8 °C Budapest

Minden oké volt a Szigeten: 842 alkalommal ellenőriztek a hatóságok

MTI
2019. augusztus 24. 12:00

Összesen 842 hatósági ellenőrzést folytattak le Budapest Főváros Kormányhivatala szakemberei a Sziget 2019 fesztivál ideje alatt. Az idén összesen 530 ezres látogatószámmal futó fesztiválon mindössze 1 esetben volt szükség komolyabb hatósági fellépésre. Népszerűek voltak kormányhivatal programjai és kitelepült szolgáltatásai is: a hivatal egészségmegőrző programjain több százan vettek részt, a mobilizált kormányablakot közel kétszázan keresték fel a Sziget Fesztivál hét napján - közölte a hivatal.

A hatósági szakemberek idén is fokozott figyelemmel kísérték Budapest legnagyobb szabadtéri rendezvényét, a Sziget 2019 fesztivált. A kormányhivatal fogyasztóvédelmi, népegészségügyi, munkaügyi és munkavédelmi, valamint közlekedési hatósági szakemberekből álló 82 fős gárda a fesztivál teljes ideje alatt, valamint az építkezés és a bontás idején is kiemelt ellenőrzéseket folytattak annak érdekében, hogy az ide látogató több százezer ember biztonságosan és zavartalanul vehesse igénybe a Szigeten elérhető szolgáltatásokat.

A fogyasztóvédelmi szakemberek a vendéglátó helyek és üzletek, valamint mutatványos eszközök körében elvégzett 205 ellenőrzés során mindössze egy üzemeltetőnél találtak olyan bokszgépeket, amelyek nem rendelkeztek megfelelőségi tanúsítvánnyal, ezért azokat ideiglenesen be kellett zárni. Az üzemeltető 24 órán belül elvégeztette a berendezések bevizsgáltatását és teljesítette az újranyitáshoz szükséges egyéb hatósági feltételeket, így azok másnap már újra kinyithattak. Emellett 24 vendéglátó és 5 kereskedelmi egységnél tapasztaltak olyan apróbb hiányosságot - pl. hiányos árfeltüntetés, hiányzó üzemeltetői adatok - amelyek még a helyszínen pótolhatók voltak. Mivel a fesztivál területén működő dohányboltok bejáratánál biztonsági őrök ellenőrizték a vásárlók személyi okmányát, a kormányhivatal nem tapasztalt fiatalkorúak kiszolgálásával kapcsolatos jogsértést.

A népegészségügyi szakemberek összesen 412 közegészségügyi-járványügyi vizsgálatot végeztek, amelyek során az általános higiéniai állapotok és a tisztaság, valamint a hulladékkezelés- és szállítás ellenőrzése mellett kiemelt figyelmet fordítottak a folyamatos ivóvízellátás ellenőrzésére és az egészségügyi szolgáltatások meglétére is. Jól vizsgázott a Sziget a hőségriadó ideje alatt is. A szervezők nagy hangsúlyt fektettek a többnyelvű, folyamatos tájékoztatásra, az árnyékolás biztosítására, a párakapuk és locsoló autók folyamatos működtetésére, valamint engedélyezték az ivóvíz szabad bevitelét.

A munkavédelmi ellenőrzések külön kitértek a mobil wc-k takarításával, fertőtlenítésével kapcsolatos tevékenységre, a nyári időjárás miatti időjárási körülmények hatásai elleni védekezés módjaira, valamint az építés-bontásra vonatkozó speciális szabályok betartására, a munkaügyi ellenőrzések pedig a munkaviszony létesítésével kapcsolatos, továbbá a munkaidő nyilvántartására és a munkabérre vonatkozó szabályok betartására terjedtek ki. A 150 munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai rendkívül pozitívak, az ellenőrzések itt is elenyésző számban tártak fel apróbb hiányosságokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kormányhivatal emellett a helyszíni ellenőrzésekkel és próbautazásokkal ellenőrizte a személytaxi szolgáltatásokat. Pozitívum a tavalyi évhez képest, hogy utasokat nagymértékben megkárosító, kirívó eseteket a kormányhivatal idén nem tárt fel, csupán apróbb hiányosságok fordultak elő, de ezekben az esetekben a kormányhivatal ellenőrzést végző szakemberei idejében megtették a szükséges intézkedéseket.

Az idei Sziget fesztiválon Budapest Főváros Kormányhivatala három külön helyszínen várta a látogatókat. A Budapest InfoPoint Faháznál berendezett Egészség Szigete programmal a kormányhivatal egyaránt kívánta megszólítani a hazai és külföldről Budapestre látogató közönséget, ahol minden nap az egészségmegőrzést célzó tematikus feladatokkal és népegészségügyi szakmai tájékoztatással várta a vendégeket. A Dolgos Sziget keretében munkaerő-piaci lehetőségekről, szolgáltatásokról, képzésekről és támogatásokról tájékozódhattak az érdeklődők. A kormányhivatal programjain közel ötszázan vettek részt, emellett a Szigetre kitelepült mobilizált kormányablak buszt a rendezvény alatt 187-en keresték fel okmányigényléssel (személyi igazolvány, vezetői engedély, lakcímigazolvány, valamint útlevél) kapcsolatos tájékoztatás és ügyintézés miatt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem