A womans hand with a wedding ring points with her finger to a date on a cardboard calendar. A woman points to a calendars day

Fontos adóhatáridőről csúszhat le most sok magyar: péntekig van idejük, ezzel májusig nem szabad várni

2024. április 8. 11:58

Fontos időpont közeleg: április 12-e az átalányadózó vállalkozók első negyedéves adó- és járulékbevallásának időpontja. Az egyik hazai számlázási portál rendszerét jelenleg több, mint 120 ezer átalányadózó vállalkozó használja, ők 2023-ban nem kevesebb, mint 7,5 millió bizonylatot (számlát és nyugtát) állítottak ki, több mint bruttó 600 milliárd forint értékben. 

A KATA törvény 2022. októberi módosítása az átalányadózók számának megugrásához vezetett: ezt követően több, mint 40 ezerrel nőtt az átalányadózást választó vállalkozók száma a Számlázz.hu-nál - közölték. Április 12-e fontos dátum az átalányadózók mára meglehetősen népes tábora számára - eddig kell benyújtaniuk a NAV-hoz az adó- és járulékbevallásokat. A portál adatai szerint, amely több mint 700 ezer vállalkozást szolgál ki, közülük jelen pillanatban mintegy 120 ezren adóznak az átalányadózás szabályai szerint. 

2022 ősze után jelentősen nőtt a számuk, hiszen ekkor változtak meg a KATA szabályai és így több egyéni vállalkozó választotta ezt az adózási formát. A portál adatai szerint mintegy 40 ezer vállalkozás lett 2022 októbere után átalányadózó. 2023-ban az átalányadózók nem kevesebb, mint 7,5 millió bizonylatot állítottak ki a portál felületén több, mint bruttó 600 milliárd forint értékben. A fintech cég előrejelzései szerint ez a szám 2024-ben tovább nőhet. 

Az átalányadózók mind egyéni vállalkozók, tevékenységi körük igen sokszínű. Azok is dönthetnek az átalányadózás mellett, akik tevékenységének jellege nem az Evectv. szerinti Egyéni Vállalkozói Nyilvántartásban szerepel (például az egyéni ügyvédek). Az egyéni vállalkozókról a portál szakmai partnere, a QUICK adatai szerint összességében, adónemtől függetlenül elmondható, hogy nagyjából felerészben (46,3%) főállású vállalkozók, felerészben (46,8%) mellékállású vállalkozók, 7%-uk pedig nyugdíjas.

A portál számos gyakorlati segítséget kínál az átalányadózók számára. A Keret- és adófigyelő szolgáltatás napra pontosan mutatja az adózók átalányadó keretét, valamint az alanyi adómentes keretet, így egyszerűsítve a felhasználó életét és csökkentve az emberi tévedés lehetőségét. A QUICK vezeti automatikusan a bevételi nyilvántartást és előírja a fizetendő adókat, járulékokat. A bevallás-varázslóban könnyedén el tudják készíteni a vállalkozók a negyedéves bevallás-tervezetet. Továbbá könyvelők, adótanácsadók segítik az előfizetőket a bevallás időszakában is, személyre szabottan a szakmai ügyfélszolgálat keretében.

Te mit gondolsz a személyi kölcsönről? Mondd el véleményed!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kutatás a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán működő the CoRe lab-bel együttműködve készül, az eredményeiről a Pénzcentrumon megjelenő cikkekben folyamatosan beszámolunk majd. A kérdőív anonim és önkéntes, a válaszokat 2024. március 29. és április 14. között várjuk.

Köszönjük, hogy válaszaiddal segíted a kutatásunkat!

Create your own user feedback survey

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm