Fény derült az utalványos mutyira: milliárdos üzemet buktattak le

Fény derült az utalványos mutyira: milliárdos üzemet buktattak le

MTI
2020. október 5. 06:03

Bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás, pénzmosás és vesztegetés bűntette miatt vádat emeltek száztíz ember ellen a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint. A vádlottak, akik több mint hatmilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek már megtérítették a kárt. Az alvállalkozókkal trükköztek.

Az ügy "központi része" egy dél-alföldi húsipari cég felhasználásával elkövetett adócsalás. A társaság irányítói egyúttal több külföldi cégnek is tulajdonosai, ezért a NAV és a főügyészség nemzetközi szervezetek, köztük az Europol és az Eurojust bevonásával, külföldi hatóságokkal együttműködve göngyölítette fel az ügyet. A Bács-Kiskun megyében vágóhidat működtető cég kisebb mértékben saját dolgozóit, nagyrészt pedig alvállalkozókat igénybe véve működött. Utóbbiak a szolgáltatásaikat áfával növelten számlázták ki. Valójában viszont munkaerő-kölcsönzésről volt szó, az alvállalkozói szerződés tartalma valótlan volt.

Ezzel a céljuk az volt, hogy a foglalkoztatottak után az adó és a járulék megfizetését elkerüljék, illetve áfás költségszámlákat "produkáljanak" a cégnek.

Mindebből a húsipari cég húzott hasznot, a munkaerőt biztosító társaságok ehhez nyújtottak segítséget a hatósági közlemény szerint. A vállalat vezetése olyan vállalkozókat vett igénybe, akik fiktív számlákkal kerülték meg az adófizetést, a munkavállalókat pedig a tényleges fizetésüknél kisebb összegre jelentették be, így csökkentve járulékköltségeiket.

Az alkalmazottak fizetésének egy részét ráadásul "adómentes" utalványban adták, amit szinte azonnal vissza is váltottak készpénzre, ezzel tovább károsítva az államot - sorolja a közlemény. A NAV nyomozói 2018 áprilisától tizenegy akcióban 217 helyszínen tartottak házkutatásokat. A húsipari cég irányítói nyolc év alatt 6,1 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A cég tulajdonosai és az ügyvezető ezt az összeget a vádemelés előtt önként visszafizették a NAV-nak, vagyis a teljes kár megtérítették. A húsipari cég tulajdonosa és ügyvezetője bűnügyi felügyelet alatt áll, a tulajdonos szintén vádlott fia pedig letartóztatásban várja a tárgyalást. Negyvenhét - köztük egy külföldi - vállalkozással szemben rendeltek el büntetőjogi intézkedést: pénzbírságot, illetve cégmegszüntetést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?