15 °C Budapest

Bekeményít a kínai vezetés

Pénzcentrum
2005. szeptember 28. 08:41

A kínai vezetés újabb, a szabad véleménynyilvánítást csorbító intézkedéseket hozott napvilágra. Úgy tűnik, a hatalom egyre elkeseredettebben próbálja meg kordában tartani a lassan-lassan öntudatára ébredő társadalmat.

 
 
A kínai vezetés újabb, a szabad véleménynyilvánítást csorbító intézkedéseket hozott napvilágra. Úgy tűnik, a hatalom egyre elkeseredettebben próbálja meg kordában tartani a lassan-lassan öntudatára ébredő társadalmat.
A kormány az internetes hírek újabb korlátozásával az egyre függetlenebbé váló társadalom feletti nehézkes ellenőrzését igyekszik hatékonyabbá tenni - vélekednek az elemzők. Minél több a nyugati és amerikai sajtóérdekeltség az ázsiai országban, azzal párhuzamosan egyre több a megszorítás is a kínai kormány részéről. Furcsa tehát, hogy miközben a pekingi vezetés látszólag egyre nyitottabb, fokozatosan a cenzúra veszi át a névleges vagy valódi sajtószabadság helyét.
"Az állam minden olyan tartalom terjesztését, közlését megtiltja, amely közvetlenül vagy közvetve árt vagy árthat a kínai nemzetbiztonságnak" - áll a Xinhua állami hírügynökség által nyilvánosságra hozott közleményben. A rendelkezés azonnali hatállyal életbe is lépett. A hír további érdekes mondatokat is tartalmaz, például: "Az online híreknek a kínai népet és a szocializmust kell szolgálniuk és a nemzeti jólétet és a nyilvános érdekeket kell szem előtt tartaniuk."
A kínai vezetés tegnap megszületett új törvényei arra kötelezik az online híroldalak üzemeltetőit, hogy bejelentsék honlapjaikat. Reményeik szerint így könnyebben eltűntethetik majd az "állambiztonságot" és a "társadalmi rendet" fenyegető információkat az internetről - olvasható a Forbes oldalán. A kínai kormány legújabb törekvésével az olyan "károsnak" titulált anyagokat igyekszik távol tartani a világhálótól, mint amilyen a pornógráfia és a kormányellenes jelentések. Az intézkedések a "A Kínai Nagytűzfal" néven elhíresült kormányprogram részét képezik.
A távolkeleti ország törvényhozása már eddig is kötelezte minden weboldalát, internetes kávézóját, sőt még magukat az internetezőket is, hogy regisztráltassák magukat, a nagyobb weboldalakat pedig írásban utasították arra, hogy távol tartsák magukat a nem megengedett szöveges, illetve egyéb formátumú információktól.
Nicolas Becquelin, az Emberi Jogok Kínában (Human Rights in China) nevű szervezet hongkongi vezetője szerint az új törvényekkel azt is el kívánják érni, hogy az internetszolgáltatók saját magukat cenzúrázzák tartalmakat. Az aktivista szerint a kormány világhálóval kapcsolatos egyre növekvő aggodalmait is híven tükrözik ezek a lépések. "Alapvetően e rendelkezések lényege már szerepel a büntető törvénykönyvben, az állambiztonsági jogban" - nyilatkozta Becquelin a Mail & Guardian honlapján.
Kínában a cenzúra fokozatosan mindenre kiterjed. Ellenőrzik az internetkávézókat, 2005 eleje óta regisztráltatni kell minden magánweboldalt és internetes naplót. Idén március óta a kínai egyetemek fórumait csak a regisztrált hallgatók vehetik igénybe, akik nem használhatnak nickneveket és kötelezően a saját nevük alatt kell megfogalmazniuk hozzá­szó­lá­saikat. Végül, de nem utolsósorban a ható­ságok rendsze­resen meggá­tolják az általuk nem megfele­lőnek tartott híroldalakhoz való hozzáférést.
Mindenestre nagyon úgy tűnik, hogy a nemrég kiadott, blogereknek szánt cenzúra ellenes kézikönyvnek még jó darabig hasznát veszik az elnyomott országok online szabadságharcosai. Az üzenet egyértelmű: "A Nagy Testvér figyel és mindent lát, semmi sem kerülheti el a figyelmét!" A baj csak az, hogy ezúttal nem egy televíziós műsorról, hanem valódi "előadásról" van szó, ahol a szereplők nem egy szerepet játszó hús-vér emberek és ahol nem a lét, hanem a túlélés és a szabadság a tét.
(Forrás: SG.hu Hírmagazin)
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm