22 °C Budapest

Emelkedő díjak, milliárdos veszteség - mi lesz veled BKV ?

Pénzcentrum
2005. október 17. 11:19

Nyolc vagy tíz százalékkal kell többet fizetnünk januártól a fővárosi tömegközlekedésért, a főpolgármester-helyettes a nagyobb tarifaemelést támogatja. Az eddiginél olcsóbb lehet a napijegy és a turistajegy.

 
 
Jövőre 180, vagy 185 forint lehet egy vonaljegy, 6800-6900 a dolgozói, és 2560-2600 forint a tanulói bérlet ára a BKV járművein attól függően, hogy a hó végén a Fővárosi Közgyűlés a nyolc- vagy a tízszázalékos tarifaemelési javaslatot fogadja majd el - közölték fővárosi kormánypárti képviselők.  
A főpolgármesteri kabinet hétfőn tárgyal a BKV által benyújtott javaslatról, amelyek közül az előterjesztő, Vajda Pál főpolgármester-helyettes a részvénytársaság igazgatósága által szorgalmazott tízszázalékos emelést támogatja.
Huszonnégymilliárd körüli veszteség
Az új viteldíjak január elsejei bevezetéséhez szükség van az új önkormányzati rendelet megalkotására. A társaság az év végén várható 24 milliárd forint körüli vesztesége és mintegy 60 milliárd forintnyi hitelállománya miatt elkerülhetetlennek tartja az infláció feletti tarifaemelést.
A BKV viteldíja 2000-2002 között az inflációnál és a költségeknél alacsonyabban, 6 százalékkal drágult, 2003-ban két lépcsőben 10 + 4,8 százalékkal, tavaly 13 + 5 százalékkal, idén pedig 10 + 5 százalékkal növekedtek az árak. Így jelenleg 170 forint a vonaljegy, 6250 a dolgozói és 2360 forint a tanulói bérlet ára.
A cég az idén 39 milliárd forintos menetdíjbevétellel és 18,8 milliárdos állami árkiegészítéssel számol. Jövőre 42,2 vagy 42,7 milliárd forint lehet a díjbevétel, és mintegy 19 milliárd az árkiegészítés nagysága. Az állami normatív támogatásnál az idei 11,9 milliárd forint után jövőre 17,6 milliárdot remélnek.
A fővárostól tavaly, csakúgy mint egy évvel korábban, 3 milliárd forintos hozzájárulást kaptak. Az idén az állami normatív támogatással azonos a fővárosi hozzájárulás mértéke. Ezt azonban tőkepótlásként kapják, így ez a cég eredmény-kimutatásában nem jelenik meg.
Indul a chipkártyás rendszer
A cég tervei szerint jövőre várható a chipkártyás viteldíjhordozók alkalmazásának első fázisa. A most zajló tárgyalásos közbeszerzés sikere esetén év végéig szerződést köthetnek a négy pályázó valamelyikével. A cég feltételezései szerint a chipkártya önmagában nem változat az utazási szokásokon, már csak azért sem, mivel a teljes rendszer kiépítéséig még biztosan továbbél a jelenlegi rendszer.
Jövőre a visszajelzések alapján túl drágának tartott napijegyet hat vonaljegy áráért, a turistajegyet több mint 13 vonaljegy áráért lehet megvenni. Összehasonlításként a cég közli, hogy Bécsben az egynapos jegy csak öt euróba kerül, miközben a vonaljegy 375 forint, a havi bérlet pedig 11 250 forintnak felel meg. A 10 darabos gyűjtőjegynél egy jegyet, a 20 darabosnál három jegyet "ingyen kap" az utas
(forrás: kormányzati hírportál)
NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?