11 °C Budapest
A glass door with red and white closed store sign

Sorra tűnnek el ezek a szervezetek az országból: tényleg nincs már rájuk szükség?

2021. április 22. 15:32

Folytatódik a szociális szövetkezetek számának csökkenése, valószínűleg a koronavírus járvány gazdasági hatása is ráerősített erre a folyamatra.

2017-ben működött a legtöbb szociális szövetkezet az országban, 2018-ban számuk nagy mértékben zsugorodni kezdett  – derül ki az OPTEN céginformációs szolgáltató adataiból. Míg a 2015-2016 években majdnem 500 új ilyen szervezet alakult évente, 2017-ben már csak 304. 2018-ban és az azt követő évben pedig az új alapítások száma a töredékére esett vissza.

Ezzel párhuzamosan drasztikusan növekedett a megszűnések száma. 2018 és 2019 viszonyában majdnem duplájára. 2020-ban pedig csak 14 szövetkezetalapítás történt, 283 darab szövetkezet pedig lehúzta a rolót. Mivel tavaly a koronavírus járvány miatt, a kormány felfüggesztette a cégtörlési eljárásokat, valószínűnek tartjuk, hogy a megszűnések száma még magasabb lett volna.

A cégfluktuációs index (CFI) alakulása, amely az adott időszak alatt megszűnt és az újonnan alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez, az mutatja, hogy 2019-ben különösen nagy volt a turbulencia, aminek hátterében egyértelműen a megszűnések számának drasztikus emelkedése és a szövetkezetalapítások csökkenése állt. A 2020 évi CFI érték csökkenése mögött a szövetkezetalapítások számának jelentős visszaesése áll. Ez a trend valószínűleg a járvány hatására az idei évben is folytatódik majd.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szociális szövetkezetek részesülése az uniós pályázati forrásokból 2020-ban továbbra is majdnem a fele a 2017-es összegnek, de eléri a 2019-ben elnyert támogatási összeget. Ugyanakkor ebből az összeg több projekt között oszlik el, ami azt jelenti, hogy kisebb volumenű pályázati projekteket fognak megvalósítani az érintett nyertesek.

"A cégadatok azt mutatják, hogy a szociális szövetkezeti forma visszaszorulóban van hazánkban. A koronavírus járvány gazdasági hatásai az amúgy is alacsony tőkével és likviditással működő szövetkezeteket valószínűleg még nehezebb helyzetbe hozták. Az uniós támogatások mértéke továbbra sem tért vissza a 2017-2018-as szintre, így a szociális szövetkeztek számának további csökkenése prognosztizálható a jövőben" - állítja Hantos Zoltán, az Opten Kft projektmenedzsere.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?