10 °C Budapest
Business people stress the cost

Sok kis céget vághat meg a 2023-as év: erre készülhetnek a magyar vállalkozók

2023. február 27. 21:01

Messze infláció alatti pénzügyi eredménynövekedéssel számolnak idén a hazai cégek: 8,6 százalékos árbevétel- és 4,4 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek – derül ki egy kutatás legutóbbi adataiból. A beruházási szándék ennek ellenére kismértékben emelkedett, jelenleg a cégek kétharmada készül fejleszteni. A célokat tekintve elsősorban gépberuházásokat és informatikai fejlesztéseket terveznek, de egy jelentős részüknél a céges autóflotta is megújulhat vagy kibővülhet év végéig.

A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményei szerint szerény pénzügyi eredményekre számítanak idén a vállalkozások az inflációhoz képest.

"A hazai cégek 8,6 százalékos árbevétel-növekedésre és 4,4 százalékos profitbővülésre számítanak. Ez azt jelenti, hogy a várt bevétel-növekedés mértéke gyakorlatilag nem változott, nyereség szempontjából azonban kismértékű korrekció történt az előző negyedévi 3,3 százalékhoz képest. Habár az MNB legutóbbi jelentése szerint 2023-ban az infláció fokozatos csökkenése várható, az éves átlag várhatóan meghaladja a 2022. évi 14,5 százalékot, és feltehetően csak 2024-ben lehet újra egyszámjegyű. A jelenlegi gazdasági környezetben tehát a kkv-k pénzügyi várakozásai nem mondhatók túl erősnek, hiszen egyfelől messze elmaradnak az infláció mértékétől, másrészt az előző években ennél sokkal kedvezőbb eredményeket prognosztizáltak” – mondta el Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője. 

Nagyobb cég, nagyobb profit

Ha az átlag mögé nézünk, az is jól látható, hogy erőteljes eltérés mutatkozik a vállalkozások pénzügyi jövőképét illetően. „A cégmérettel párhuzamosan a pénzügyi eredmény várt változása is nő. A mikrocégek átlag alatti, 7,8 százalékos árbevétel- és 3,7 százalékos profitnövekedéssel számolnak. A kisvállalkozások az áltaggal szinte megegyező mértékű bővülést várnak az árbevétel (8,9%) és a nyereség (4,5%) tekintetében is. Jelenleg a középvállalkozások a legoptimistábbak, árbevétel-növekedési várakozásuk (11,8%) megközelíti az infláció mértékét, míg a nyereséget tekintve 7,4 százalékos bővülést valószínűsítenek” – részletezte az eredményeket a szakértő.

Gépberuházások várhatók leginkább

A beruházási szándékban kismértékű emelkedés történt: az előző negyedévi 61 százalékhoz képest jelenleg már a cégek 66 százaléka készül valamilyen fejlesztésre idén. „A beruházás célját tekintve jelentősen, 22 százalékról 29 százalékra ugrott a gépek, berendezések beszerzése, ami a jövőre nézve pozitív, hiszen hosszú távú és nagyobb volumenű beruházásokat jelent. Informatikai fejlesztéseket szintén a cégek 29 százaléka tervez, míg minden ötödik vállalkozás a céges autóflottát készül cserélni vagy kibővíteni. Utóbbi esetben érdemes megfontolni a költséghatékonyan fenntartható elektromos autók beszerzését is, aminek a finanszírozása is számos esetben kedvezőbb feltételekkel biztosítható”– tette hozzá Rammacher Zoltán.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem