21 °C Budapest

Ez az álomnyaraló lett az év háza: mutatjuk, mennyibe kerülhetett

2018. október 2. 14:02

Egy Balaton-felvidéki nyaraló kapta meg idén az egyik legrangosabb építészeti elismerést, melybe most bárki beköltözhet - már ha talál még szabad időpontot. A Pénzcentrum annak is utánajárt, mennyiért lehet felépíteni egy ilyen különleges házat.


A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége által kiírt pályázatra idén 23 pályázat érkezett és közülük Kovács D. Barnabás tervei alapján épült dörgicsei nyaraló kapta meg idén az Év háza díjat. A zsűri szerint visszafogott, elegáns szín- és anyaghasználat jellemzi az épületet, amely szépen idézi a múlt idők vidéki építészetét. A házat a szép átlátások, a néhol előtűnő faszerkezetek és látszó fedélszék, valamint az alaprajzi szerkesztés és terek teszik korszerűvé.

Hogy pontosan mennyibe került felépíteni, a tulajdonostól nem tudtuk meg, ám megkérdeztünk egy okleveles építészmérnököt, aki a képek alapján négyzetméterenként nettó 400-500 ezer forintra saccolta a kivitelezési költségeket. Ez persze attól is függ milyen technikai megoldásokat alkalmaztak és milyen anyagok kerültek beépítésre, de végeredménynek nagyjából bruttó 50 millió forintot mondott - a terasszal és a galériával együtt. Az építtető 5-10 éves megtérülésre számít.

Különleges megoldásokban pedig nincs hiány, nem csak az épületre, hanem a kert és a tágabb környezet kialakítására is külön hangsúlyt fektettek, a kivitelezés során pedig generálkivetelező helyett igyekeztek helyi szakembereket alkalmazni. A tetőt például ozorai ácsok készítették, itthon szokatlan holland nádazási technikával - így egészen egyedi megoldás születette.

Aki szereti az izgalmas tereket, és belülről is megnézné az Év házát, az most ezt megteheti, hiszen az Antal család által üzemeltetett Dörgicsei Nyaralót egész évben ki lehet bérelni 130 euró/napért (ez nagyjából 42 ezer forint), és 4-5 fő is elférhet benne kényelmesen. De hosszabb tartózkodás esetén ennél kedvezőbb árat is kaphatunk - tudta meg a Pénzcentrum a ház építtetőjétől, Antal Csabától, a PortusHome vezetőjétől. Ugyan kis alapterületű, mindössze 66 négyzetméter, de a tulajdonosa szerint kényelmesen el lehet férni benne.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vendégház 2017. júliusa óta fogadja az érkezőket, de nem csak nyáron, hanem az év minden szakában, hiszen a tulajdonosok számítanak rá, hogy a Balaton körül van élet a júliusi-augusztusi szezonon kívül is.

(A képeket Bata Tamás készítette.)

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm