Hárommilliárdot költött Spielberg

Pénzcentrum
2005. október 4. 09:10

Spielberg a legújabb, 80 millió dollár költségvetésű filmjének forgatása során mintegy nettó hárommilliárd forintot költött el másfél hónap alatt Magyarországon. - írja a Napi Online

 
Spielberg a legújabb, 80 millió dollár költségvetésű filmjének forgatása során mintegy nettó hárommilliárd forintot költött el másfél hónap alatt Magyarországon. – írja a Napi Online
A többszörös Oscar-díjas rendező, Steven Spielberg München munkacímen futó filmjének hathetes magyarországi forgatása során mintegy nettó hárommilliárd forintot költött el - tudta meg a NAPI Gazdaság Zákonyi S. Tamástól, a magyarországi gyártó partner, a Flashback Kft. ügyvezető igazgatójától. Ebből az összegből a gyártók - a Universal Pictures és a Spielberg-cég DreamWorks SKG - a bérmunkapartner Flashbacken keresztül hozzávetőleg nettó 2,8 milliárd forintot költöttek el, így ezen összeg után veszik igénybe a 20 százalékos adókedvezményt. (A gyártási költségekről a számlákat a Nemzeti Filmirodánál kell bemutatni, amely ezek alapján kiadja az adó-visszatérítésre jogosító igazolást. A Spielberg-film esetében egy magyarországi kereskedelmi bank biztosította az ennek megfelelő összeget, amely az igazolás birtokában érvényesíti majd az állami adókedvezményt.)
Az augusztus elejétől szeptember közepéig tartó budapesti forgatáson 220 külföldi és 200 magyar filmes szakember dolgozott, a magyar foglalkoztatottak száma összesen - a több mint háromezer statisztán kívül - a stábtagoktól a kiszolgáló személyzetig megközelíti a nyolcszázat, az alvállalkozó cégeké pedig a hetvenet.
A hollywoodi producerek számára az adókedvezményen kívül Budapest, illetve a városkép és helyszínei voltak a legvonzóbbak, így a magyar fővárost választották az 1972-es müncheni olimpia tragikus eseményeit követő izraeli hajtóvadászatról szóló dráma fő forgatási helyének. Budapest számos más európai helyszínt helyettesített a filmben, például Franciaországot, Angliát, Svájcot, Olaszországot és Németországot. Jelenleg már a film vágása és utómunkái zajlanak Los Angelesben.
A produkciót már most, a bemutató előtt a 2006-os Oscar-díj egyik esélyeseként tartják számon a filmes internetes oldalak. Ahhoz ugyanakkor, hogy az Amerikai Filmakadémia jelölje a Münchent, már az idén legalább hét napig játszaniuk kell az amerikai moziknak. Talán ezzel is magyarázható, hogy a gyártók 2005 decemberében már bemutatják néhány amerikai filmszínházban a jelöléshez szükséges minimális kópiaszámmal, ám a világpremier csak 2006 januárjában várható.
A München munkacímmel futó film hollywoodi mércével közepes költségvetésű, mintegy 80 millió dolláros produkció. Ez jelentősen elmarad Spielberg legutóbbi, nagyszabásúnak mondott mozijától, a mintegy 130 millió dolláros Világok harcától.
 A Flashbacknek jövőre két koprodukcióban és három bérmunkában megvalósítandó filmterve van. Ezekből háromnak a forgatása el is kezdődhet 2006-ban - tette hozzá Zákonyi S. Tamás. Az egyik munka, a magyar származású Andrew G. Vajna producer európai és magyar koprodukcióban tervezett filmje, amelyet a magyar férfi vízilabda-válogatottról, a 1956-os melbourne-i olimpia elődöntőjében a szovjetek ellen aratott győzelméről forgatnak. A bemutatót az '56-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára, 2006. október 23-ára tervezik.
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem