Bekeményít a kínai vezetés

Pénzcentrum
2005. szeptember 28. 08:41

A kínai vezetés újabb, a szabad véleménynyilvánítást csorbító intézkedéseket hozott napvilágra. Úgy tűnik, a hatalom egyre elkeseredettebben próbálja meg kordában tartani a lassan-lassan öntudatára ébredő társadalmat.

 
 
A kínai vezetés újabb, a szabad véleménynyilvánítást csorbító intézkedéseket hozott napvilágra. Úgy tűnik, a hatalom egyre elkeseredettebben próbálja meg kordában tartani a lassan-lassan öntudatára ébredő társadalmat.
A kormány az internetes hírek újabb korlátozásával az egyre függetlenebbé váló társadalom feletti nehézkes ellenőrzését igyekszik hatékonyabbá tenni - vélekednek az elemzők. Minél több a nyugati és amerikai sajtóérdekeltség az ázsiai országban, azzal párhuzamosan egyre több a megszorítás is a kínai kormány részéről. Furcsa tehát, hogy miközben a pekingi vezetés látszólag egyre nyitottabb, fokozatosan a cenzúra veszi át a névleges vagy valódi sajtószabadság helyét.
"Az állam minden olyan tartalom terjesztését, közlését megtiltja, amely közvetlenül vagy közvetve árt vagy árthat a kínai nemzetbiztonságnak" - áll a Xinhua állami hírügynökség által nyilvánosságra hozott közleményben. A rendelkezés azonnali hatállyal életbe is lépett. A hír további érdekes mondatokat is tartalmaz, például: "Az online híreknek a kínai népet és a szocializmust kell szolgálniuk és a nemzeti jólétet és a nyilvános érdekeket kell szem előtt tartaniuk."
A kínai vezetés tegnap megszületett új törvényei arra kötelezik az online híroldalak üzemeltetőit, hogy bejelentsék honlapjaikat. Reményeik szerint így könnyebben eltűntethetik majd az "állambiztonságot" és a "társadalmi rendet" fenyegető információkat az internetről - olvasható a Forbes oldalán. A kínai kormány legújabb törekvésével az olyan "károsnak" titulált anyagokat igyekszik távol tartani a világhálótól, mint amilyen a pornógráfia és a kormányellenes jelentések. Az intézkedések a "A Kínai Nagytűzfal" néven elhíresült kormányprogram részét képezik.
A távolkeleti ország törvényhozása már eddig is kötelezte minden weboldalát, internetes kávézóját, sőt még magukat az internetezőket is, hogy regisztráltassák magukat, a nagyobb weboldalakat pedig írásban utasították arra, hogy távol tartsák magukat a nem megengedett szöveges, illetve egyéb formátumú információktól.
Nicolas Becquelin, az Emberi Jogok Kínában (Human Rights in China) nevű szervezet hongkongi vezetője szerint az új törvényekkel azt is el kívánják érni, hogy az internetszolgáltatók saját magukat cenzúrázzák tartalmakat. Az aktivista szerint a kormány világhálóval kapcsolatos egyre növekvő aggodalmait is híven tükrözik ezek a lépések. "Alapvetően e rendelkezések lényege már szerepel a büntető törvénykönyvben, az állambiztonsági jogban" - nyilatkozta Becquelin a Mail & Guardian honlapján.
Kínában a cenzúra fokozatosan mindenre kiterjed. Ellenőrzik az internetkávézókat, 2005 eleje óta regisztráltatni kell minden magánweboldalt és internetes naplót. Idén március óta a kínai egyetemek fórumait csak a regisztrált hallgatók vehetik igénybe, akik nem használhatnak nickneveket és kötelezően a saját nevük alatt kell megfogalmazniuk hozzá­szó­lá­saikat. Végül, de nem utolsósorban a ható­ságok rendsze­resen meggá­tolják az általuk nem megfele­lőnek tartott híroldalakhoz való hozzáférést.
Mindenestre nagyon úgy tűnik, hogy a nemrég kiadott, blogereknek szánt cenzúra ellenes kézikönyvnek még jó darabig hasznát veszik az elnyomott országok online szabadságharcosai. Az üzenet egyértelmű: "A Nagy Testvér figyel és mindent lát, semmi sem kerülheti el a figyelmét!" A baj csak az, hogy ezúttal nem egy televíziós műsorról, hanem valódi "előadásról" van szó, ahol a szereplők nem egy szerepet játszó hús-vér emberek és ahol nem a lét, hanem a túlélés és a szabadság a tét.
(Forrás: SG.hu Hírmagazin)
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?