2018. október 21. vasárnap Orsolya

Ez az álomnyaraló lett az év háza: mutatjuk, mennyibe kerülhetett


Egy Balaton-felvidéki nyaraló kapta meg idén az egyik legrangosabb építészeti elismerést, melybe most bárki beköltözhet - már ha talál még szabad időpontot. A Pénzcentrum annak is utánajárt, mennyiért lehet felépíteni egy ilyen különleges házat.


A Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége által kiírt pályázatra idén 23 pályázat érkezett és közülük Kovács D. Barnabás tervei alapján épült dörgicsei nyaraló kapta meg idén az Év háza díjat. A zsűri szerint visszafogott, elegáns szín- és anyaghasználat jellemzi az épületet, amely szépen idézi a múlt idők vidéki építészetét. A házat a szép átlátások, a néhol előtűnő faszerkezetek és látszó fedélszék, valamint az alaprajzi szerkesztés és terek teszik korszerűvé.

Hogy pontosan mennyibe került felépíteni, a tulajdonostól nem tudtuk meg, ám megkérdeztünk egy okleveles építészmérnököt, aki a képek alapján négyzetméterenként nettó 400-500 ezer forintra saccolta a kivitelezési költségeket. Ez persze attól is függ milyen technikai megoldásokat alkalmaztak és milyen anyagok kerültek beépítésre, de végeredménynek nagyjából bruttó 50 millió forintot mondott - a terasszal és a galériával együtt. Az építtető 5-10 éves megtérülésre számít.

Különleges megoldásokban pedig nincs hiány, nem csak az épületre, hanem a kert és a tágabb környezet kialakítására is külön hangsúlyt fektettek, a kivitelezés során pedig generálkivetelező helyett igyekeztek helyi szakembereket alkalmazni. A tetőt például ozorai ácsok készítették, itthon szokatlan holland nádazási technikával - így egészen egyedi megoldás születette.

Aki szereti az izgalmas tereket, és belülről is megnézné az Év házát, az most ezt megteheti, hiszen az Antal család által üzemeltetett Dörgicsei Nyaralót egész évben ki lehet bérelni 130 euró/napért (ez nagyjából 42 ezer forint), és 4-5 fő is elférhet benne kényelmesen. De hosszabb tartózkodás esetén ennél kedvezőbb árat is kaphatunk - tudta meg a Pénzcentrum a ház építtetőjétől, Antal Csabától, a PortusHome vezetőjétől. Ugyan kis alapterületű, mindössze 66 négyzetméter, de a tulajdonosa szerint kényelmesen el lehet férni benne.

A vendégház 2017. júliusa óta fogadja az érkezőket, de nem csak nyáron, hanem az év minden szakában, hiszen a tulajdonosok számítanak rá, hogy a Balaton körül van élet a júliusi-augusztusi szezonon kívül is.

(A képeket Bata Tamás készítette.)

Kihúzna a bajból 1 000 000 forint?

Padlón vannak a kamatok, most fillérekért vehetsz fel személyi kölcsönt. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum kalkulátora szerint a Cofidisnél 1 millió forintot, 3 éves futamidőre már havi 30 788 forintos törlesztővel hazavihetsz. De nem jársz sokkal rosszabbul a K&H Banknál sem, ahol havi 31 102 forintos törlesztővel kalkulálhatsz, a CIB Banknál 31 280 forintos, míg az MKB Banknál 31 292 forintos törlesztőt ígér ugyanez a konstrukció. Érdemes persze megnézni a többi bank ajánlatát is – ehhez keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát!

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ezeket a használt autókat veszik a legtöbben 3 millió alatt
Mutatjuk azt is, mire figyelj nagyon a kereskedőnél.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

10.18-10.24
Országos

Interspar

10.18-10.24
Országos

Lidl

10.18-10.24
Országos

Aldi

10.18-10.24
Országos

Auchan

10.18-10.24
Országos

Tesco

10.18-10.24
Országos

Aldi

Bor katalógus
09.01-11.30
Országos