtás.
A korszerű motorok dinamikusan mozgatják a járművet, szinte bármilyen közlekedési szituációban. Az SX4-t három motortípussal szállítják: benzinmotorokból az 1490 köbcentis (73kW/99 LE) vagy az 1586 köbcentis (79 kW/107 LE) rendelhető, míg a dízelerőforrások kedvelői az 1910 köbcenti hengerűrtartalmú, 88 kilowatt, vagyis 120 lóerős motort választhatják, amely természetesen részecskeszűrővel is rendelkezik. Érdekesség, hogy a Suzuki SX4 lesz az egyetlen piacon lévő jármű, amelyet dízelmotorral, hat sebességes kéziváltóval és négykerék-meghajtással szerelve is megrendelhetünk. Az egyedülálló kombinációnak köszönhetően az SX4 kimagasló teljesítményt nyújt. A lapos nyomatékgörbének köszönhetően az autó folyamatosan és jól gyorsul. A dízelmotorhoz kifejlesztett hatsebességes kéziváltó nem csupán az ötsebességes váltó bővített verziója: úgy kalibrálták, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a motor teljesítményéből.
Az SX4 tervezésénél alapvetően azokra gondoltak, akik aktív, sportos életet élnek és ennek megfelelően vezetnek. A merev karosszériát az Európában megszokott - a távol-keletinél határozottabb - vezetési stílus figyelembe vételével tervezték. Ennek megfelelően az SX4 karosszériája kereszt és hosszirányban is kifejezetten merev. Az ugyancsak merev felfüggesztést a merev karosszériához hangolták. A tervezők reményei szerint az SX4 a Swift nyomdokán haladva nem csak a közönség tetszését fogja elnyerni, hanem ahhoz hasonlóan kitűnő eredmények (4*-os) várhatók a törés teszteken is.
Legyen szó aktív vagy passzív biztonsági berendezésekről, ezekre már az autó első vonalainak megtervezésekor gondolni kell. A vezetőülés pozíciója minden irányban jó rálátást tesz lehetővé a környezetre, illetve a közlekedés többi résztvevőjére. Az EBD (elektronikus fékerőelosztó) és az ABS (blokkolásgátló) valamennyi modell széria tartozéka. Bizonyos típusokhoz az „elektronikus stabilizátor program” (ESP) is megvásárolható.
Egy olyan többcélú járműről beszélünk tehát, amivel nem kell zavarba jönnünk, ha letérünk az aszfaltról, de a hangsúly a városi közlekedésen van a tereppel szemben. A gyártók a hazai piacon az SX4-t elsősorban családi autónak szánják, az Ignis és a Swift fölé pozícionálva azt, mind funkció, mind érték szempontjából.
Az esztergomi gyárban a tervek szerint évi 60 ezer autó készül majd az új szabadidőjárműből. Ebből a mennyiségből 40 ezer kerül a Suzuki európai szalonjaiba – 10 ezer a belföldi és 30 ezer a külföldi piacra –, míg 20 ezer a Fiat csatornáin keresztül talál majd vevőkre.
Az SX4 hivatalos bemutatóját a 2006. márciusi Genfi Nemzetközi Autókiállításon tartják, melyet követően kerül az autó a szalonokba, és kezdődik el az európai értékesítés.
Ha a márkakereskedésekben még nem is, de a Téli Olimpián már találkozhatunk az új autóval. Ugyanis az esztergomi gyárból kigördülő SX4-ral lényegében azonos Sedici (Fiat) lesz a Torinói Téli Olimpiai Játékok hivatalos autója
Másodszor emel bért idén a Rossmann

300 millió forintot fordít munkatársai fizetéseinek növelésére az idén 30 éves drogéria, amely tavaly elnyerte a Kincentric Legjobb Munkahely díját.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 26. kedd
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM