3 °C Budapest

Hárommilliárdot költött Spielberg

Pénzcentrum
2005. október 4. 09:10

Spielberg a legújabb, 80 millió dollár költségvetésű filmjének forgatása során mintegy nettó hárommilliárd forintot költött el másfél hónap alatt Magyarországon. - írja a Napi Online

 
Spielberg a legújabb, 80 millió dollár költségvetésű filmjének forgatása során mintegy nettó hárommilliárd forintot költött el másfél hónap alatt Magyarországon. – írja a Napi Online
A többszörös Oscar-díjas rendező, Steven Spielberg München munkacímen futó filmjének hathetes magyarországi forgatása során mintegy nettó hárommilliárd forintot költött el - tudta meg a NAPI Gazdaság Zákonyi S. Tamástól, a magyarországi gyártó partner, a Flashback Kft. ügyvezető igazgatójától. Ebből az összegből a gyártók - a Universal Pictures és a Spielberg-cég DreamWorks SKG - a bérmunkapartner Flashbacken keresztül hozzávetőleg nettó 2,8 milliárd forintot költöttek el, így ezen összeg után veszik igénybe a 20 százalékos adókedvezményt. (A gyártási költségekről a számlákat a Nemzeti Filmirodánál kell bemutatni, amely ezek alapján kiadja az adó-visszatérítésre jogosító igazolást. A Spielberg-film esetében egy magyarországi kereskedelmi bank biztosította az ennek megfelelő összeget, amely az igazolás birtokában érvényesíti majd az állami adókedvezményt.)
Az augusztus elejétől szeptember közepéig tartó budapesti forgatáson 220 külföldi és 200 magyar filmes szakember dolgozott, a magyar foglalkoztatottak száma összesen - a több mint háromezer statisztán kívül - a stábtagoktól a kiszolgáló személyzetig megközelíti a nyolcszázat, az alvállalkozó cégeké pedig a hetvenet.
A hollywoodi producerek számára az adókedvezményen kívül Budapest, illetve a városkép és helyszínei voltak a legvonzóbbak, így a magyar fővárost választották az 1972-es müncheni olimpia tragikus eseményeit követő izraeli hajtóvadászatról szóló dráma fő forgatási helyének. Budapest számos más európai helyszínt helyettesített a filmben, például Franciaországot, Angliát, Svájcot, Olaszországot és Németországot. Jelenleg már a film vágása és utómunkái zajlanak Los Angelesben.
A produkciót már most, a bemutató előtt a 2006-os Oscar-díj egyik esélyeseként tartják számon a filmes internetes oldalak. Ahhoz ugyanakkor, hogy az Amerikai Filmakadémia jelölje a Münchent, már az idén legalább hét napig játszaniuk kell az amerikai moziknak. Talán ezzel is magyarázható, hogy a gyártók 2005 decemberében már bemutatják néhány amerikai filmszínházban a jelöléshez szükséges minimális kópiaszámmal, ám a világpremier csak 2006 januárjában várható.
A München munkacímmel futó film hollywoodi mércével közepes költségvetésű, mintegy 80 millió dolláros produkció. Ez jelentősen elmarad Spielberg legutóbbi, nagyszabásúnak mondott mozijától, a mintegy 130 millió dolláros Világok harcától.
 A Flashbacknek jövőre két koprodukcióban és három bérmunkában megvalósítandó filmterve van. Ezekből háromnak a forgatása el is kezdődhet 2006-ban - tette hozzá Zákonyi S. Tamás. Az egyik munka, a magyar származású Andrew G. Vajna producer európai és magyar koprodukcióban tervezett filmje, amelyet a magyar férfi vízilabda-válogatottról, a 1956-os melbourne-i olimpia elődöntőjében a szovjetek ellen aratott győzelméről forgatnak. A bemutatót az '56-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára, 2006. október 23-ára tervezik.
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?