Young businessman reading reports in the office.

Még az ág is húzza a magyar vállalatokat: ilyen körülmények között nehéz helytállniuk

2023. szeptember 27. 15:31

A magas infláció, az elszabadult energiaárak, az emelkedő költségek és a szomszédunkban dúló háború okozta piaci zavarok miatt hónapok óta nehezített pályán kell jól teljesíteniük a hazai vállalkozásoknak, amelyek döntő többsége üzleti stratégiája átgondolásával, új lehetőségek felkutatásával reagált a kialakult helyzetre. A bizonytalanságok miatt felértékelődtek a cégek fenntartható működését támogató, a váratlan események kezelését szolgáló megoldások. 

Magyarországon a KSH legfrissebb adatai szerint 2023 augusztusában csaknem 519 ezer társas vállalkozás működött, ami szinte megegyezik a megelőző hónap adatával, míg az önálló vállalkozók száma, enyhe növekedést követően, meghaladta az 1 millió 315 ezer főt. Az előző év hasonló időszakához viszonyítva a tevékenységüket szüneteltető egyéni vállalkozók aránya 2023 szeptemberében a járások több mint felében (57%) csökkent, országos átlagban elérte a 15 százalékot. Az ország gazdasági szerkezetéből adódóan a legtöbb társas vállalkozás a fővárosban és a környékén működik, számuk a Közép-Magyarország nagyrégióban megközelíti a 290 ezret, ezt követi Kelet-Magyarország 118 ezerrel, illetve az ország nyugati fele 112 ezerrel. Az önálló vállalkozóknál máshogyan alakul a sorrend.

A KSH adatai alapján a legtöbben (546 ezer) az ország keleti felében választották ezt a működési formát, a második helyen Nyugat-Magyarország áll (393 ezer), éppen csak megelőzve a Budapestet is magába foglaló Közép-Magyarország nagyrégiót (372 ezer). A hazai társas vállalkozások többsége, 57 százaléka 1 és 9 közötti létszámmal dolgozik, a 250-nél több embert foglalkoztató vállalatok aránya ehhez képest elenyésző, 0,2 százalék körüli.

Biztosítási védelem a vállalkozások kulcsembereinek

Az OTP Bank 2021-ben bevezetett terméke, a Vállalkozói Védelmező személybiztosítás a gazdaság gerincét adó vállalkozások vezetőinek, kulcsembereinek kínál élet és balesetbiztosítási védelmet az év minden napján, a világ szinte minden szegletében. A konstrukció a hitelintézetnél vezetett vállalkozói bankszámla csomagok 98 százaléka mellé igényelhető, a céges számla felett rendelkezők közül bárkire megköthető. A díj és az azt terhelő adó a választott adózási formától függően költségként elszámolható.

„Nagyságrendileg 18 ezer Vállalkozói Védelmező személybiztosítást kötöttek ügyfeleink a 2021. júliusi indulás óta, a tavaly májusban bevezetett, 20 millió forint összegű életbiztosítási szolgáltatást  tartalmazó Extra csomag értékesítési arányát tekintve minden ötödik választja a legmagasabb színtű védelmet. Az igénylők többsége, körülbelül 70 százaléka kft.-ként,  10 százaléka betéti társaságként működik, az egyéni vállalkozók aránya 20 százalékos, de részvénytársaságok is jelentkeztek, hogy megkössék ezt a biztosítást a cégvezetőre. Az adatok azt mutatják, hogy a működési formától függetlenül minden típusú vállalkozás megtalálja a konstrukcióval a számítását, ha kulcsembereinek védelemre van szükségük” – mondja Budai József, az OTP Bank Bankbiztosítási Főosztályvezetője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A biztosítást igénylők többsége a klasszikus kisvállalkozások közé tartozik, 100 millió forint körüli átlagos éves árbevétellel. Túlnyomó részük az építőiparban, a közúti áruszállításban, fuvarozásban, valamint a kiskereskedelemben, vagyis azokban az ágazatokban tevékenykedik, amelyek kiemelten megszenvedik a jelenlegi gazdasági nehézségeket.

„A jelenlegi helyzetben egyre több vállalkozó keresi fel a Bank fiókjait és kér tanácsot, akár egy hitelfelvételnél, akár a mindennapi bankolással kapcsolatban. Szakértőink készséggel állnak rendelkezésükre, segítenek feltérképezni és megtalálni azokat a megoldásokat, amelyek a lehető legjobban támogatják őket a döntéshozatalban, rövid és hosszabb távú céljaik elérésében” – mondja Dancsné Engler Bernadett, az OTP Bank Mikro- és Kisvállalkozói területének vezetője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem