5 °C Budapest

Megúsznád az áfafizetést? Ezeket a papírokat feltétlenül szerezd be

2019. október 24. 18:02

Áfa megfizetése nélkül lehet eladni különféle termékeket az Európai Unión belül, amennyiben az eladó igazolni tudja, hogy a szóban forgó árut valóban egy másik tagállamba szállította. Eddig a tagállamok eltérő elvárásokat fogalmaztak meg e tény bizonyítására, ám 2020. január 1-től a rendszer megváltozik. Brüsszel minden tagállamra vonatkozóan egységesen meghatározta, milyen dokumentumokat kell elfogadniuk az adóhatóságoknak az elszállításra vonatkozó feltétel alátámasztására.


A kiszállítás igazolására szolgáló dokumentumok két csoportra oszthatók. Az első csoportba a fuvarozás tényét alátámasztó dokumentumok (CRM, fuvarszámla stb.), míg a másik csoportba az egyéb dokumentumok (például a fuvaros kifizetését igazoló banki átutalási bizonylat) tartoznak. A szabályozás azonban nem egyszerű, hiszen több követelményt is megfogalmaz a dokumentumok körét és tartalmát illetően - olvasható a Deloitte közleményében.

Jóllehet az áfareform célja a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése lenne, a rendelkezések szigorúnak tűnnek. A magyar hatósági gyakorlat alapján széles körben alkalmazott CMR okmányok beszerzése például nem mindig könnyű, ami miatt az áfamentesség alkalmazása kockázatos lehet.

Bár a hatóságnak a bemutatott dokumentumok ellenére is lesz lehetősége megkérdőjelezni az áru kiszállításának tényét, az új szabályok segítségével könnyebb lesz eldönteni, hogy az adott ügylet során alkalmazható-e az adómentesség vagy sem

 - mutatott rá dr. Schütt Attila, a Deloitte adóosztályának menedzsere. Ráadásul az új szabályoknak köszönhetően mód nyílik arra, hogy a kiszállítás tényét egyes könnyebben beszerezhető dokumentumokkal igazolják az érintettek. "Az ilyen dokumentumok beszerzése és rögzítése beépíthető a vállalkozás üzleti folyamatai közé, így nemcsak az adómentes számlázás lesz biztonságosabb, de az adóellenőrzés hatékonysága is jelentősen javítható" - tette hozzá dr. Tancsa Zoltán, a Deloitte adóosztályának partnere.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem