15 °C Budapest

Emelkedő díjak, milliárdos veszteség - mi lesz veled BKV ?

Pénzcentrum
2005. október 17. 11:19

Nyolc vagy tíz százalékkal kell többet fizetnünk januártól a fővárosi tömegközlekedésért, a főpolgármester-helyettes a nagyobb tarifaemelést támogatja. Az eddiginél olcsóbb lehet a napijegy és a turistajegy.

 
 
Jövőre 180, vagy 185 forint lehet egy vonaljegy, 6800-6900 a dolgozói, és 2560-2600 forint a tanulói bérlet ára a BKV járművein attól függően, hogy a hó végén a Fővárosi Közgyűlés a nyolc- vagy a tízszázalékos tarifaemelési javaslatot fogadja majd el - közölték fővárosi kormánypárti képviselők.  
A főpolgármesteri kabinet hétfőn tárgyal a BKV által benyújtott javaslatról, amelyek közül az előterjesztő, Vajda Pál főpolgármester-helyettes a részvénytársaság igazgatósága által szorgalmazott tízszázalékos emelést támogatja.
Huszonnégymilliárd körüli veszteség
Az új viteldíjak január elsejei bevezetéséhez szükség van az új önkormányzati rendelet megalkotására. A társaság az év végén várható 24 milliárd forint körüli vesztesége és mintegy 60 milliárd forintnyi hitelállománya miatt elkerülhetetlennek tartja az infláció feletti tarifaemelést.
A BKV viteldíja 2000-2002 között az inflációnál és a költségeknél alacsonyabban, 6 százalékkal drágult, 2003-ban két lépcsőben 10 + 4,8 százalékkal, tavaly 13 + 5 százalékkal, idén pedig 10 + 5 százalékkal növekedtek az árak. Így jelenleg 170 forint a vonaljegy, 6250 a dolgozói és 2360 forint a tanulói bérlet ára.
A cég az idén 39 milliárd forintos menetdíjbevétellel és 18,8 milliárdos állami árkiegészítéssel számol. Jövőre 42,2 vagy 42,7 milliárd forint lehet a díjbevétel, és mintegy 19 milliárd az árkiegészítés nagysága. Az állami normatív támogatásnál az idei 11,9 milliárd forint után jövőre 17,6 milliárdot remélnek.
A fővárostól tavaly, csakúgy mint egy évvel korábban, 3 milliárd forintos hozzájárulást kaptak. Az idén az állami normatív támogatással azonos a fővárosi hozzájárulás mértéke. Ezt azonban tőkepótlásként kapják, így ez a cég eredmény-kimutatásában nem jelenik meg.
Indul a chipkártyás rendszer
A cég tervei szerint jövőre várható a chipkártyás viteldíjhordozók alkalmazásának első fázisa. A most zajló tárgyalásos közbeszerzés sikere esetén év végéig szerződést köthetnek a négy pályázó valamelyikével. A cég feltételezései szerint a chipkártya önmagában nem változat az utazási szokásokon, már csak azért sem, mivel a teljes rendszer kiépítéséig még biztosan továbbél a jelenlegi rendszer.
Jövőre a visszajelzések alapján túl drágának tartott napijegyet hat vonaljegy áráért, a turistajegyet több mint 13 vonaljegy áráért lehet megvenni. Összehasonlításként a cég közli, hogy Bécsben az egynapos jegy csak öt euróba kerül, miközben a vonaljegy 375 forint, a havi bérlet pedig 11 250 forintnak felel meg. A 10 darabos gyűjtőjegynél egy jegyet, a 20 darabosnál három jegyet "ingyen kap" az utas
(forrás: kormányzati hírportál)
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm