Closeup group of Asian business people meeting discuss project plan and financial results in office. Marketing strategy analysis, stock market trading, financial consultant concept.

Figyelem! Változnak az adó- és járulékfizetési szabályok, erről kevés magyar tud

2024. január 12. 17:01

A 2023. év végi minimálbér változás miatt már decemberre magasabb adóval- és járulékkal kell számolniuk a cégeknek és a nem katás egyéni vállalkozóknak – hívja fel a figyelmet a K&H. A vonatkozó befizetések teljesítéséhez ezért fontos tudni, hogy milyen tételeket érint a változás.

A minimálbér és a garantált bérminimum 2023. december 1-jével történt megemelése január 12-én, a tavaly decemberre vonatkozó adó- és járulékbefizetésnél fogja először éreztetni hatását a vállalkozások számára.

A tudatos pénzügyi tervezéshez és a növekedéshez elengedhetetlen a gazdasági és szabályozási környezet alapos ismerete. A tavalyi év utolsó hónapjában történt változások miatt így most különösen oda kell figyelniük az egyéni és társas vállalkozásoknak arra, hogy a megfelelő bevallást és befizetést határidőre teljesítsék. Aki esetleg ezt nem megfelelően teljesítette, annak önellenőrzés keretében van lehetősége a bevallás javítására. Ilyenkor különösen jól jön a szakmai tájékoztatás, segítségnyújtás, közös gondolkodás, hogy könnyen, gyorsan képet kapjanak arról, hogy kire és hogyan vonatkozik a szabályozás

– hívta fel a figyelmet Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés vezetője.

Szilágyi Anita  vezető tanácsadó a részletekbe is beavat: „A minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése miatt a 2023 decemberi társadalombiztosítási járulékot, szociális hozzájárulási adót és személyi jövedelemadót is már a magasabb összeg után kell megfizetniük a vállalkozásoknak. Az átalányadózóknál a negyedéves göngyölítésnél ugyancsak a decemberi hónapra kell a magasabb adót és járulékot számolni.”

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ami nem fog változni

Az év utolsó hónapjában történt változás nem érinti azokat a 2023-ra vonatkozó értékhatárokat, amelyek az éves minimálbérhez – azaz az adott év január elsején érvényes minimálbérhez – kötődnek. Ilyen például az átalányadó bevételi értékhatára és az adómentes keret, továbbá az osztalékadó fizetésére kötelezetteknél nem emelkedik az osztalék utáni szociális hozzájárulási adó felső korlátja. Míg a különböző juttatások mértéke, mint például az álláskeresési járadék, gyed stb. – csak idén január elsejétől emelkedik.

Felmérést készít a Pénzcentrum!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm