31 °C Budapest
A glass door with red and white closed store sign

Sorra tűnnek el ezek a szervezetek az országból: tényleg nincs már rájuk szükség?

2021. április 22. 15:32

Folytatódik a szociális szövetkezetek számának csökkenése, valószínűleg a koronavírus járvány gazdasági hatása is ráerősített erre a folyamatra.

2017-ben működött a legtöbb szociális szövetkezet az országban, 2018-ban számuk nagy mértékben zsugorodni kezdett  – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból. Míg a 2015-2016 években majdnem 500 új ilyen szervezet alakult évente, 2017-ben már csak 304. 2018-ban és az azt követő évben pedig az új alapítások száma a töredékére esett vissza.

Ezzel párhuzamosan drasztikusan növekedett a megszűnések száma. 2018 és 2019 viszonyában majdnem duplájára. 2020-ban pedig csak 14 szövetkezetalapítás történt, 283 darab szövetkezet pedig lehúzta a rolót. Mivel tavaly a koronavírus járvány miatt, a kormány felfüggesztette a cégtörlési eljárásokat, valószínűnek tartjuk, hogy a megszűnések száma még magasabb lett volna.

A cégfluktuációs index (CFI) alakulása, amely az adott időszak alatt megszűnt és az újonnan alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez, az mutatja, hogy 2019-ben különösen nagy volt a turbulencia, aminek hátterében egyértelműen a megszűnések számának drasztikus emelkedése és a szövetkezetalapítások csökkenése állt. A 2020 évi CFI érték csökkenése mögött a szövetkezetalapítások számának jelentős visszaesése áll. Ez a trend valószínűleg a járvány hatására az idei évben is folytatódik majd.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szociális szövetkezetek részesülése az uniós pályázati forrásokból 2020-ban továbbra is majdnem a fele a 2017-es összegnek, de eléri a 2019-ben elnyert támogatási összeget. Ugyanakkor ebből az összeg több projekt között oszlik el, ami azt jelenti, hogy kisebb volumenű pályázati projekteket fognak megvalósítani az érintett nyertesek.

"A cégadatok azt mutatják, hogy a szociális szövetkezeti forma visszaszorulóban van hazánkban. A koronavírus járvány gazdasági hatásai az amúgy is alacsony tőkével és likviditással működő szövetkezeteket valószínűleg még nehezebb helyzetbe hozták. Az uniós támogatások mértéke továbbra sem tért vissza a 2017-2018-as szintre, így a szociális szövetkeztek számának további csökkenése prognosztizálható a jövőben" - állítja Hantos Zoltán, az Opten Kft projektmenedzsere.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?